עוד בט"ו בשבט מככבים הפירות המיובשים, פסח מקושר דווקא עם אגוזים, אולי בזכות השורה בשיר "שמחה רבה" שכתבה בלהה יפה בשנת 1953 ואשר מושר מאז ועד היום בכל גני הילדים: "תפרו לי בגד עם כיסים/ מילאו כיסיי באגוזים". יש שמוצאים את מקור המנהג בעת עתיקה יותר, ומספרים שרבי עקיבא היה נותן לילדים אגוזים בערב פסח כדי שלא ישתעממו בזמן קריאת ההגדה וישחקו בהם.
כך או כך, אכילת אגוזים מומלצת ולא רק בחג הפסח בזכות עושר חומצות השומן, הוויטמינים והמינרלים השונים שיש בהם. הבעיה היחידה שעלולה להיות באכילת מיני אגוזים היא כמובן מספר הקלוריות הגבוה שיש בהם, שיאלץ אתכם לאכול מהם במינון מבוקר כדי לשמור על האיזון העדין שבין הנאה, בריאות ושמירה על המשקל.
"מחקרים רחבי היקף בדקו את השפעת קבוצת האגוזים כרכיב קבוע שמתוסף לתזונה היומית", מסבירה מיכל סוקמן, דיאטנית סוכרת במכבי שירותי בריאות, "במחקרים הוסיפו לאנשים באופן יומיומי מיקס של אגוזים שונים בכמות מדודה של 30 גרם (כשליש כוס, שהם שווי ערך ל־200-150 קלוריות). כעבור כשלושה חודשים ראו על הנחקרים השפעה חיובית ברורה שכללה שיפור במדדים של לב, לחץ דם ורמות סוכר. כמו כן, נראה שיפור בפעילות מערכת העיכול, ואפילו ירידה קלה במשקל, כנראה בזכות אפקט של תחושת שובע".
עם זאת, לפני שתרוצו להסתער על קשיו קלוי, אגוזים מומלחים או פקאן מסוכר, האגוזים שניתנו לנבדקים במחקרים הללו נצרכו בצורתם הטבעית בלבד, כלומר לא קלויים, לא ממולחים, לא מטוגנים ולא מומתקים.
"המחקר הראה בוודאות קשר סיבתי של שיפור בריאותי בעקבות צריכה קבועה של אגוזים, והדגש הוא על גיוון ועל צריכה של כל סוגי האגוזים", אומרת סוקמן וממליצה לאור המחקר להוסיף לתזונה היומית שלנו מיקס אגוזים טבעיים בכמות מדודה כנשנוש קבוע בכל יום. "אם תוסיפו גם פרי טרי לצידם, תקבלו זריקת אנרגיה יומית. אגוזים ופרי הם שילוב מוצלח כי האגוזים מווסתים את רמת הסוכר של הפרי, וויטמין C שבפרי מסייע בספיגה של חלק מהמינרלים והוויטמינים שיש באגוזים. השילוב בין שניהם מוסיף גם את הפחמימות והנוזלים שבפרי, ולכן מתקבל בגוף כפרץ של אנרגיה".
לכל אגוז יתרון משלו
האגוזים, כאמור, מאופיינים בכמות יפה של סיבים תזונתיים, חלבון, שומנים שחיוניים לבריאות שלנו, וגם ויטמינים ומינרלים חשובים. בזכות כמות חלבון שגדולה יחסית מהפחמימות שבהם, הם גם גורמים לתחושת שובע ללא תנודות משמעותיות. עם זאת, בגישה הנטורופתית מייחסים לכל אחד מסוגי האגוזים יתרונות משלו, ובהתאם לכך יעילות ספציפית לחיזוק מערכות או איברים מסוימים בגוף.
הנטורופתית רומי חוכמה מרחיבה: "אגוזי לוז עשירים בוויטמין E, וברפואה העממית משתמשים בהם לטיפול במחלות מעיים ולהורדת רמת הכולסטרול בדם. אגוזי ברזיל עשירים במינרל סלניום שהוא נוגד חמצון חזק, ולכן מסייע להפחתת הסיכון לחלות בסוגי סרטן שונים. עם זאת, מומלץ שלא לאכול יותר משניים ממנו ביום בשל כמות השומן הגבוהה יחסית והעובדה שסלניום עלול להיות רעיל בכמויות גדולות".
"אגוזי מלך עשירים באומגה 3 וטובים לדילול דם ולהורדת הכולסטרול הרע (LDL)", מוסיפה חוכמה, "אגוזי פקאן מכילים חומצת שומן חד בלתי רוויה ולכן הם יעילים בהורדת לחץ דם וכולסטרול, אך יש להיזהר בהם בשל ערכם הקלורי גבוה, כ־700 קלוריות ל־100 גרם. לעומתם, אגוזי קשיו הם בעלי ערך קלורי נמוך מכל האחרים (553 קלוריות) והם מכילים מינרלים חשובים כגון סידן, אבץ ומגנזיום ולכן מצוינים לחיזוק העור, השיער, העצמות והשרירים".
נשאלת השאלה, האם אפשר להשתמש בקומץ אגוזים כפתרון לבעיה בריאותית? "מניסיוני, כשכבר חולים אי אפשר לצפות שחופן אגוזים ירפא את הגוף, כי הוא כבר יצא מאיזון ודורש טיפול משמעותי יותר. מצד שני, כרפואה מונעת ומחזקת מדובר בפתרון יעיל שמומלץ בהחלט לשלבו בתפריט", מסבירה חוכמה.
ואם אתם אוהבים את האגוזים שלכם בגרסה קלויה, שימו לב לדבר הבא: חוכמה מציינת כי קלייה של אגוזים בטמפרטורה של יותר מ־40 מעלות גורמת לחמצון השומן שבהם ולהפיכתו לרדיקל חופשי, ולמעשה הופכת אותם ממזון בריא מאוד למזון מזיק.
מרכיב עיקרי לטבעונים
לאגוזים תפקיד חשוב בקרב צמחונים וטבעונים. פיליס גלזר, המעבירה סדנאות בישול טבעוני, אומרת כי אגוזים למיניהם הם פתרון נהדר, מזין וטעים גם עבור מי שאלרגי או רגיש למוצרי חלב, וכתחליף למוצרי חלב בבישול ובאפייה.
"אחד האגוזים הכי פופולריים כתחליף גבינה הוא הקשיו, שאפשר לעשות ממנו רטבים בסגנון אלפרדו ואפילו גבינות, בזכות מרקמו הקרמי. השימוש הוא באמצעות השריית הקשיו במים במשך שלוש עד ארבע שעות (אם ממהרים אפשר להשרות במים רותחים למשך שעתיים), ואז סינון מהמים וטחינה במעבד מזון עם מעט מים או חלב אורז/קרם קוקוס, עד לקבלת מרקם חלק".
כתחליף לשמנת חמוצה, למשל, מציעה גלזר לטחון כוס קשיו מושרה ומסונן עם מיץ מחצי לימון, שתי כפות חומץ לבן ומעט מים, עד לקבלת מרקם סמיך מאוד. תחליף נוסף שהיא מציעה אמנם לא עשוי אגוזים, אבל הוא מקרובי משפחתם, השקדים: "במקום פרמזן אפשר לערבב קמח שקדים (שקדים מולבנים טחונים) עם מעט מלח ולשמור במקרר. אחרי פסח תוכלו להוסיף לתערובת שלכם גם מעט אבקת שמרי בירה".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו