רוני חוכמה // צילום: יהושע יוסף

קרובות לצלחת

הקפדה על איזון בין חלבונים לבין פחמימות ושומנים ("אפשר לאכול הכל, פשוט מחלקים את הצלחת") • התאמת מרכיבי המזון לפי צבע העיניים ("במפה של קשתית העין משתקפים כל איברי הגוף") • 3 נשים, 3 ספרים על תזונה ע"פ ניסיון אישי

אוכלים לפי העין

על פי שיטת האבחון העתיקה אירידולוגיה, הגוף כולו משתקף בקשתית העין, ודרכה אפשר לזהות מצבים של חולשה במערכות ובאיברי הגוף. על פי השיטה, אפילו צבע העיניים שלנו מעיד על חולשות ועל חוזקות בגופנו, וגם סימנים גנטיים כמו כתמי צבע משקפים מצב בריאותי של כארבעה דורות לאחור.

במשך כ־20 שנה מאבחנת הנטורפתית והאירידולוגית רומי חוכמה מרעננה את מצב הגוף כפי שהוא משתקף בקשתית העין, ומתאימה למטופליה תזונה מותאמת ברוח הנטורופתיה. בספרה החדש "כטוב בעיניכם" היא מנסה להעביר חלק מהידע לקוראים, כדי שיוכלו לזהות באופן עצמאי את סוג התזונה שמתאים להם, על פי צבע העין וסימנים נוספים.

"במפה של קשתית העין משתקפים כל איברי הגוף. הצבע ומרקם של קשתית העין מייצגים את התכונות התורשתיות, החולשות המולדות והנרכשות, השינויים ההורמונליים, מידת העומס הרעלי בגוף - גם מקומי וגם כללי - ועוד. באמצעות האבחון האירדולוגי אפשר לראות איזה סוג מזון אינו מתעכל טוב, ומה גורם לאלרגיות ולכאבי ראש. ברגישויות למזון, למשל, נראה עיכול לא תקין של פחמימות, חלבונים או שומנים, או שנגלה מחסור במיצי עיכול או באנזימים. במצבי אלרגיה נבחין שהכבד לא מצליח לפרק רעלים", מסבירה חוכמה.

"אבחון אירדולוגי הוא מורכב ומקצועי ונעשה באמצעות מכשיר מקצועי, והספר אינו מתיימר להפוך את הקוראים למאבחנים, אבל בהחלט יכול לעזור להם לזהות את מקומם ביחס לשלוש קבוצות מרכזיות, על פי התבוננות בעין שלהם. כשיזהו את הרגישויות האופיניות להם, ואפילו תכונות אופי המזוהות עם כל קבוצה, יוכלו לאכול מזונות שיאזנו אותם, ויידעו להימנע ממזונות שמחמירים את הרגישות או את הסימפטומים הכלליים".

כל מי שרוכש את הספר מקבל גישה חינמית לחצי שנה לאפליקציית Miniris, שבאמצעותה אפשר לצלם את העין ולאבחן באופן עצמאי לאיזו משפחה של צבעים היא שייכת. נוסף על כך, לומדים לזהות סימנים מסוימים שמופיעים על הקשתית, כמו כתמי צבע, נקודות פיגמנט והטוכרומיה (פיגמנטים הצובעים את האזור שמסביב לאישון, או פיגמנטציה המופיעה במקומות שונים על הקשתית), שגם להם חשיבות רבה בזיהוי ההשתייכות לטיפוסים השונים.

צילום: יהושע יוסף

בספר תמצאו כ־30 וריאציות של צבעי עיניים, ממשפחות החום, הכחול והירוק, על גווניהם ושילוביהם השונים. חלקם נראים דומים מאוד. חוכמה מחלקת אותם לשלוש קטגוריות - טיפוס האדמה, טיפוס העץ וטיפוס המים. לכל קבוצה היא משייכת תכונות וסימפטומים גופניים אופייניים, ואפילו קווי אופי אופייניים, ומעניקה המלצות תזונה כלליות לקבוצה, וגם ייחודיות לכל תת־גוון בקבוצה.

כך, למשל, השייכים לקבוצת "טיפוסי האדמה" עלולים להיות רגישים באזור הלבלב, הטחול והקיבה. הם יהיו בעלי תשוקה למזונות עתירי פחמימות וסוכרים ובולמוסי אכילה משעות אחר הצהריים. הם ייתקפו כעס כשמועד הארוחה מתעכב. להם מומלץ בספר להמעיט במזונות עתירי פחמימות, לאכול בכל שלוש שעות כדי לשמור על רמת סוכר קבועה, ולבחור מזונות בלי ערך גליקמי נמוך. "טיפוסי העץ" מאופיינים על פי הספר כבעלי נטייה לחולשת כבד, ולכן יהיו רגישים למזונות שומניים, ייטו להפרעות במערכת העיכול ולאלרגיות ולפריחות בעונת המעבר. קבוצת "טיפוס המים" תהיה בעלת נטייה לחולשת כליות, ולכן לאבנים בכליות, בעיות ראומטיות ורגישות למזונות חלבוניים. להם מומלצת בספר תזונה פחות חומצית, ואפילו תזנה טבעונית.

בסוף הספר מציעה חוכמה כמה מתכונים בריאים המתאימים לכל הקבוצות. "הספר מעניק הסבר על צפונות הגנטיקה האישית שלנו, רמזים על מצב בריאותנו והתאמת תזונה מיטבית על פי קשתית העין שלנו, כך שנוכל להשיג בריאות אופטימלית ולהימצא במשקל גוף רצוי", היא מסכמת.

מחיר הספר 92 שקלים, ואפשר לרוכשו באתר של חוכמה

תורת היחסים

שיטת הזון (ZONE) פותחה בארה"ב על ידי פרופ' בארי סירס, ומתבססת על חמש ארוחות ביום, שבכל אחת מהן נשמר יחס קבוע בין חלבונים, פחמימות ושומנים. בישראל נחשף אליה הציבור לפני כעשור, לאחר שהפכה לטרנד לוהט בקרב סלבס אמריקנים. מי שעשתה לשיטה התאמה ישראלית והפכה אותה ל"פיט אנד זון", תוך שהיא הופכת לגורו דיאטה ולחביבת סלבס מקומיים, היא הנטורופתית ענת אשר (50), נשואה ואם לשלושה מהרצליה, המתחזקת עמוד אינסטגרם פעיל ובו כאלף מתכונים יצירתיים, פשוטים, וכמובן מאוזני פחמימות־חלבונים־שומנים, על פי חוקי השיטה.

לאחרונה, כחלק מהתפתחות מתמשכת הכוללת גם שיתופי פעולה עם רשתות בתי קפה, השיקה אשר "אינסטבוק", או בעברית ספר אינסטגרם, שהוא למעשה מארז של 75 קלפים צבעוניים שמצידם האחד תמונה מעוררת תיאבון של מנה מאוזנת, ומצידם השני המתכון ורשימת הקניות. באביב הושק אינסטבוק קיצי עם מתכונים שמתאימים יותר לקיץ, ולא מכבר הושקה גרסה חורפית שבה הפכו סלטי הקיץ לסלטים חמים, הדגים הטריים והנאים פינו את מקומם לקציצות דגים ולחריימה.

"עד גיל 35 עסקתי בתחום ניהול בפרסום", מספרת אשר על הדרך שעשתה אל עולם התזונה, "ילדיי היו אז בני 10 עד 15, והייתי בעודף של 30 ק"ג שנצברו בהדרגה מתקופת הצבא ובמהלך כל היריון. מובן שניסיתי סוגים רבים של דיאטות, שאף אחת מהן לא עזרה לי לחזור למשקל תקין באופן קבוע. בשלב הזה הלכתי ללמוד נטורופתיה במכללת רידמן, וכאן התחילה אצלי ההבנה שאוכל הוא הרבה יותר ממה שאנחנו מכניסים ובולעים, ושלכל מזון יש תפקיד ומטרה בתפקודו התקין של גוף האדם. כבר במהלך הלימודים התחיל הרומן שלי עם אוכל מסוג אחר. כשהתוודעתי לפני כעשור לשיטת הזון כשהגיעה לארץ, הבנתי שלראשונה אני יכולה לאכול הכל. פשוט התחלתי לחלק את הצלחת לפי פחמימות, חלבונים ושומנים, לפי חוקי השיטה".

כשהשילה עשרה ק"ג ממשקלה והתחטבה מבלי לעשות פשרות גדולות מדי באוכל, הקימה אשר ברמת השרון את מרכז המידע "לאכול, ליהנות ולרזות", שבו לימדה את שפת הזון. אז גם זיהתה את הצורך להתאים את השיטה לסגנונות החיים השונים של לקוחותיה: אנשי ההיי־טק שנוהגים לאכול במסעדות, סטודנטים או עצמאים שמסתובבים ואוכלים תוך כדי תנועה, חיילים בשטח שמקבלים מזון צה"לי, עובדי משרד שיכולים להביא אוכל מבושל בקופסה, ועוד. כך התפתחה השיטה לשיטת FIT&ZONE.

ענת אשר // צילום: יהושע יוסף

צילום: יהושע יוסף

"התחלתי ליצור פתרונות שיעזרו לאנשים לרדת במשקל ולשמר זאת, במסגרת סדר היום שלהם. הבסיס לשיטה הוא שלכל פחמימה יש לצרף חלבון כדי לשמור על רמת סוכר קבועה ולהימנע מקפיצות סוכר שגורמות לנו להיות רעבים. השיטה מבוססת על 'בלוקים', שהם מנות עם מספר קבוע של קלוריות, ובהן יחס מאוזן בין פחמימה, חלבון ושומן".

לאנשי המסעדות היא בחרה מנות מאוזנות ודלות שומנים מתפריטיהן של מסעדות פופולריות רבות, לאנשי השטח ולסטודנטים הציעה פתרונות מאוזנים של כריכים לדרך ולצידם ירקות בקופסה, ובהמשך החלה גם לשתף פעולה עם חדרי אוכל בחברות ולשנות את התפריט למנות מאוזנות יותר.

תוכנית ההרזיה מבוססת על תוכנית אונליין של שישה שעורים, אחד בכל שבוע, שבה לומדים את השיטה וחוקיה. לחלופין, אפשר להגיע לחמישה מפגשים קבוצתיים. לנרשמים מותאם תפריט על ידי דיאטניות, הכולל חמש ארוחות ביום עם מגוון שילובים ואפשרויות בחירה. בשלב הדיאטה לא תמצאו בתפריט קוביות שוקולד (אבל כן תמצאו חטיפי שוקולד עם חלבון כמנת ביניים), גם לא ביסלי ובמבה (אבל כן כמות מדודה של בייגלה לצד שתי כפות גבינה). אפילו מלווח תוכלו לאכול בארוחת הערב עם ביצה ורסק עגבניות, בתנאי שהוא משלושה דפי אורז וטוגן בתרסיס שמן (מפתיע עד כמה זה טעים), וכמובן הלהיט - בורקס מדפי אורז ממולא בשר טחון.

עמוד האינסטגרם שלה פתוח לכולם ובו היא מעלה כאמור מתכונים, וגם מנות ברוח השיטה שהיא נתקלת בהן במסעדות. הרעיון המרכזי שאמור להקל את התהליך הוא שאחרי שלומדים את כללי הארוחות המאוזנות, כל אחד יכול לבנות לעצמו תפריט בשילובים שונים, על פי העדפותיו האישיות.

"בעיניי השיטה אינה תוכנית הרזיה אלא דרך חיים, המאפשרת לכל אחד ואחת לאכול נכון ומאוזן מבלי לוותר על הנאות החיים, גם בלי אבקות קסמים, טבליות מהירות או הרעבה עצמית. צריך רק להכיר ולזהות את רכיבי המזון הקיימים, ולהתאים לשגרת יומנו תפריט בריא ומאוזן", היא אומרת, ונראה כי הקוביות בבטן שלה הן ההוכחה להצלחתה.

מחיר הספר: 100 שקלים, לא כולל משלוח, אפשר להזמין באתר

חוזרים למקורות

יעל רנה אסף (בת 38, נשואה פלוס שלושה ומתגוררת בתל אביב), השיקה לפני כמה חודשים את סדרת "new me 123", הכוללת שלוש ערכות שונות לשלושה שלבים בדרך ל"אני החדש" שלכם: שלב ה"דיטוקס" (ניקוי רעלים), שלב ה"טרגט" שבו תתמקדו בהגעה למשקל היעד שהצבתם לעצמכם, ושלב ה"וולנס", שנועד לסייע לכם לשמור על המשקל תוך הקניית הרגלים לאורח חיים נכון ותזונה מאוזנת.

לשלוש הערכות מצורף ספר מושקע, ידידותי וצבעוני, שבו הסברים על כל שלב, על המזונות שמותר ואסור לאכול בו, וכן תפריטים יומיים ושפע מתכונים (מותאמים גם לטבעונים) מלווים בתמונות.

העיקרון המנחה בכל השיטה הוא בריאותי, תוך הימנעות ממזון מעובד ומהיר והתיידדות עם מזונות הנחשבים למזונות־על, לסוגיהם השונים. נוסף על כך, מצוידות הערכות (המעוצבות כקופסות מתנה ורודות) בעזרים נוספים כגון תמציות וחליטות צמחים טבעיות, שנועדו לשליטה בחשקים לסוכר ולפחמימות ולעידוד שריפת שומנים, קפסולות "סופר פוד" ועוד.

"כבת של שף אני הרוסה על אוכל טוב ושונאת מוצרים דיאטתיים, תעשייתיים ומהונדסים. אני מאמינה באוכל טוב, ולכן המתכונים הם כאלה שיהיו טעימים למרות שהם בריאים", אומרת רנה אסף, שהקדישה יותר ממחצית מדפי הספר למתכונים: משקאות סמוד'י או פודינג צ'יה לבוקר, דגים בקארי קוקוס או פאד תאי עם עוף או טופו לצהריים, סביצ'ה, פלאפל אפוי וסלט קינואה.

גם רנה אסף, בעלת תואר במנהל עסקים, הגיעה לתחום רק בשנים האחרונות, וממצוקה אישית. "כל חיי נאבקתי במשקל עודף ובשומן, ניסיתי דיאטות רבות, עליתי וירדתי במשקל כמו יויו. עד גיל 35 ילדתי שלושה ילדים בתוך שלוש שנים וחצי, וזה הסתכם ב־27 ק"ג עודפים. כמו כל אמא לשלושה קטנטנים ניהלתי אורח חיים מאוד לא בריא, שהתבסס על המון כוסות קפה, נשנושים ואכילה של כל השאריות של הילדים. הייתי מותשת ועייפה כל הזמן".

כשהרגישה שהיא חייבת לעצור את ההידרדרות אך לא מצאה שיטה מספקת שתתמוך בתהליך, החליטה לפתח בעצמה אחת כזאת. זה התחיל בערכת "Skinny Me Detox", שפיתחה ושיווקה בהצלחה ברשת, והתרחב לסדרה שלמה עם עוד שתי ערכות המשך תחת השם החדש. את המותג פיתחה יחד עם צוות יועצים הכולל נטורופתים, יועצי תזונה, אגרונום ושף - שהוא אביה.

יעל רנה אסף // צילום: יהושע יוסף

צילום: יהושע יוסף

"במרכז המותג עומדת שיטת תזונה שנועדה לייצר אורח חיים נכון, ירידה במשקל ובהיקפים, אנרגיה מוגברת ושמירה לאורך זמן על התוצאות. בערכה הראשונה מתחילים בניקוי ובנטרול רעלים כדי לתת לגוף בוסט לקראת המעבר לאורח החיים החדש. בשלב הזה נגמלים ממזונות אלרגניים - מזונות מעובדים, מתועשים, וסוכר מעובד. בשלב הזה אנחנו נמנעים באופן זמני גם מגלוטן וממוצרי חלב, ואפשר להפחית 5-3 ק"ג ב־21 יום".

אם גם אתם תוהים מה בדיוק נשאר לאכול אם מסירים מהתפריט את הרשימה הזו, רנה אסף מסבירה כי מותר לאכול את כל הפירות, כל הירקות חוץ מתירס ותפוח אדמה, כל הדגנים (כגון כוסמת, קינואה, אורז מלא) למעט חיטה, עוף, דגים, שקדים ו...זרעי צ'יה. לעומתם, בשר אדום, אלכוהול, רטבים וכל מה שמכיל סוכר, שמרים, חיטה, ממתיקים מלאכותיים או רטבים מוכנים - ממש מחוץ לתחום בשלב הדיטוקס. קפה מותר פעם ביום.

"בשלב השני נמשיך את הגמילה ממזונות מתועשים ומסוכר מעובד, ונשלב מזונות חכמים שיסייעו לטיהור המערכת ולחיזוקה. בשלב הזה אפשר לרדת בין 4 ל־8 ק"ג, כך שכבר יש מייקאובר. הערכה השלישית נועדה לשמר את האני החדש ולהפוך אותו ל'אני התמידי', תוך מעבר לשגרת תזונה שתאפשר לשמר את המשקל החדש.

"באמצעות שיטת 90:10 שפיתחתי, ב־90 אחוזים מהזמן מתבצע מעקב על פי התפריט ועל פי הסדר שנלמד, ו־10 אחוזים מהזמן הם זמן חופשי לאכול ללא כל חוק ברזל".

ערכה בודדת עולה 1,590 שקלים. אם רוכשים שתי ערכות מקבלים את השלישית חינם. הרוכשים מצטרפים לקבוצת תמיכה סודית בפייסבוק בניהולה של רנה אסף.

 

 

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...