יקבי שור אסטייט // צילום: באדיבות היקב

תם עידן: המהפך של יקב הכורמים

משפחת שור היא שם דבר בעולם היין הישראלי • הדור המקורי דאג לשמור על המסורת ולייצר בעיקר יינות קידוש ומיץ ענבים • כעת, גם הם הבינו שיש לייצר יינות נוספים ושונים • בחנו, טעמנו, וחזרנו עם מסקנות

כנראה עכשיו אפשר באמת להכריז על כך שמהפכת האיכות של יינות ישראל הושלמה, כאשר היקב המסחרי והירושלמי האחרון, יקב הכורמים, נכנע למציאות, קצת באיחור אמנם, והחל בתהליך של שדרוג מוצריו. לא עוד מיץ ענבים ויינות קידוש, אלא מעבר הדרגתי לעבר יינות איכות.

משפחת שור הם שם דבר בעולם היין הישראלי. הם ייצרו כאן יין עוד לפני הברון רוטשילד (היקב הוקם בשנת 1848 בעיר העתיקה) וברבות השנים ועם התרחבות המשפחה, התפצלו בני הדור השלישי והרביעי לשלושה יקבים נפרדים (ציון, ארזה והכורמים). 

עוד שני הראשונים השכילו לחוש את השינויים שהתחוללו בענף, שכרו ייננים מומחים והשקיעו כבר לפני שנים בפיתוח כרמים ובקווי מוצרים בהתאמה מיתוגית לעידן הנוכחי (הקמת יקבי "1848" ו"היוצר", בהתאמה), "הכורמים" דבקו במסורתיות המשפחתית והמשיכו לייצר את הבסט סלר'ס שלהם - יינות קידוש, מיץ ענבים וגולת הכותרת - יין "הקונדיטון", המוזכר בתלמוד. יין קידוש סמיך, מתפקע ממתיקות ומתובל במיני תבלין (גרגירי הדס ופלפל אנגלי, אלת המסטיק, סילאן ועוד, לפי מתכון רומאי עתיק), שהמכירות שלו פרנסו אותם דורות ועליו היתה גאוותם.

אלי שור, מנכ"ל ובעלי היקב // צילום: באדיבות היקב

אבל הזמן עושה את שלו, ויחד עם שינויי הצריכה והטעמים בקרב צרכני היין בישראל, העלייה במודעות הבריאותית להשפעת סוכר ובעיקר חילופי הדורות בהנהגת היקב הוחלט לחשב מסלול מחדש, ולפני כשנה וחצי, עם פטירתו של ר' יחיאל שור ז"ל והעברת הניהול לידי בנו אלי, הם גייסו את היינן הוותיק והמוערך צבי סקייטס לצורך המשימה. 

האמת, כבר בשנת 2012 הם נטעו עשרות דונמים של כרמים חדשים ברחבי הארץ, אבל לא כל כך היה מי שיעשה מהפירות הללו את השינוי המיוחל. אם עד בציר 2017 כ־85% מהיבול שנקלט הלך לייצור מיץ הענבים והיינות הממותקים, הרי שמאז בציר 2018, 50% כבר מופנה ליינות האיכות. 

"הכוונה היא לצמצם אף יותר את חלק הקומודיטיס ולהתמקד ביין יבש ראוי", אומר שור. סקייטס, שברזומה שלו עבר עשיר ביקבים הגדולים בארץ (כרמל, ירושלים וברקן), נרתם לעשייה, ועם הידע והניסיון שלו סחף את המשפחה לתוכנית השקעות בציוד, חביות וטיפוח הכרמים לפי פרוטוקולים מתקדמים, ואת התוצאות כבר מתחילים לראות ביינות הבציר הראשון שלו. 
"זה נכון שכבר עכשיו רואים את השיפור ברמה של היין, אבל אני עדיין לא שבע רצון, ויש לנו עוד הרבה מה לעשות. אני מאמין שקפיצת מדרגה איכותית נוספת נראה כבר ביינות הבצירים הקרובים (2019 ו־2020)", הוא אומר אך לא מפרט.

כחלק מההתחדשות היקב הוקמה חברה חדשה, "יקבי שור אסטייט", שתחתיה ישווקו כל היינות הגבוהים, כשבמקביל המותג "יקב הכורמים" ימשיך בינתיים להתקיים ולמכור את יינות הקידוש ומיץ הענבים, שחלקם בתמהיל המכירות, כאמור, ילך וירד עם השנים. כיאה למסורת המשפחתית הזהירה והצנועה, גם היינות החדשים שלהם אינם מתיימרים להיות היינות "הכי טובים" בישראל, אלא יינות שולחניים נעימים וראויים, ובמחיר הוגן שנותן תמורה טובה לכסף, כשהאיכות, כך הם מקווים, תמשיך ותעלה עוד בבצירים הבאים.

מעבר ליין עצמו, מקפידה המשפחה לאורך כל השנים לשלב בעבודה ביקב גם עובדים עם מוגבלויות, פיזיות ומנטליות, נוהג שממשיך גם כעת. "יש לנו גם עובדים קבועים כאלו וגם זמניים שמתחלפים מפעם לפעם. זה ממש משנה להם ולנו את האווירה", מספר שור, "זה מצב של Win־Win. העובד מקבל מקום עבודה מכבד ומפרנס, והוא מצידו נותן ליקב 'נשמה' מיוחדת. אלו עובדים אחראיים ומסורים ואני ממליץ בחום לכל בעל עסק לשקול שילוב כזה. זה משפר את כל איכות ואווירת העבודה בארגון", הוא אומר בגאווה לא מוסתרת, "אנחנו אמנם לא 'לשכת תעסוקה' אבל זה הופך אותנו לשותפים בעשייה ובתעשייה הישראלית גם בהיבט הנפלא הזה".

צבי סקרייטס - יינן יקבי שור אסטייט // צילום: שאול גנדלר

רשמי טעימה

אמרלד ריזלינג Hello ,2018 יקבי שור אסטייט - אחרי שהיה זן היינות הפופולרי של ישראל בשנות ה-90 ותחילת המילניום, הפך הזן הזה אולי למושמץ בישראל, אבל במקרה הזה הוסיף לו היינן צבי סקייטס 15% ענבי מוסקט והתוצאה משובבת נפש. יין עדין, חצי יבש, בעל מתקתקות נעימה ופירותית על הצד המוסקטי. יופי של אפריטיף. (35 שקלים)

שיראז Hello ,2018 יקבי שור אסטייט - שיראז קליל ונעים בסדרת הבסיס החדשה של היקב שענביו מגיעים מכרם מזכרת בתיה. צבעו סגלגל, צעיר ושובב, ניכרים בו טעמים דובדבניים והוא קל וכיפי לשתייה יומיומית לא מחייבת. ילווה מצוין מנות פסטה, פיצה או אפילו עוף בגריל. (35 שקלים)

מרסלאן, גרייפ אוף ג'וי 2018, יקבי שור אסטייט - זן ענבים שהוא הכלאה צרפתית בין הקברנה סוביניון לגראנש. הוא נקלט היטב בארץ וכבר מפגין יכולות בכמה יקבים. כאן הוא מגיע מכרם ליד נחל הודיה. ליין צבע סגול בוהק ויפה, אף קריר עם שמץ מנטה, ובחך הוא פירותי מאוד ובעל גוף נעים. מדהים מה שאפשר לקבל מהזן הזה גם בכרם באזור יחסית נמוך. (50 שקלים)

קברנה סוביניון, גרייפ אוף ג'וי 2018, יקבי שור אסטייט -  היין הכי "יין" בטעימה, שהותקן מרוב קברנה ועוד 15% פטי־ורדו. מקור הענבים בכרם מישר ולאחר התסיסה הם זכו לשכשוך בן כשמונה חודשים בחביות אלון חדשות. אופי קברנאי מובהק, פרי כהה עשיר וגוף מהודק. ואם זה רק בציר ראשון - יש למה לצפות. (50 שקלים)

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...