לקראת עסקה לשחרור חטופים: זה מה שקורה לשקל

הדולר צולל מול השקל וזאת בעיקר בשל ההתקדמות המשמעותית לקראת הסכם לשחרור החטופים • המשמעות המיידית של הסכם כזה היא ירידה משמעותית בפרמיית הסיכון של ישראל • נגיד בנק ישראל על הורדת הריבית נכון למצב: "כמו לכבות שריפה עם דלק"

דולר (אילוסטרציה). צילום: GettyImages

לקראת הסכם לשחרור החטופים, הדולר צולל ביותר מ-1.2% והוא נסחר ברמה של 3.62 שקל. ההסכם המתגבש לשחרור החטופים אמור להוריד משמעותית את פרמיית הסיכון של ישראל וזו נקודה חשובה מאוד לשיקום ביום שאחרי המלחמה. צריך לזכור שההיחלשות של הדולר בישראל היא משמעותית, בטח לאור העובדה שהדולר מתחזק בעולם לקראת כניסתו של טראמפ לבית הלבן.

רוצה שהעסקה תיסגר: הדולר מתחזק בעולם לקראת חזרת טראמפ לבית הלבן, צילום: GettyImages

נזכיר כי להיחלשות הדולר יש משמעות גדולה מאוד לכלכלה הישראלית שכן הכלכלה המקומית היא מוטת יבוא ומכאן שדולר חזק מידי הוא מחולל אינפלציה ולהפך, דולר חלש מדכא אינפלציה ולכן ההיחלשות של הדולר היום היא טובה מאוד להתפתחות הכלכלית של ישראל.

"לכבות שריפה עם דלק"

נירה שמיר, הכלכלנית הראשית של בנק דיסקונט מעדכנת הבוקר את התחזיות של הבנק ומציינת את הדברים שאמר נגיד בנק ישראל רק לאחרונה. "בנק ישראל חוזר ומדגיש את החשש מכך שהשחרור של מגבלות ההיצע עשוי להיות איטי יותר בהשוואה להאצה בביקושים, עובדה שתוביל להאצה באינפלציה. לדברי הנגיד, להוריד הריבית כרגע זה כמו "לכבות שריפה עם דלק", שכן, צעד זה יעודד את הביקושים, אך לא את ההיצע. בנוסף, כיוון שהאינפלציה צפויה להאיץ במחצית הראשונה של השנה, ולהתמתן רק לאחר מכן, הרי שהפחתת ריבית צפויה במחצית השניה.

נגיד בנק ישראל: הריביות - ללא שינוי, צילום: אורן בן חקון

עם זאת, ירידה מהירה בפרמיית הסיכון, או התמתנות מהירה באינפלציה, יכולות לשנות את התמונה.

"הנגיד שם דגש רב על הצורך במדיניות תקציבית אחראית, ואת החשיבות של מתווה יחס חוב-תוצר יורד. חטיבת המחקר מעריכה, כי הגרעון התקציבי בשנת 2024 עמד על כ-7% תוצר, ב-2025 ירד ל-4.7% תוצר, וירד ל-3.2% תוצר ב-2026. במקביל לירידה הצפויה בגירעון, ירד יחס חוב-תוצר מ-69% ב-2025 ל-67% ב-2026.

"תחזית חטיבת המחקר גובשה על בסיס ההנחה שהמלחמה תימשך בעצימות נמוכה גם בתחילת 2025, ושההשפעה הכלכלית הישירה של המלחמה תימשך עד סוף הרבעון הראשון של השנה. על-פי התחזית, הצמיחה ב-2025 תעמוד על 4%, כאשר הצריכה הפרטית תתרחב ב-7.5%, וב-2026 צפויה שצמיחה של 4.5%.

תחזית האינפלציה ל-2025 עודכנה מטה מ-2.8% ל-2.6% והתחזית ל-2026 - 2.3%. תחזית הריבית לרבעון האחרון של 2025 עומדת על 4.25%-4%.
"לנוכח עמדתו ה"ניצית" של בנק ישראל, אנו מעדכנים מעלה את התחזית, לשתי הפחתות במהלך המחצית השניה של השנה, לרמה של 4%".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר