הרב בני לאו, רב בית הכנסת רמב"ן בירושלים, עורר סערה, לאחר שהשווה במהלך שיחה מול מתפללים בין הנאצים לאנשי עוצמה יהודית, וטען כי "כניסת תורת הגזע לכנסת היא חורבן הבית". בשיחה שנשא במהלך השבת בבית הכנסת, יצא בחריפות נגד הבית היהודי וגינה את האיחוד עם אנשי עוצמה יהודית מכל וכל. "אלחם שתורת כהנא לא תיכנס לכנסת כי היא תורת גזע כמו חוקי נירנברג", אמר הרב לאו.
דבריו של הרב לאו עוררו סערה וגינויים בבית היהודי ובאיחוד הלאומי. "הרב בני לאו, שבדרך כלל מטיף לשמירה על גבולות השיח, שכח כנראה מה זה נאציזם ושואה", אמר יו"ר האיחוד הלאומי בצלאל סמוטריץ'. "אני מקווה שהוא יחזור בו מההשוואה הנואלת של אחים שחושבים אחרת ממנו לנאצים ימ"ש, ומהפגיעה הקשה בזכרם של הנספים ובכבודם של הניצולים". בבית היהודי פירטו את קורות החיים של היו"ר, הרב רפי פרץ, וציינו כי "כעת משנקרא הרב רפי להציל את הבית הפוליטי של הציונות הדתית לאחר נטישת בנט ושקד, הוא פועל מתוך מנהיגות ואחריות לאומית. לציונות הדתית תמיד היה ותמיד יהיה רק בית אחד - הבית היהודי".
בשעות הלילה המאוחרות העלה הרב לאו פוסט שבו הסביר את התבטאויותיו. הוא הכחיש כי כינה את עוצמה יהודית נאצים, אולם כן ציין כי בעיניו הם פועלים בדומה לחוקי נירנברג. "יש רגעים בחיי אדם בכלל ומנהיג רוחני בפרט שבהם הוא מוכרח לצאת מעמדת אהרן ולעמוד כמשה בפרץ. העמידה הזו שנושאת בתוכה את זעקת 'מי לה' אלי' בוערת בתוכי בימים האחרונים מאז שמפלגת הציונות הדתית החליטה לסייע למפלגת עוצמה לישראל (המגדירים עצמם תלמידי הרב מאיר כהנא)", כתב.
העדכונים הכי חמים ישירות לנייד: בואו לעקוב אחרינו גם בערוץ הטלגרם החדש שלנו!
"מפלגת 'עוצמה יהודית' היא גלגול חדש של מפלגת 'כך'", תקף הרב לאו. "יש ניסיונות לרכך את דמותה של 'כך' ולהכשיר בכך את כניסתה של 'עוצמה יהודית' דרך הדלת של מפד"ל ההיסטורית (מצביעי "ב") אבל אני ביקשתי בדרשה להרים את מסך העמימות הזו ולהצביע במלוא החריפות על מטרותיה של המפלגה המקורית, מפלגת האם, שתלמידיה הם המועמדים להיכנס לבית המחוקקים הישראלי".
"'כך' הייתה תנועת ימין קיצוני גזענית". הרב מאיר כהנא // צילום: AP
"'כך' הייתה תנועת ימין קיצוני גזענית, בעלת סממנים פשיסטיים. היא קראה לגירוש האזרחים הערבים משטח ישראל, ובחקיקה גזענית נגדם, וכן דגלה בהפיכת ישראל למדינת הלכה ולסיפוח כל חלקי ארץ ישראל. חבר כנסת מטעם הליכוד ערך בעבר השוואה בין החקיקות שביקש כהנא לחוקק לבין חוקי נירנברג (שהיו אקורד הפתיחה לנאציזם בגרמניה). שתי מערכות החוקים עוסקות במעמד היהודים/לא יהודים, הגבלות מגורים, איסור על נישואי תערובת, יחסים מחוץ לנישואים, הפרדת תלמידים, מניעת מפגשים בין בני נוער, הפרדה בחופי רחצה".
"הנושא הזה של 'תורת הגזע' היהודית מעסיק אותי במשך שנים ואיננו קל לי. יש מקורות רבים שכאילו מאפשרים לגזענות להרים ראש בשם 'תורת ישראל' ואפילו בשם תורת הרב קוק. אבל כל מי שרואה עצמו שותף לחלום הגדול של 'התקווה', של שיבת ציון, של קיבוץ גלויות ושל מדינה ריבונית של העם היהודי – יודע שאנחנו מצווים על פרשנות התורה שתעלה בקנה אחד ומלא עם ערך השוויון של בני האדם ובעיקר אחריות של נתינת זכויות שוות לכל יושבי הארץ מצדו של הריבון", כתב הרב לאו.
הרב הסביר כי ביקש לזעזע את מתפללי בית הכנסת. "לא לעשות לעצמנו שום הנחה ש"זה לא כל כך נורא". זה נורא, זו תורה שספוגה בגזענות ואנחנו, בני המשפחה של אותם נרצחים בשם חוקי נירנברג, חייבים לשמור את מדינתנו האחת והחד פעמית מכל משמר הרחק מחוץ לאקלים הגזעני הזה. לא אמרתי בדרשה שהמפלגה היא נאצית. כן אמרתי שהיא גזענית וחוקיה דומים לחוקי נירנברג של התנועה הנאצית. ביקשתי ועודני מבקש להרעיד את ידי חברי לציונות הדתית שבהצבעה עבור מפלגת הבית היהודי יהיו הם המכניסים את תורת הגזע לשערי בית המחוקקים", סיכם.
"גם לחופש ביטוי ישנם גבולות" // צילום: גדעון מרקוביץ'
במפלגת עוצמה יהודית פנו הבוקר (ראשון) לרב לאו ודרשו פיצוי בסך מאה אלף שקלים בנוסף להתנצלות על הדברים שאמר וכתב. במכתב ששלחו כתב עו"ד איתמר בן גביר, כי "בדברים אותם פרסמת יש משום לשון הרע מובהק ועלבון חמור כלפינו. השוואתם של יהודים הנאמנים למדינת ישראל, ארץ ישראל ועם ישראל, לנאצים, היא חציית קו אדום. הנאצים השמידו בשואה ששה מיליון יהודים, ועסקו בניסיון להשמיד את יהודי העולם כולו בשל היותם יהודים ותו לא, בניצוחה של תורת הגזע. 'עוצמה יהודית' היא תנועה ממלכתית, הפועלת לקידום האינטרסים הלאומיים של מדינת ישראל ועם ישראל וההשוואה היא פסולה לחלוטין".
"אמנם חופש הביטוי היא זכות יסוד במדינה דמוקרטית, אולם גם לחופש ביטוי ישנם גבולות. הדברים החמורים של הרב בני לאו חצו באופן בוטה גבולות אלו; השוואתם של יהודים לנאצים היא פסולה ויש בה משום זילות השואה ופגיעה בשישה מיליון יהודים שנטבחו. על הרב לאו לדעת כי לדבריו הבוטים יש השלכות ועל כן פנינו אליו בדרישה לפיצוי כספי ולפרסום התנצלות".