רשות שוק ההון הפעילה רפורמה במסלולי ההשקעה של מגוון מוצרי חיסכון - שבהם קרנות פנסיה, קרנות השתלמות, קופות גמל ופוליסות חיסכון. מטרת הרפורמה היא לבצע סטנדרטיזציה במסלולי ההשקעה המוצעים לציבור החוסכים כדי שיוכלו להשוות בצורה קלה יותר בין ביצועי המסלולים בחברות השונות.
בהתאם לכך הוגדרה רשימה סגורה של מסלולי השקעה שגוף מוסדי יכול לנהל עם מדיניות השקעות אחידה. המסלולים האחידים מחולקים לכמה קטגוריות, שבהן סחירים עוקבי מדדים, מסלולים בניהול אקטיבי, מסלולי אמונה ומסלולי קיימות. מסלולים אלה עוקבים אחרי מדדי מניות, אך כל גוף מנהל יכול לבחור מדדי מניות אחרים לפי ראות עיניו, ולהעניק משקל שונה לכל מדד. לכן, חשוב לבדוק מהו תמהיל ההשקעה בכל מסלול ולוודא שהוא מותאם לצרכים.
כדי להתאים את מסלולי ההשקעה למצב החדש, בחלק מהמסלולים צפויים לחול שינויים: חלקם יתמזגו עם מסלולים אחרים ובחלקם תשתנה מדיניות ההשקעה. חלק מהחוסכים במוצרים הפנסיוניים קיבלו בימים אלה מכתב מהגוף שבו הם מנהלים אותם. אם זה קרה לכם, כנראה המסלולים בחלק ממוצרי החיסכון שלכם צפויים לעבור שינויים. כך, למשל, מסלולי אג"ח ומניות שכללו השקעה של עד 10%, 15% או 20% במניות ימוזגו למסלול "אשראי ואג"ח עם מניות", הכולל השקעה של עד 25% במניות.
שינוי נוסף הוא במדיניות ההשקעה. לדוגמה, מדיניות ההשקעה במסלולים פסיביים, העוקבים אחרי מדדים, תכלול השקעה בלפחות שלושה מדדים שונים (זאת למעט מסלול S&P500 שהוחרג). נוסף על כך, כדי לייצר חשיפה מגוונת למדדים לצורך פיזור סיכונים, נקבע כי שיעור החשיפה לכל אחד מהמדדים לא יהיה נמוך מ־10% ולא יעלה על 50%.
נושא נוסף לבדיקה על ידי הלקוחות הוא העלויות-דמי הניהול וההוצאות האחרות. כאשר יש לזכור כי דמי הניהול בפנסיה שווים בין עוקבי המדדים למסלולים האחרים.
השינוי במסלולי השקעה נכנס לתוקף ב- 1 ליולי 2024, ומבחינת החוק הוא אינו מחייב ביצוע פעולה כלשהי. יחד עם זאת, זוהי הזדמנות לבחון את המצב הקיים, להבין האם מסלולי ההשקעה בהם אנו מושקעים אכן מתאימים לנו ולהסתייע בגורמים מקצועיים לצורך כך.
אין לראות באמור לעיל תחליף לייעוץ פנסיוני או פיננסי המותאם לכל לקוח
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו