לא מחוברים: החל מדצמבר - מיליון ישראלים עלולים להישאר ללא טלפון נייד

חברות הסלולר יסגרו ב־31 בדצמבר את רשתות הדור השני והשלישי שלהן • המשמעות: לא פחות ממיליון ישראלים יישארו ללא יכולת לתקשר באמצעות הנייד - לצד עולמות הדאטה ואפילו ציוד רפואי שתלויים בדבר • "להשאיר מספר כזה של אנשים בלי סלולר במלחמה זה בלתי אפשרי" • משרד התקשורת: "רוב מוחלט של מכשירי הסלולר במדינה כבר פועל ברשתות המתקדמות"

לא מחוברים לעתיד , GettyImages
לא מחוברים לעתיד. צילום: GettyImages

המבחן הגדול ביותר של חברות הסלולר יהיה בסוף השנה, כשמיליון וחצי טלפונים סלולריים יושבתו ביום אחד.

הסיבה? אחרי ארבע שנים של היערכות, חברות הסלולר יסגרו ב־31 בדצמבר את רשתות הדור השני והדור השלישי שלהן. בדיקה שנערכה במשרד התקשורת ושהגיעה לידי "ישראל היום" מלמדת שהדבר עלול להותיר לא פחות ממיליון ישראלים ללא יכולת לתקשר באמצעות הטלפון הנייד - שלא לדבר על התסבוכות שהדבר ייצור בעולמות הדאטה, וכן בכל הנוגע לשערים, מעליות ואפילו ציוד רפואי שמחובר לרשת הסלולרית.

ניתוח ראשוני של משרד התקשורת מלמד כי יש כיום 1.5 מיליון קווי טלפון סלולרי בישראל המחוברים לרשתות דור 2 ודור 3. כיום גם דור 4 כבר מיושן, וחברות הסלולר משקיעות את כל המאמצים שלהן בהעברת הלקוחות לדור 5, המספק אפשרויות מדהימות בעולמות התקשורת.

הדור השני והדור השלישי מספקים שירות טלפוני בלבד, ומטבע הדברים מי שמחזיקות בטלפונים האלה הן האוכלוסייה החרדית, באמצעות הטלפונים הכשרים, האוכלוסייה הדתית שמקפידה על הנושא (ומתברר שיש לא מעט כאלה), אוכלוסייה מבוגרת שהתרגלה לטלפון עם מקשים פיזיים, ואוכלוסייה עם מאפיינים סוציו־אקונומיים חלשים שלא יכולה לאפשר לעצמה מעבר לדור 4.

חברות הסלולר משקיעות מיליונים רבים של שקלים בתחזוקת הרשתות האלה שעברו מהעולם, ומחשש לקניבליזציה בקרב חברות הסלולר, הורה משרד התקשורת לכולן להוריד את השלטר מהרשתות האלה באותו היום.

כשסגרו בגרמניה את רשתות הדור השני והשלישי, במשך שבוע אנשים לא היו עם שירותי סלולר - עד שפנו מיוזמתם לחברות, ואלה הסדירו את הנושא

נוצרה בעיה שהשורה התחתונה שלה היא: איך מעבירים 1.5 מיליון קווי סלולר לטלפונים אחרים, חדשים יותר?

כאן עולות כמה בעיות. נתחיל במעוטי היכולת: אם אין להם כסף לרכוש מכשיר מתקדם, הרי סגירת הרשת תדיר אותם משירותי הסלולר, וזה בלתי אפשרי בישראל בימים של מלחמה.

אם אנחנו מדברים על האוכלוסיות החרדית והדתית - הבעיה היא כיצד נותנים "כשרות" לטלפון חכם ואיך עוברים את החסם של ועד הרבנים.

דור 5 כבר כאן, צילום: דודו גרינשפן

אם אנחנו מדברים על האוכלוסייה המבוגרת - יש בעיה חדשה: איך גורמים לאנשים בני יותר מ־80 לאמץ טכנולוגיה חדשה, שלא לדבר על כך שהתהליך הזה עלול לייצר גל של הונאות, גניבת זהות ועוד.

שלל סיכונים

הבעיה הנוספת היא בעולמות ה־דאטה. באופן עקרוני, מחסומים מבוססי סלולר (כשאנשים מתקשרים למספר טלפון כדי שהשער ייפתח) פשוט יעברו למצב חירום, לא יעבדו, ואנשים יצטרכו להזמין טכנאי כדי לפתור את הבעיה.

אולם בדיקה שנערכה במשרד התקשורת לימדה כי יש גם מכשירים רפואיים שמחוברים לרשתות האלה - למשל, דפיברילטורים. משרד התקשורת יצר קשר עם מד"א ועם איחוד הצלה, וביקש מהם להתחיל להיערך בהתאם כדי למנוע שיבושים במתן שירות מציל חיים.

בעיה נוספת: זהות האינטרסים בין משרד התקשורת לבין חברות הסלולר. משרד התקשורת רוצה שהמעבר יהיה חלק כמה שיותר, אבל מדובר ב־1.5 מיליון קווים - מיליון מהם נמצאים בידי אנשים, ועוד 500 אלף הנמצאים בשימוש של מכשירים מרוחקים.

לחברות התקשורת נוצרת במקרה זה הזדמנות חד־פעמית להרוויח כסף, והרבה ממנו, שכן נפתח להן שוק למכירת מיליון מכשירי סלולר שמתח הרווחים עליהם הוא לא מבוטל, ושאינו קשור להשקות ענק של אפל או סמסונג המחייבות רכישת מכשירים למלאים במחירים גבוהים.

בדיקה שנערכה בחברות הסלולר מלמדת כי אלה עדיין לא נערכו עם מכשירים שיהיו זולים מספיק ללקוח הסופי, שיקבלו את ההסכמה של ועד הרבנים וכדומה, אולם ההערכות הן שבסופו של דבר חברות הסלולר ישיגו מכשירים סיניים זולים, ועדיין חכמים, כדי שהמחיר לצרכן יהיה סביר (עד 1,000 שקלים).

הבעיה: איך גורמים לאנשים בני יותר מ־80 לאמץ טכנולוגיה חדשה, כשהתהליך עלול לייצר גל הונאות וגניבת זהות?

עלות מכשיר כזה היא נמוכה מאוד, והמשחק יהיה סביב הכמויות שיימכרו. כלומר, מי שימכור הכי הרבה מכשירים ירוויח הרבה כסף, ויותר מכך - הוא יוכל להציע ערך נוסף ללקוחות: יעביר חלק מהם לאינטרנט קווי בסיבים, וימכור לחלק שירותי טלוויזיה ואפילו שירותי סלולר דור 5.

מאחר שהגישה ללקוחות שמחזיקים טלפונים מדור 2 ומדור 3 היא קשה, החברות צריכות לשלוח סמס למכשירי הסלולר הקיימים בניסיון להסב את תשומת לב הלקוחות. דבר זה יוצר בעיה, שכן חוק הספאם אינו מתיר לחברות הסלולר לשלוח די הודעות כאלה, שכן הן עלולות להיחשב ספאם - דבר שיגרום להטלת קנסות על החברות. ל"ישראל היום" נודע שבמשרד התקשורת ייצאו בקמפיין תקשורתי רחב היקף, לרבות בעיתונות החרדית, כדי להעלות את המודעות למה שעומד לקרות בסוף השנה, לגרום ללקוחות לגשת לחברות הסלולר ובאמצעות לחץ צרכני לגרום להן להתחיל לשווק מהר יותר מכשירים מתאימים.

 
חשש כי הציבור החרדי עלול למצוא את עצמו ללא טלפון סלולרי, צילום: יואב ארי דודקביץ

גורם בכיר במשרד התקשורת אמר ל"ישראל היום" כי מה שקרה בגרמניה, כאשר ביום אחד סגרו את רשתות הדור השני והדור השלישי, מלמד את הדבר הבא: במשך שבוע אנשים לא היו עם שירותי סלולר עד שפנו מיוזמתם לחברות ואלה הסדירו את הנושא. בישראל, בתקופת מלחמה, להשאיר מיליון אנשים בלי טלפון סלולרי במשך שבוע זה דבר בלתי אפשרי.

כך או אחרת, נכון לעכשיו נראה שבסוף השנה מיליון ישראלים עומדים למצוא את עצמם סובלים משיבושים משמעותיים בשימוש בטלפונים הניידים שלהם, אלא אם כן מישהו ירים את הכפפה וימצא פתרון לבלגן עוד לפני שהוא נוצר.

"תהליך רב־שנתי"

ממשרד התקשורת נמסר: "המעבר של ישראל לטכנולוגיות סלולר מתקדמות בסוף שנת 2025 הוא חלק ממגמה עולמית שמבוצעת בתהליך רב־שנתי והדרגתי. רוב מוחלט (יותר מ־90%) של מכשירי הסלולר והציוד נתמך הסלולר בארץ כבר פועל ברשתות המתקדמות מדור 4 ומדור 5, והמשרד מצוי בקשר רציף עם חברות הסלולר ועם היבואניות כדי לוודא את עמידתן ביעד, כך שעד סגירת הרשתות כלל ציוד הקצה יוחלף או ישודרג".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר