בנק ישראל החליט להותיר את הריבית ללא שינוי ברמה של 4.5%. ההודעה שפרסם היום (יום שני) נגיד בנק ישראל, פרופ׳ אמיר ירון מתפרשת בשווקים כהודעה ״יונית״ וזה אומר שהמצב הכלכלי יאפשר במעלה הדרך להוריד את הריבית, אבל המצב הוא עדיין שברירי.
בנק ישראל כותב בהודעה כי פרמיית הסיכון של ישראל ירדה באופן משמעותי מרמות השיא של של התקיפה האיראנית ושיא המלחמה, אולם הוסיף כי פרמיית הסיכון ממשיכה להיות גבוהה מהרמה שנצפתה לפני המלחמה.
באשר לאינפלציה, על פי בנק ישראל, בטווח של כשנתיים היא אמורה להיכנס לתחום יעד יציבות המחירים (1% עד 3% בשנה), אולם היא עדיין ברף העליון וזה אומר שההתיצבות היא שברירית.
מודי שפריר, אסטרטג השווקים בחדר המסחר של בנק הפועלים אומר כי ההודעה של הנגיד פחות "ניצית" מההודעה הקודמת, זאת כשהפרסומים על הפסקת אש קרובה בין ישראל ללבנון מביאים את השווקים להעריך כי הורדת ריבית ראשונה תהיה בקיץ של 2025 והיא תוביל לריבית של 4.25%, בעוד שבסוף השנה הבאה הריבית תתייצב על רמה של 4.1%.
נירה שמיר, הכלכלנית הראשית של בנק דיסקונט, מעריכה כי מכלול הנתונים תומך בכך שבנק ישראל יוריד את הריבית בשיעורים אגרסיביים יותר, כך שהריבית בסוף השנה הבאה תתייצב ברמה של 4%.
רונן מנחם, כלכלן השווקים הראשי של מזרחי טפחות, אומר כי ההודעה של נגיד בנק ישראל מרוככת וכי הורדת ריבית במעלה הדרך תהיה מושפעת רבות מהסביבה המדינית-ביטחונית. מנחם מוסיף כי כרגע הוא אינו משנה את הערכת הבסיס שלו, לפיה הורדת ריבית ראשונה תהיה רק במחצית השנייה של השנה הבאה.
עינב סבינצר, מאלדר משכנתאות, אומרת כי נגיד בנק ישראל לא יוכל להתעלם מהמגמה העולמית של הורדת הריבית לאורך זמן, וכי יופעל עליו לחץ להוריד ריבית מיד עם סיום המלחמה. לגבי רוכשי הדירות, היא אומרת, אלה מתמודדים עם אתגר כפול של עליית מחירים, ריבית גבוהה ואינפלציה הגבוהה. כל אלה מכבידים מאוד על ההוצאה השוטפת של משקי הבית, היא מזהירה.
יוסי אלקובי, נשיא התאחדות המלאכה והתעשייה, אומר כי העיכובים בהתחלת תהליך הורדת הריבית מחריפים את מצב העסקים בישראל ויביאו לסגירה של מאות אלפי עסקים. ״לאור ההסכם המתגבש עם לבנון מן הראוי שנגיד בנק ישראל יפעל להורדת הריבית״, הוא אומר.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו