שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.

הבניינים משנות ה-20 מתעוררים לחיים

מלונות הבוטיק המיוחדים בארץ הוקמו בבניינים לשימור ששוחזרו • ההיסטוריה מביאה עימה חופשה מסוג אחר

צילום: יפית בשבקין // מלון שומאכר ,
צילום: יפית בשבקין // מלון שומאכר

במדינת ישראל אין טירות ענקיות שאפשר להגיע אליהן לחופשה מפנקת. המצודות הגדולות שהיו כאן בעבר, כמו אולמות האבירים של עכו ומגדל דוד, הפכו למוזיאונים ולמרכזי מבקרים, והבתים העתיקים ביותר בארץ שאפשר להתארח בהם הוקמו בסוף המאה ה־19 ובתחילת המאה ה־20.

בעשור האחרון הוקמו - ועדיין מוקמים - במבנים שהוכרזו לשימור, מלונות בוטיק באווירה אחרת. למרות העיצוב המודרני הפנימי והפינוקים העכשוויים, המעטפת השמורה מחזירה אותנו לימים היפים של אותם מבנים, שעכשיו מתעוררים לחיים. 

הייחוד של מלונות הבוטיק הללו הוא בשילוב של מודרני ועתיק, שימור ושחזור המבנה המקורי, לצד טכנולוגיה מתקדמת. אלה בתי מלון שאנו חוזרים מהם הביתה עם חוויה הנמתחת לא רק לאורך תקופת החופשה שלנו, אלא לאורך שנות חייו הראשונות של המבנה הייחודי, שהופך להיות חלק בלתי נפרד מהחוויה. 

במושבה הגרמנית

מלון שומאכר נמצא בלב המושבה הגרמנית בחיפה ושוכן בחלקו במבנה אייקוני מתחילת שנות ה־30 של המאה ה־20, שהשתייך למשפחת שומאכר הטמפלרית, ועל כן שמו.

משפחת שומאכר ידועה בזכות תרומתה האדירה לחקר הארץ ולבנייתה. המבנה הקלאסי מהתקופה האקלקטית עבר תהליך שימור בשנים האחרונות ושינה את ייעודו למלון בוטיק.

המבנה המקורי עבר שחזור ושימור וחובר לבניין חדש ומודרני. הכניסה למלון מתבצעת דרך גן אורבני קסום המאפשר לאורחים להלך דרך השילוב של ישן וחדש, והמלון עצמו מעוצב כולו באופן מודרני ומציג בתוכו אמנות מקורית ומקומית. חדרי המלון והסוויטות מציעים נוף עירוני, מבט על הרי הכרמל והגנים הבהאיים, ובחלק מהם אפשר לראות נוף חלקי לנמל חיפה.

מלון אוריינט // צילום: אסף פינצוק

בתי הטמפלרים

בפינת הרחובות עמק רפאים ודרך בית לחם בירושלים, על מגרש בגודל של כ־5.6 דונם, ממוקם מלון אוריינט, מקבוצת מלונות היוקרה של ישרוטל. 

מתחם המלון כולל בצד המבנה המרכזי החדש בתים לשימור, שאחד מהם הוקם ב־1882 ושימש מבנה בית הספר של הקהילה הטמפלרית. לימים הוחרם על ידי הבריטים, ולאחר קום המדינה שימש משרדי ממשלה. לפני שהוסב למלון, שימש המבנה את מכון הסיבים. המבנים מתקופת הטמפלרים עברו תהליך קפדני של שחזור ושימור, והם מאכלסים כעת את הסוויטות היוקרתיות של המלון. על גג המלון פועלת בריכה חיצונית, שממנה נשקף הנוף של ירושלים והעיר העתיקה. עוד במלון, בריכה מקורה בקומת הספא. במתחם הספא הענק והמפואר יהיה אפשר ליהנות מסאונות, מחמאם ומג'קוזי, וכן מתפריט טיפולים עשיר מבית ספא יערות הכרמל בעל המוניטין.

כיכר מגן דוד

הבניין ברחוב נחלת בנימין 1 בתל אביב הקטנה היה מוכר בעיקר בזכות חנות נעלי הילדים "פיל", ששכנה בקומת הקרקע שלו. המבנה הוקם בשנת 1934 כבניין משרדים, תחת השם "בית פולישוק", ובו שכנו במהלך השנים מוסדות שונים דוגמת בית הדפוס החשאי של האצ"ל בתקופת המנדט הבריטי ומאוחר יותר חנות הנעליים המפורסמת. לאחר הזנחה של שנים עבר המבנה תהליך שימור ושחזור מקיף בניצוח האדריכלית עטורת הפרסים ניצה סמוק. היום זהו מלון פוליהאוס מבית מלונות בראון, אחד היפים והייחודיים בישראל. 

במבנה אייקוני בכיכר מגן דוד ההיסטורית שולבה אדריכלות הבאוהאוס עם עיצוב מודרני וצבעוני של מעצב־העל הבינלאומי כארים ראשיד. הלבן האופייני לבאוהאוס משתלב בנגיעות צבע ובקווים זורמים ומתעגלים, המשלימים אותו ויוצרים יחד הרמוניה המושכת למלון חובבי אדריכלות ועיצוב מכל העולם. 

על גג המבנה שעבר תהליך ארוך של שימור ושחזור נבנו בריכת אינסוף מחוממת צופה לנוף ורוף־טופ בר אופנתי. המלון זכה לחשיפה בינלאומית נרחבת, וב־40 חדריו מתארחים תיירים וישראלים הנהנים מחוויית בוטיק תל־אביבית בלתי שגרתית. הרוף־טופ בר וחדרי הטיפול, לצד הבריכה המחוממת ושאר מתקני הספא, פתוחים לאורחי המלון וגם לאורחים מן החוץ. מלון פוליהאוס מציע חדרי טיפול מצוידים ומעוצבים, שבהם אפשר ליהנות ממגוון טיפולי ספא.

הזמן עמד מלכת

מלון נורמן // צילום: אסף פינצוק

מלון דריסקו בדרום תל אביב פועל היום מתוך שני מבנים היסטוריים - "מלון ירושלים" ו"בית נורטון" - שנבנו לפני 150 שנה. מלאכת השימור נמשכה כמה שנים, ובמהלכה השתמשו בתמונות ישנות ושחזרו אביזרים מלפני מאה שנה. 

השימור המוקפד נעשה תוך כדי התייחסות עמוקה לסיפור ההיסטורי הרב-תרבותי של המקום, ונראה כאילו הזמן עמד כאן מלכת. מוטות הגזוזטרה בחזית שוחזרו מצילום לדגם מעץ, שמסביבו נבנתה תבנית שלתוכה יצקו את המתכת, שהיום עומדת במקום המקורי, כאילו היתה שם מאז ומעולם. 

דרך אדריכלות המבנים, ציורי הקיר ועיצוב הפנים קופצים הסיפורים ההיסטוריים של המלון המקורי, ומהגג נשקף נוף מרהיב לכיוון העיר תל אביב מצפון, והים במערב.

שנות ה־20

ברחוב נחמני 23-25, בשני מבנים היסטוריים, סמוך לשדרות רוטשילד בתל אביב, שוכן מלון דה נורמן, המשלב בהרמוניה את האלגנטיות והסגנון העשיר של שנות ה־20 של המאה הקודמת עם אירוח אקסקלוסיבי ושירות מסור בסטנדרט המודרני. המלון עבר שימור מקיף, הנאמן לסגנונו האדריכלי הייחודי, ומציע חוויית אירוח מוקפדת הכוללת שירותים ומתקנים מפוארים, ובהם בריכת שחייה על הגג, חדר טיפולים ושתי מסעדות: מסעדת אלנה, שבה מציג השף ברק אהרוני מטבח מקומי אלגנטי, ומסעדת דיינינגס, שהיא שלוחה מקומית של המסעדה הלונדונית, המציעה מטבח יפני מודרני ויצירתי. 

מגזין התיירות הנחשב "קונדה נאסט טראבלר" דירג את המלון במקום הראשון ברשימת בתי המלון הטובים באזור המזרח התיכון ואפריקה (ובמקום ה־21 בעולם) והעניק לו את הציון 99.29 מתוך 100. הדירוג, שיתפרסם בגיליון נובמבר של המגזין, הוא אות של כבוד למלונאות הישראלית. אחרי הנורמן ממוקמים ברשימה מלון קינג דיוויד (מקום 2), וולדורף אסטוריה (מקום 8), מצודת דוד (מקום 9) וממילא (מקום 11). אלו נכללים ברשימה לצד מלונות יוקרה מיעדים דוגמת אבו דאבי, עומאן, דוחא ודובאי. 

ליד הכיכר

רשת פתאל מקימה עתה שני בתי מלון בבניינים לשימור. הראשון הוא "בית מרכז הקבלה" סמוך לכיכר דיזנגוף, בפינת הרחובות בן עמי ובילינסון. זהו מבנה היסטורי משנת 1938, שהוקם בראשיתו כמרכז של קופת חולים כללית מייסודה של תנועת העבודה. המבנה המקורי תוכנן על ידי האדריכל יוסף נויפלד ומאופיין בסגנון באוהאוס. עקב חשיבותו האדריכלית הוכרז המבנה כ"מבנה לשימור מחמיר". בשנת 1995 נרכש המבנה על ידי מרכז הקבלה להפעלת מרכז לימודי, בית כנסת, משרדים, ספרייה, חנות ספרים, וכן כמה חדרי אירוח. 

המלון ייקרא "מרכז הקבלה" וישמור על ההיסטוריה ועל ייחודיות המבנה. במלון יפעלו מסעדה, בריכת רוף־טופ, מתחם Wellness ייחודי, לובי-לאונג', וכן תהיה גינה היקפית מסביב למבנה.

המלון השני של רשת פתאל, לילינבלום 15, צפוי להיפתח בחודשים הקרובים. הוא מיועד להיות מלון בוטיק עם כ־60 חדרי אירוח, לובי, לאונג' עסקים, רוף־טופ ועוד. המבנה המקורי שבו ישכון המלון הוקם בשנת 1937 ותוכנן על ידי האדריכל יהודה מגידוביץ', שהיה למהנדס הראשון של תל אביב.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר