כדי להימנע מעליית המע"מ: התרגיל הגדול של העסקים

תעלול כחול־לבן: לפי נתוני מס"ב עסקים הגדילו את הרכישות בסוף 2024 ב-24% • המשמעות: עלייה דרמטית בגביית המיסים בנובמבר ובדצמבר, לעומת ירידה בינואר ובפברואר

אילוסטרציה. צילום: Getty Images/iStockphoto

המציאות הכלכלית הנוכחית, שכוללת שלל גזירות, הפכה את חייהם של רבים לקשים מנשוא. ב־1 בינואר עלה שיעור המע"מ מ־17% ל־18%, ואין כמו הישראלים להשתמש בכל תעלול אפשרי כדי להימנע מהתשלום הנוסף.

קונצנזוס ההתבטאויות האחרונות דיבר על כך שהישראלים הקדימו רכישות, בטח גדולות, וביצעו רכישות שהיו אמורות להתבצע בחודשים ינואר ופברואר לחודשים נובמבר ודצמבר, כדי להימנע מתשלום המע"מ הגבוה. דבר זה גורם לשתי תופעות: הראשונה היא עלייה דרמטית בגביית המיסים בחודשים נובמבר ודצמבר 24', לעומת ירידה בגביית המיסים בחודשים ינואר ופברואר 25'.

בניין רשות המיסים, צילום: יהושע יוסף

לפי נתוני מס"ב שהגיעו ל"ישראל היום" העסקים בישראל הגדילו את היקף הרכישות שלהם בחודשים נובמבר ודצמבר בכ־20 מיליארד שקלים - נתונים משמעותיים לכל הדעות.

מהנתונים עולה כי בחודש נובמבר 2024 ביצעו עסקים בישראל תשלומים לספקים בהיקף של כ־81.5 מיליארד שקלים, לעומת נובמבר 2023 - אז העבירו עסקים ישראליים לספקים כ־78 מיליארד שקלים. הנתונים מתחדדים בדצמבר האחרון, שבו זינקו התשלומים לספקים לרמה של 101.2 מיליארד שקלים, לעומת 84.2 מיליארד שקלים בדצמבר 2023.

אמנם הקדמת הרכישות בהיקפים כאלה תביא את גביית המיסים בסוף 2024 לרמה גבוהה מאוד, אבל הרכישות האלה התבצעו למלאים, מה שאומר כי באופן תיאורטי לפחות הרכישות האלה לא יירשמו בחודשים ינואר ופברואר, שפירושו אובדן מס בחודשים אלה. ההערכות במערכת הכלכלית מדברות על כך שאובדן המע"מ למדינה בגלל הקדמת הרכישות יהיה בהיקף של 400 מיליון שקלים.

אופיר קדוש, מנכ"ל מס"ב: "בצל העלאת שיעור המע"מ אנו עדים לעליה של למעלה מ-20% בתשלומים לספקים בחודש דצמבר לעומת נובמבר, ככל הנראה כתוצאה מכך שחברות בחרו להקדים תשלומים לפני כניסת המע"מ החדש לתוקף במטרה לחסוך. מהלך זה מדגיש שחברות נערכו לשינוי ונדרשו לגמישות פיננסית והיערכות לתגובה מהירה".

אובדן של מיליונים

הישראלים משלמים מע"מ בממוצע בהיקף של 10 מיליארד שקלים בחודש, ולכן אובדן של 400 מיליון שקלים הוא לא סכום משמעותי לגביית המיסים. אבל אם נסתכל על הדברים בפריזמה שונה, הרי לאור העובדה שהמיסים עלו בשיעורים מבהילים, ויוקר המחיה זינק בעקבות העלאות המס האלה לפחות ב־10,000 שקלים בשנה למשפחה הממוצעת בישראל - תארו לכם מה אפשר היה לעשות בישראל ב־400 מיליון שקלים.

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' בעת ההצהרה, צילום: אורן בן חקון

לא בטוח שאפשר היה לעשות משהו עם הקדמת הרכישות של העסקים - זהו טריק מוכר שלא ניתן להתמודד איתו - אבל תזכרו את התעלול הזה כששר האוצר, בצלאל סמוטריץ', יצהל מעל לכל במה אפשרית בעוד כמה ימים, כאשר יתפרסמו הנתונים של גביית המיסים לסוף 2024, ויאמר: זו ההוכחה לכך שהכלכלה הישראלית פורחת.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר