צילום: יהושע יוסף // טעימה עיוורת של יינות

אילו יינות לשדך לגבינות בחג?

החום הישראלי כנראה משפיע על דפוס שתיית היין בקרב הישראלים, שאוהבים את היין שלהם לבן וצונן • לקראת שבועות בדקנו את היינות הלבנים הטובים ביותר

לפי הדיבור שמסתובב ביקבי הארץ בשנים האחרונות, קיים בארץ מחסור בענבים לבנים. הסיבה? שינוי בהרגלי הצריכה. אם בעבר היינו שותים בעיקר יינות אדומים, גם בימי הקיץ הלוהטים, הרי שכיום הדרישה ליינות לבנים וקלים, כאלה שנלגמים כשהם צוננים, עולה על ההיצע. 

בערב חג השבועות הדרישה למשקה הבהיר אף גוברת, שכן התקבעה פה תובנה מבית מדרשן של המחלבות המקומיות, שמאכלי הגבינה והחלב הם עיקרו של החג ("החג הלבן" הם קוראים לו), דורשים לצידם יין מתאים, ומה מתאים יותר מיין לבן ורענן? 

נכון, עשרות דונמים של ענבי יין לבנים ניטעו ברחבי הארץ בשנים האחרונות כתגבור לקיימים, אך הם עדיין רחוקים מלספק את כל הביקוש. באופן אישי אני שמח על השינוי הזה, כי אחרי שנים, סוף־סוף הפנמנו שאצלנו בלבנט יין לבן הולך טוב כמעט כל השנה, הרבה יותר מיינות אדומים כבדים וחמורי סבר. לו הדבר היה תלוי בי, הייתי אף ממליץ ליקבים להחליף את פקקי השעם הארכאיים בפקקי הברגה קלים ונגישים, כדי שלאף אחד כבר לא יהיה יותר תירוץ להימנע מלשלוף בקבוק מהמקרר וכוס מהארון, וללגום בהנאה, בליל החג או בסתם יום של שרב.

מדרגים את היינות // צילום: יהושע יוסף

את טעימת החג ערכנו בבר היין הטייסטינג רום התל אביבי המתחדש. הצטרפו אלי הפעם לטעימה (שנערכה, כהרגלנו, בגרסה "עיוורת", מבלי שידענו את תכולת הכוסות) ייננית מדופלמת, מנהל ייצור של אחד מיקבי הבוטיק המוערכים, בעלי חנות יין ואלכוהול, ושף־קונדיטורית, ויחד בחנו ובחרנו את החידושים שיצננו לכם את החמסינים וילוו את חג הביכורים. 

שרדונה C 2018, יקב קסטל 

 על טהרת השרדונה מכרמי קיבוץ צובה, שהתיישן כשנה בחביות עץ. עשיר ועמוס ארומת פרי הדר, תפוח ופרי כתום מרוכז (לדר), לצד השפעה ניכרת של חבית אגוזית ושמרים, כשבסוף הלגימה - אפטר־טייסט קלוי ("סוף של מדורה"). הכי שבלי בישראל (145 שקלים).

יראון לבן 2018, יקב הרי גליל 

 יין חדש מהיקב הגלילי שמצטרף לאחיו האדום הוותיק. ענבי השרדונה (100%) גדלו באחד הכרמים הצפוניים ביותר בארץ (משגב עם) ושכשכו בחביות עץ כחמישה חודשים בלבד. ארומת נקטרינה צהובה, מנדרינה, שסק ואגס, כשברקע ניחוחות חבית מתונה ומופלאה. מתאם מושלם בין ריח וטעם וגוף נהדר. יין מצוין! (105 שקלים).

שידוך טוב לגבינות של שבועות // צילום: יהושע יוסף

פינו גרי 2018, יקב טפרברג  

היקב המשפחתי הגדול מנפיק זו השנה השלישית את הפינו גרי, זן צרפתי פחות נפוץ שמנפק יין אחר ושונה בנוף הישראלי. הוא בעל גוון זהוב חיוור, וארומה מינרלית ולימונית. בחיך הוא קריספי, חד ומאוד מרענן. אלגנטי ונהדר (80 שקלים).

שרדונה רזרב "ווינדמיל" 2017, יקבי ירושלים 

מהדורה מיוחדת הנמכרת אך ורק במרכז המבקרים של היקב במשכנות שאננים, בטחנת הקמח המפורסמת של מונטיפיורי. יין מורכב שיש בו הכל - חומציות רעננה מחד, וניליות וחמאה לצד ריבת חלב מאידך. מאוזן, לא מוגזם ונכון (75 שקלים).

אלברטו, סמיון 2016, מורלי 

הסמיון הזה, שמבוקבק ביקב מוני מענבים שגדלו באזור בית שמש, פשוט מקסים. לצד חומציות מרעננת, פירותיות הדרית ועשבוניות ירקרקה, התפתחה בו מין פטרוליות מפתיעה שמעניקה לו מורכבות נדירה והנאה מושלמת (70 שקלים). 

נטע לבן 2017, יקב נטע 

זהו אחיו הצעיר של יקב ברבדו הידוע, אבל בגרסה נגישה ורכה. היין שלפנינו הותקן משרדונה (כשני שלישים) וסוביניון בלאן. יש לו ארומות פירותיות (ליצ'י ונקטרינה לצד פרי הדר), חלקן מפתיעות (יוגורט תות), חומציות רכה ואלגנטית, מרקם חלבי עם נגיעת אגוז וסיומת יבשה. מפתיע ומוצלח (70 שקלים).

אלבריניו, 2017, יקב רמון קורדובה (ספרד) 

יין ייחודי במחוזותינו, שהותקן מ־100% ענבי אלבריניו שגדלו בחבל גאליסיה הספרדי. ארומה טובה של תפוח ירוק וליים. בחיך הוא פריך ולימוני, מזכיר אפילו קצת חמציצים של ילדות, אבל מתפתח ומגלה רבדים נוספים כמו מנטה ופסיפלורה (100 שקלים).

שרדונה 2018, יקב שילה

ממצטייני הטעימה. אף נהדר של אגס, מלון כתום ואפרסק צהוב, עם מעט פלפל ירוק ותיבול ספייסי. שימוש נכון בעץ - חמאתי במידה ובעל מרקם קטיפתי. יין מדויק (85 שקלים).

דור 2, גוורצטרמינר 18, יקב 1848 

אילן אסולין, יינן היקב, משיק יין קיצי וקליל בעל גוון כמעט שקוף, ארומה חדה, יבשה ונהדרת של אשכולית לבנה וגויאבה טרייה. בלגימה הוא מתגלה כמתוק יותר ואננסי, עם אופי חנפני שכולם יאהבו (60 שקלים).

פט נט 2018, יקב דלתון

מהדורה ניסיונית בת 1,000 בקבוקים. יין מבעבע עם אופי צעיר, אפילו חצוף (בקטע טוב), שמתבטא גם בתווית ובפקק הבירה. הוא הותקן מענבי סמיון ומעט מוסקט אלכסנדרוני. ארומת שמרים ולחם קלוי נהדרת, תפוח ירוק והדרים. חד וחומצי, קליל וכיפי (75 שקלים).

 VATS 2 18, יקבי כרמל

יין כיפי! ממסך של ענבי מוסקט אלכסנדרוני, גוורצטרמינר וקולומברד. יש לו ניחוחות אננס ופומלית לצד משמש של תחילת העונה ותפוח ירוק. מאוד אפטר־שייבי. יין מעודן ומאוזן ולא מאוד מתוק בפה, וזה מה שיפה בו 

(60 שקלים).

יוגב, סוביניון בלאן־שרדונה 2017, יקב בנימינה

יונתן שוטס, היינן של היקב, ממשיך בקו שמוכיח שאפשר למצוא יינות ראוייים במחירים צנועים. הרוב סוביניון בלאן מכרם בן זמרה ועוד 40% שרדונה מהגלבוע. יין שקוף למראה, עם ניחוח טרי של דשא עם פרי טרופי. הסיומת הקצרה לא פוגמת בהנאה (40 שקלים).

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...