מנתונים שמפרסם היום (ראשון) בנק ישראל עולה כי ברבעון הרביעי של 2024 זינק היקף החוב של משקי הבית ביותר מ-44 מיליארד שקל ובסתהם ב-2.2 טריליון שקל. סכום מבהיל שהיה בירידה לאורך שנת 2024.
באופן עקרוני בנק ישראל לא מספק הסברים לעלייה הזו בהיקף החוב של משקי הבית אבל הוא מורכב מכמה רכיבים: משכנתאות, כאן הציבור לקח ברבעון הרביעי משכנתאות בהיקף מבהיל עד כדי שחודש דצמבר נשבר שיא של כמה שנים, כשאנשים ניסו הקדימו רכישת נדל"ן כדי להימנע מהעלאת המע"מ (המע"מ עלה בינואר מ-17% ל-18%).
אבל החוב הזה לא התרכז רק בעולם המשכנתאות וגם כאן רואים עלייה בהיקף ההלוואות והאשראי הצרכני שלקחו משקי הבית וזה מצביע, אולי יותר מכל, על מצב של עלייה ביוקר המחייה מחייבת משקי בית לקחת הלוואות ואשראים כדי להדביק את קצב עליית המחירים ולשמור במקביל על רמת החיים שהורגלו אליה.
צריך לזכור שבמונחים שנתיים גדלו החובות של משקי הבית בשיעור חד של 7% ואלה מספרים גבוהים שאף מסכנים את היציבות של משקי הבית החלשים יותר. כאן צריך לזכור שבנק ישראל נכנס לעובי הקורה והתחיל להגביל את המשכנתאות וההלוואות לקבלנים שמוכרים דירות במבצעים של 20:80 או 90:10 וכן הלאה.
כך או אחרת, בעולם של יוקר מחיה שהולך ועולה, מסים שהולכים ועולים ושירותים ציבוריים שהולכים ופוחתים, משקי הבית צריכים לגלות עירנות גדולה יותר ליכולת שלהם לא רק לקבל הלוואות ואשראים אלא גם לשלם אותם מבלי לקרוס. וזה איתות אזהרה חשוב מאוד לציבור הישראלי.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו