חברות הסלולר נערכות להגיש עתירה לבג"ץ שתחייב את המדינה לבצע הערכה כלכלית מחודשת, שתקבע מה יהיה גובה אגרת התדרים שהן ישלמו. הסיפור הזה צובר תאוצה בימים האחרונים, ונראה כי גל עליות המחירים האחרון הוא תולדה, בין היתר, של הסיפור הזה.
נסביר רגע את הדברים: חברות הסלולר משלמות אגרת תדרים שנתית של 300 מיליון שקל, וזאת בשל העובדה שהן משתמשות במשאב של המדינה. במכרזי תדרי הדור החמישי של הסלולר שהיו לפני כארבע שנים, החברות היו צריכות לשלם אגרה שנתית של 120 מיליון שקל נוספים. אולם המדינה, שרצתה לעודד את פריסת רשת הדור החמישי, נתנה להן הנחה של של כמעט 30% למשך ארבע שנים.
כעת עברו ארבע שנות הנחה, וחברות הסלולר צריכות להתחיל לשלם את מלוא האגרה - מה שאומר תוספת עלויות של 120 מיליון שקל בשנה עבור כל החברות, וזה כבר דרמטי.
החברות עשו בדיקה על גובה האגרות שמשלמות חברות סלולר ברחבי העולם, והתמונה שהתגלתה הייתה לא פחות ממדהימה: הממוצע העולמי של אגרות התדרים בעולם נמוך ב-50% מהאגרה שדורש משרד האוצר. בחברות הסלולר, שעברו אינסוף תהפוכות בארבע השנים האחרונות, פנו למשרד התקשורת בטענה כי נפלה שגגה לפני ארבע שנים, ולמעשה לא נעשתה כל עבודת רקע באוצר או במשרד התקשורת כשאלה הציבו את תנאי המכרז ואת העלות של התדרים - וזה יצא עיוות.
את העיוות הזה, טוענים בחברות הסלולר, צריך לתקן שכן אם לא הרי שלא תהיה להן ברירה אלא להעלות מחירים בצורה חד-צדדית אבל ככל הנראה זו הייתה אחת הסיבות לכך שהחברות החלו בתהליך כבר בימים האחרונים.
נסביר מספר דברים על השנה האחרונה בחברות הסלולר. כשפרצה המלחמה ב-7 באוקטובר גילינו ששירותי הסלולר הם שירותים חירום של ממש. החל מכך שחיילים עשו שימוש בשירותי הסלולר כדי להכווין את החילוץ או התקיפה ועד הזנקת כוחות הצלה למקומות שעמדו בחזית המלחמה. בין אלה לאלה שירותי הסלולר הותקפו על ידי החמאס והיה חשש שהחברות לא יצליחו לספק שירות, אלה פעלו בזמן אפס והחזירו עמודים לפעולה תוך פרקי זמן קצרים מאוד ובעלויות לא מבוטלות.
כשהחלו תרחישי העלטה כשהחלה הלחימה בגבול הצפון במקביל ללחימה בגבול הדרומי וחשש ממטחי טילים מאיראן, עברו חברות הסלולר לפעולת חירום, פרסו עוד אתרי חירום הגבירו את היכולת האנרגטית של האתרים הקיימים וכל זאת תוך שהחברות עצמן נשאו בעלויות.
כעת, חברות הסלולר צריכות להמשיך לפרוש את רשתות הדור החמישי תוך שימת לב ליתירות שנובעת ממסקנות על מה שקרה כאן מאז ה-7 באוקטובר ולכל אלה יש עלויות שאם יתווספו לעלויות הכבדות של אגרת התדרים שנכנסת במלוא עוצמתה לחיים שלהם, הרי שהן יגיעו למצב בלתי אפשרי ומכאן לשוקת שבורה: או שמעלים מחירים לצרכנים באופן חד-צדדי, או שהמדינה הולכת לעבודת מטה מסודרת על אגרת התדרים או שמאטים את קצב פריסת הדור החמישי. הפור נפל על החלק החסר במשוואה הזו והיא – עבודת המטה ואת זה מבקשות חברות הסלולר לכפות על המדינה באמצעות עתירה לבג"ץ.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו