יוקר המחיה לא נבלם לרגע: מדד המחירים לצרכן, אשר אמור להתפרסם מחר, צפוי לעלות לפי הערכות הכלכלנים ב־0.5% ולשקף אינפלציה של כ־3.5% לשנה.
חן הרצוג, הכלכלן הראשי של BDO, אמר ל"ישראל היום" כי "המדד צפוי לשקף המשך עליית מחירים לצד קצב אינפלציה של כ־3.5% לשנה. המדד צפוי לעלות בכ־0.5% בעיקר עקב עליית מחירי הדיור, פירות וירקות והנסיעות לחו"״ל. עליית מחירים בישראל נובעת מהשפעה רוחבית של ירידת הדירוג ועליית הריבית על העלויות במשק, וגם מההשפעות של התמשכות המלחמה על שרשרת האספקה, בעיקר בתחומי הבנייה, החקלאות והתיירות.
"בראייה קדימה צפויה קפיצת מדרגה נוספת באינפלציה כתוצאה מהכוונה להעלות את שיעור המע"מ ל־18%, דבר שצפוי להתגלגל לעלייה נוספת במחירים. השילוב של אינפלציה והאטה בפעילות הכלכלית, עליית המיסים הצפויה בתחילת השנה והקפאת מדרגות המס - כל אלה מטילים נטל הולך וגדל על יוקר המחיה בישראל".
יוני פנינג, אסטרטג ראשי חדר עסקאות מזרחי טפחות, מוסיף: "הצפי הוא לעלייה של 0.5% במדד. מדד אוקטובר כולל עונתיות מאוד חזקה בשל חגי תשרי. סעיפים שחזקים מאוד הם ההלבשה וההנעלה שהינם חזקים מבחינה עונתית. באשר לטיסות, היו מעט יוצאים לחו"ל בשל מיעוט טיסות. באשר להשפעה על המחירים, קשה להעריך. הצפי הוא שתהיה עלייה, השאלה בכמה זה יתבטא.
סעיף המזון הוא תמיד חיובי מבחינת שיעור העלייה. קטגוריות שהן חיוביות במחיר הן בתחום הטרי מהחי כדוגמת בשר, עופות ודגים. זה בא לידי ביטוי חזק במדד. גם באוקטובר ובנובמבר ניתן לראות שמחירי המוצרים המבורקדים עולים והם ימשיכו לעלות. זאת על רקע השיח על הכוונה לבטל את סימון המחירים, ודיווחים על היעדר סימון מחירים כבר כעת. שכר הדירה עלה באופן משמעותי בחודשים האחרונים. אני מניח שזה יגלם עלייה של קרוב ל־0.2%.
"באשר למוצרים הסחירים בדולר־שקל - המדד דולר־שקל היה יחסית יציב במהלך החודש. מדובר באחד המדדים הראשונים שמראים יציבות שנתית במטבע.
גם מחירי השילוח יכולים להיות מושפעים כתוצאה מהחרמות השנה, אבל אני לא חושב שזה יהיה אינפלציוני מאוד".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו