הפתעה: מחיר דירה ממוצעת בישראל ירד ב-100 אלף שקל תוך 3 חודשים

מנתונים שנאספו ועובדו על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה עולה כי מחירה של דירה ממוצעת בישראל עמד ברבעון השלישי של שנת 2024 על 2.2 מיליון שקלים, וזאת לאחר שרק 3 חודשים קודם לכן עלתה דירה דומה 2.33 מיליון שקלים

בניית דירות. צילום: יהושע יוסף

נתונים מפתיעים שנאספו ועובדו על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מלמדים כי מחירה של דירה ממוצעת בישראל ברבעון השלישי של השנה עמד על 2.24 מיליון שקלים, בעוד ברבעון השני של השנה מחירה של דירה דומה עמד על 2.33 מיליון שקלים. אם כן, מהרבעון השלישי לרבעון הרביעי של שנת 2024, ירד מחירה של דירה ממוצעת בישראל בכ-100 אלף שקל.

אם נבחן את השינוי במחירי הדירות מהרבעון השלישי של שנת 2023, הרבעון בו החלה המלחמה, ועד היום הרי שניתן ללמוד את הדברים הבאים: מחירה של דירה ממוצעת בישראל עלה בשנה בכ-130 אלף שקלים. ברבעון השלישי של 2023 מחירה של דירה ממוצעת בישראל היה 2.1 מיליון שקל בעוד מחירה היום עומד על 2.24 מיליון שקל.

תחום הנדל״ן בישראל נמצא היום בנקודה מעניינת, כשכל נתוני המאקרו מצביעים על כיוון אחד- עליית מחירים. שוק הנדל"ן הישראלי נמצא במצב שבו הביקוש ממשיך לגדול, ואילו צד ההיצע הולך וקטן. ניתן להסביר את התופעה בכך שהריבוי הטבעי מייצר ביקוש תמידי וקבוע. למשוואה זו יש להכניס את העובדה שכרגע אתרי הבניה כמעט מושבתים, מאחר וחסרים כ-80 אלף פועלים פלשתינאים, הרי שגם קצב השלמת הבניה הולך ויורד. 

קצב השלמת הבנייה הולך ויורד, צילום: צילום: יוסי זליגר

כיצד נסביר את העובדה שאנחנו לא רואים את מחירי הדירות חוזרים לעלות בפראות? במערכת הבנקאית מסבירים שכרגע החיתום בתחום המשכנתאות מוקשח בשל אי הוודאות המאקרו כלכלית. רוכש דירה זקוק להון עצמי קשיח, כלומר הון שמקורו איננו מהלוואות אחרות, כדי לקבל משכנתה. לכן, אם אנחנו מנתחים את הדברים, הרי שלטווח הקצר אנחנו צפויים, לפחות לפי גורמים במערכת הבנקאית, לראות לחץ מחירים עבור שוכרי הדירות- כלומר, מחירי השכירות ימשיכו לעלות. ובנקודה מסוימת הלחץ הזה יתורגם ללחץ מחירים על דירות חדשות. במצב כזה, הלחץ הזה יפגוש מצב בו לקבלנים אין דירות למכור.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר