אלכוהול בלי הגבלה: תערוכת הבירות בת"א

מזה שמונה שנים בהיכל התרבות בתל אביב מתקיימת תערוכת הבירות העולמית • מבירה סקוטית ועד בירה חדשה מפרדס חנה

תערוכת BEERS המתקיימת ביומיים האחרונים (29-30 באפריל) באופן מסורתי מזה שמונה שנים בהיכל התרבות בתל אביב היא מקום מצוין להתעדכן בחידושים שהולכים להיות בתחום הבירה בקיץ הקרוב.

צילום: משה בן שמחון

התערוכה, המופקת על ידי סטודיו בן עמי ממארגני תערוכת סומלייה ותחרויות אשכול הזהב ובסט וואליו, מיועדת הן לאנשי מקצוע - מסעדנים, ברמנים, מלונאים, פריקים של בירה, והן לקהל הרחב החל מהשעה 18:30.

בתערוכה ניתן לטעום ללא הגבלה ממגוון החידושים שמציעים הבשלנים המקומיים והיבואנים לקראת הקיץ הממשמש ובא. מחיר הכניסה, 95 שקלים, כולל מעבר לטעימות גם שלושה קופונים בסך מצטבר של 30 שקלים לרכישת בירות במקום.

לצד קלאסיקות ישראליות ואירופאיות, מצאנו מבשלות קראפט מקומיות וגם מרחבי העולם, שממש מתפרעים ונותנים לדימיון שלהם לקרום עור וגידים, או אולי נכון יותר לומר - לתת ושמרים.

מבשלת ברודוג הסקוטית, המיוצגת על ידי חברת הכרם, היא מבשלת בוטיק (קראפט) שהוקמה על ידי ג'יימס ווט ומרטין דיקי לפני כ-12 שנים. כשהשניים היו בני 24 הם החליטו שהבירות המצויות בשוק משעממות אותם, והפיתרון היחיד שמצאו הוא לבשל אותן בעצמם. 

מאז הם בישלו יותר מ-60 בירות, פתחו 47 ברים ברחבי העולם ומייצאים ליותר מ-60 מדינות. הם אף הפכו למבשלה הפרטית הגדולה ביותר בסקוטלנד עם מעל 500 עובדים. בירת הדגל שלהם היא הברודוג פאנק IPA, קלה ונגישה המשלבת שישה זני כשות שונים מרחבי הגלובוס, והרבה מהם.

התוצאה היא ארומות של פירות טרופיים משולבים בהדרים, על גוף קרמלי עדין וסיומת מרירה. בירה נוספת עונתית היא Clockwork Tangerine- Tangerine Session, בעלת גוף קל. טעמי הקרמל העדינים וטוויסט הברודוגי בצורת מנדרינה המתווספת לבישול הבירה, מעלה את הפירותיות ההדרית גבוה גבוה.

מקופנהגן מגיעה מבשלת מיקלר הדנית שהולכת עוד יותר רחוק, ומטעימה בירות מופרעות של ממש. האחת שמה "קרש ייפול - Wood will fall down", בירה בסגנון חמוץ ופופולרי מברלין של המאה ה-19, שממש כמו בטעימת לימון, קשה שלא להעוות את הפנים אחרי לגימה ממנה. הבירה פריכה ומרעננת ותוספת של מעט פסיפלורה מעניקה לחמיצות גוון טרופי עדין. 

בירה מסקרנת נוספת היא בירת צ'יפוטלה-פורטר עשירה וקרמית (6.6%), שחורה משחור ושמנונית, בעלת ארומת קפה וראש קצף בצבע מוקה, עם סיום מעקצץ-חרפרף של צ'יפוטלה אמיתי.

מבין הישראליות פגשנו את האחים שפירא שהשיקו בירה עונתית חדשה במהדורה מוגבלת ואביבית – שפירא Strong Sour – בירה חמוצה חזקה (8.5% אלכוהול). סגנון ה-Sour הוא למעשה קפיצה אחורה בזמן לפני המאה ה-19, כשכל הבירות היו חמוצות ברמה כזאת או אחרת. 

המודעות הנמוכה לסניטציה יחד עם העובדה שעדיין לא בודדו את שמרי הבירה, יצרו מצב שלכל הבירות הסתננו בקטריות ושמרי פרא שהיו קיימים באוויר הביאו לתסיסה ספונטנית שלהן. לפני כמה שנים הבירה החמוצה זכתה לרנסאנס והפכה לטרנד בעולם הבירות, בעיקר בארצות הברית, והנה היא מגיעה כעת גם לישראל. 

שוחחנו עם ג'רמי ממבשלת ג'מס (הקרויה על שמו) וטעמנו בירת פירות יער חדשה ומגניבה לצד בירת 8.8 המפורסמת במהדורה שיושנה בחביות וויסקי ישראלי. נתקלנו בשני חבר'ה צעירים ממבשלה זעירה בשם איפשי, שמכינה בעבודה ידנית בירת סטאוט כהה בתוספת שיבולת שועל, דבש וטקילה, המעניקה לה סמיכות וקצף סמיך וטוב. הטעם הנפלא מזכיר ניחוחות של שוקולד, ציפורן ואלון. 

מבשלה חדשה ומסקרנת נוספת היא מבשלת שבט שבפרדס חנה, שם מבשלים בשלב זה שתי בירות בלבד, נהדרות, אגב, אחת מהן היא בירת לאגר מצוינת ומעודנת. ההתססה וההבשלה שלה נעשות בטמפרטורות קרות מאוד ולמשך תקופת זמן ארוכה מאוד, מה שמאפשר לבירה להיות מאוזנת וחלקה, אין ספק שעוד תשמעו עליהם.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...