טורקיה מתמודדת בימים אלה עם משבר חמור בעקבות הצפה של דולרים מזויפים. על פי ההערכות הראשוניות, היקף השטרות המזויפים עומד על כ-600 מיליון דולר, אך דיווחים חדשים מעריכים כי הסכום עשוי לעבור את המיליארד דולר.
"אנחנו מתמודדים עם שטרות מזויפים כל כך מציאותיים, שאפילו כספומטים והמכונות בבנק לא מצליחים להבדיל בינם לבין שטרות אמיתיים", אמר מוסטפה אונבר, חבר הנהלת איגוד חלפני הכספים המורשים לאתר החדשות הטורקי Habertürk. לדבריו, הענף הפסיק באופן זמני לקבל שטרות של 50 ו-100 דולר כדי למזער סיכונים. הוא העריך כי עדכון התוכנה במכונות ספירת הכסף עשוי להימשך עד 10 ימים.
המשבר הגיע גם לפתחו של הפרלמנט הטורקי. בורהנטין בולוט, סגן יו"ר מפלגת האופוזיציה העיקרית (CHP), הגיש שאילתה רשמית לשר האוצר והכספים מהמט שימשק. "כיצד הצליחו שטרות מזויפים בשווי של יותר ממיליארד דולר לחצות את הגבול?" שאל בולוט, וביקר את חוסר היעילות של מערכות הזיהוי.
בעקבות המשבר, בנקים וחלפני כספים ברחבי טורקיה הפסיקו לקבל שטרות דולר פיזיים, בעיקר שטרות של 50 ו-100 דולר. המומחים מזהירים כי השטרות המזויפים הם באיכות כה גבוהה, עד כי קשה להבחין בינם לבין שטרות אמיתיים ללא בדיקה מדוקדקת. מכונות ספירת כסף אוטומטיות אף מתקשות לזהות את הזיופים.
על פי הדיווחים, השטרות המזויפים הוברחו לטורקיה דרך הגבול הדרום-מזרחי של המדינה, ונפוצו בעיקר ביעדי תיירות פופולריים כמו אנטליה, איזמיר, גזיאנטפ ואיסטנבול. אחד האירועים המשמעותיים הראשונים התרחש באנטליה, כאשר נעשה שימוש בשטרות מזויפים לרכישת מטבע הקריפטו טת'ר.
הרשויות הטורקיות פתחו בחקירה ועצרו מספר חשודים המעורבים בפרשה. איגוד הבנקים של טורקיה הודיע כי מתבצעת בדיקה ועדכון של כל מכונות ספירת הכסף, מערכות זיהוי שטרות מזויפים וכספומטים ברחבי המדינה.
המשבר שיתק את עסקאות המטבע הזר בחלפנויות ובבנקים, במיוחד בבזאר הגדול של איסטנבול, שם תלויים כעת שלטי אזהרה המודיעים ללקוחות כי שטרות של 50 ו-100 דולר לא יתקבלו בשל חשש לזיופים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו