השאלה שגם תומכי ממשל הנשיא טראמפ שואלים היא אם האמריקנים יודעים מה הם עושים שם במפרץ הפרסי. אם יש להם איזושהי תוכנית שאמורה להוביל לתוצאה ידועה. מוסכם גם על ניצים עוד מימי הנשיא רייגן, שהתלקחות מלחמתית לא תוביל למקום טוב, והיעד המועדף הוא להגיע למשא ומתן על שיפורים ושיפוצים של הסכם הגרעין מימי אובמה.
האיראנים, לפי הניתוחים של הפרשנים האמריקנים, מרגישים שארה"ב לא ששה להיכנס לעימות שסופו לא ידוע. לכן הם אינם נרתעים מלבצע פרובוקציות, ששיאן עד עכשיו הפלת המל"ט הגדול במיצרי הורמוז. הם אינם נרתעים אפילו מעימות מלחמתי מוגבל, שבו הם יספגו הרבה אבידות אבל ארה"ב עצמה תצא ממנו פגועה, עם כמה שיניים שבורות, ואולי פגיעה ביוקרתה.
עוד בנושא:
הנשיא טראמפ: "אני מאמין שאיראן מעוניינת במשא ומתן ומוכנה לעסקה"
טראמפ באיום לטהרן: "לא ביטלתי את התקיפה באיראן, רק השהיתי אותה"
מדרום תיפתח הרעה: הג'יהאד האסלאמי הוא הקלף הסביר ביותר של איראן נגד ישראל
"איראן תפעל נגד ישראל בגלל המתיחות"
אבל הדרך הנכונה לראות את ההתפתחויות בעימות האיראני היא דרך נקודת המבט של מי שראה במדיניות אובמה כלפי איראן אסון. גם מבחינת ישראל וגם מבחינה בינלאומית.
עמדת חלק מהפרשנים הביטחוניים, כולל אנשי הביטחון עצמם, היתה התעלמות מהנחת היסוד שעמדה בבסיס מדיניות אובמה: תפיסתו אמרה שצריך לבנות את איראן ככוח מרכזי מייצב במזרח התיכון, שיהווה איזון לישראל כמעצמה אזורית.
מאחר שאיראן היא לא סתם מעצמה מתחרה לישראל, אלא מדינה עם אידיאולוגיה דומה לגרמניה הנאצית, זו היתה מדיניות אמריקנית מטורפת בחוסר האחריות שלה. מנהיגי איראן מאז האייתוללה חומייני דוגלים באנטישמיות גואלת, דהיינו שעקירת קיומה של ישראל היא מעשה שישחרר את העולם.
כמו כן, האייתוללות זכו בכספי שלמונים של לפחות מיליארד וחצי דולר וכמובן ההטבות של עשרות מיליארדים עם הסרת הסנקציות. התוצאה היא החדירה המאסיבית לכל גזרות המזרח התיכון.
טראמפ // צילום: אי.פי.אי
עם שינוי המדיניות האמריקנית והיציאה מהסכם הגרעין, נכנסה איראן למגננה. וגם אם לא תהיה שום תוצאה ללחץ המתעצם של האמריקנים, בכל זאת יירשם שינוי מכריע במצב: האיראנים, שתוקפים באמצעות שליח צד ג' בדרום ערב הסעודית, בסוריה, בלבנון, בעיראק ובעזה, נאלצים לראשונה זה שנים להתגונן גם קרוב לבית. על הלחץ הכלכלי הגובר אין מה להוסיף. כמות המשאבים שהם יכולים להפנות לטובת חיזבאללה, חמאס והג'יהאד האסלאמי מצטמצמת.
הלחץ צריך להיות מופנה לאירופה ובראש ובראשונה לגרמניה. יחסה של גרמניה לאיראן טוב יותר מיחסה לישראל. מדיניות האירופאים נשארה: איתות לאיראן כי הם מעטפת המגן שלה נגד הסנקציות שהטילה ארה"ב. ביטול המערכת הפיננסית האלטרנטיבית שעוזרת לאיראן לעקוף את הסנקציות תועיל להזזת איראן לכיוון של משא ומתן על שינוי ההסכם.
גורם אחר שמעודד את האיראנים להתעקש ולא לשאת ולתת זהו הקיפאון, שלא לומר הכישלון במשא ומתן עם צפון קוריאה. בישראל העריכו לפני שנה שתוצאות המגעים עם צפון קוריאה ישפיעו מאוד על איראן. האיראנים כנראה הושפעו לרעה.