בוקר אחד במפעל של ענקית המסחר המקוון עלי באבא, מנהל קו הבחין בתופעה מרתקת: רובוטים מתקדמים החליפו את מרבית העובדים. תהליכים שנמשכו שעות מתבצעים כעת בדקות, והרובוטים פועלים בדייקנות מופתית.
ג'ק מא, מייסד החברה, אמר בראיון: "המכונות יעשו מה שבני אדם לא מסוגלים לעשות" והוסיף "המכונות ישתפו פעולה עם בני אדם, ולא יהפכו לאויב המין האנושי".
סיפור זה היה רק תחילתה של מגמה עולמית. כיום מפעלים ישראליים וגלובליים מבינים כי שימוש בטכנולוגיות אוטומציה ורובוטיקה מאפשר להם להתחרות בהצלחה בשוק הגלובלי, עם תהליכי ייצור מדויקים ומהירים יותר, כמעט ללא שגיאות וללא הפסקות עבודה.
בעזרת הרובוטים, מפעלים יכולים לצמצם עלויות תפעוליות ולהגדיל תפוקה. אך במקביל עומדת בפניהם דילמה: האם השאיפה להתייעלות כלכלית מצדיקה ויתור על עובדים שתרמו לאורך השנים לאיכות ולחדשנות? התעשיות המסורתיות לא בדילמה – בניגוד להייטק, שם טכנולוגיות הבינה המלאכותית מאיימות על עובדי התוכן והמתכנתים, בתעשייה המסורתית הרובוטים אמנם מדויקים ואפקטיביים יותר, אך חסרים את הכישורים הייחודיים והחושים המיוחדים של העבודה האנושית.
דו״ח World Robotics לשנת 2024 מדגיש כי השימוש ברובוטים בתעשיות המסורתיות כגון תעשיית המתכת, המזון ומוצרים כימיים ממשיך לצמוח, בעיקר בשל מחסור בכוח אדם ובמטרה להפחית עלויות ולהגביר יעילות. במפעלים אלו, תפקיד העובדים משתנה לפיקוח, תחזוקה ותפעול במקרים חריגים הדורשים כושר הסתגלות וקבלת החלטות אנושיות.
אין ספק שאנחנו בעיצומו של מרוץ לאיזון חדש, שבו בני אדם וטכנולוגיה יעמדו זה לצד זה. מחשבה זו משקפת את התעשייה הישראלית, הרואה חשיבות בשילוב טכנולוגיה חדשנית בתעשייה ותיקה, תוך שמירה על הידע והאינטואיציה האנושית. יש חשיבות עליונה להכניס לתעשייה הישראלית רובוטים, ולמרות זאת יש עדיין מחסור בידיים עובדות, כשהעובדים – מפקחים, מתכנתים ומתחזקים – ממשיכים להיות קריטיים להצלחת המפעל.
בסופו של דבר, הטכנולוגיה תמשיך להעמיק את חדירתה למפעלים המסורתיים. אך עם כל יתרונות האוטומציה, היא אינה יכולה להחליף את היצירתיות והרגישות האנושית – ערכים שלעולם לא יוכלו להיות מתוכנתים. לכן הצורך בשימור עובדים והכשרה מקצועית מעמיקה הוא הכרחי, היום יותר מתמיד.
--
ד״ר יהודה סלהוב הוא סגן נשיא בכיר בחברת UCT ומנכ״ל היחידה העסקית UCT Fluid Solutions
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו