אלכסיס ציפראס היווני וזוראן זאב המקדוני // צילום: איי.פי // אלכסיס ציפראס היווני וזוראן זאב המקדוני // צילום: איי.פי

סלפי של שלום: ראש ממשלת יוון בביקור היסטורי בצפון מקדוניה

ראש ממשלת יוון, אלכסיס ציפראס, הצטלם לסלפי עם מקבילו זוראן זאב, בביקורו הראשון בסקופיה • זאב: "זהו יום היסטורי אמיתי"

מערכת היחסים בין יוון לבין מקדוניה הייתה עכורה למדי עד ליוני אשתקד. היוונים סירבו להכיר בשכנה מצפון בתור "מקדוניה", משום שהמחוז הצפוני במדינה נושא את אותו השם.

אולם, אז החליטו המנהיגים אלכסיס ציפראס היווני וזוראן זאב המקדוני לשים את הסכסוך ארוך השנים מאחוריהם ולמצוא פתרון "באמצע": מקדוניה שינתה את שמה ל"רפובליקה של צפון מקדוניה". מדובר היה בשינוי משמעותי עבור המדינה שבטרם עצמאותה מיוגוסלביה ב־1991 היוותה את אחד מששת המחוזות במדינה הקומוניסטית הגדולה בתור "הרפובליקה הסוציאליסטית של מקדוניה".

היום הגיעה דוגמה נוספת לשיפור היחסים בין יוון לבין צפון מקדוניה, עם ביקורו ההיסטורי של ציפראס בבירה המקומית, סקופיה. זאת, כחודשיים לאחר אשרור הסכם השלום על ידי הפרלמנטים של שתי המדינות. כבר בקבלת הפנים, סמוך לבתי הפרלמנט המקומי, צילם את שני המנהיגים זאב בסלפי וצייץ בטוויטר: "ראש הממשלה היווני הראשון שמבקר בצפון מקדוניה. יום היסטורי אמיתי".

בקבלת הפנים לציפראס נכחו עשרה שרים צפון מקדונים ויותר ממאה מובילי המגזר העסקי המקומי. הם מקווים ששדרוג היחסים עם יוון יקלו עליהם בהצטרפות לברית נאט"ו ולאיחוד האירופי, שבו הם נותרו במעמד של מדינה מועמדת מאז דצמבר 2005.

בצד היווני, ב־20 באוקטובר ייערכו הבחירות לראשות הממשלה, וההתפייסות עם צפון מקדוניה עשויה לתפוס מקום מרכזי בקמפיין המפלגות. היריב הגדול של ציפראס הוא מנהיג מפלגת "הדמוקרטיה החדשה" השמרנית, קיריאקוס מיצוטאקיס, ש"רוכב" על הזעם של תושבי מחוז מקדוניה היווני על "ההשפלה" שמהווה ההכרה בצפון מקדוניה.

בינתיים זה לא משנה את הקו של ציפראס, שהסביר כי "עליי ועל ראש ממשלת צפון־מקדוניה חלה החובה לדאוג לבניית אמון משותף ושדרוג הצדדים בזכות ההסכם בינינו".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...