לעולם המיקרופונים יש מגוון רחב, ישנם מספר סוגים הבולטים והמוכרים לקהל הרחב, מיקרופונים אלחוטיים, מיקרופונים דינמיים, מיקרופונים קיבוליים, ריבונים וכמובן יש את מיקרופון המדונה, המיקרופון נקרא על שם הזמרת “מדונה” כיוון שהיא הייתה מהחלוצות הראשונות שהשתמשו במיקרופונים אלו בהופעות חיות. תחילה אנשים סלדו מסוג זה של המיקרופונים, חשבו שהם חלשים ופחות יעילים אך בחלוף השנים המדונות תפסו תאוצה ואהדה בקרב הקהל, כיום המיקרופונים האלה מאוד נפוצים ומאוד שימושיים. מה זה בעצם מיקרופון מדונה אלחוטי? את מי הוא משרת בצורה הטובה ביותר? ומהם היתרונות בשימוש במיקרופון זה ולא בדגם אלחוטי אחר?
מה זה מיקרופון מדונה?
מיקרופון מדונה מתלבש על הראש בצורת קשת לרוב ויורד לקרבת הפה של המשתמש. מדובר על מיקרופון זעיר המדמה בעיצובו את הדיבורית. למיקרופון מסוג זה לרוב מתווסף תיבת מגבר זעירה הצמודה לאגן המשתמש באמצעות חגורה או יחידת מגבר נוספת הנמצאת בשטח ומחוברת באמצעות גלי רדיו בתדרי VHF ו- UHF, או בלוטוס. מיקרופון המדונה נכנס לשימוש אצל אמנים וזמרים בארץ ובעולם אי שם בשנות ה 90. בעבר היה מדובר על מוצר פחות איכותי אך בחלוף השנים השתדרגו הדגמים והחברות מציעות היום מוצרים איכותיים שלא מביישים אף במה. ישנם הרבה אנשים המכנים את המיקרופון מדונה בשם “נק מייק”.
מה כוללת ערכה של מיקרופון מדונה אלחוטי
בדרך כלל ועל פי רוב סט מדונה אלחוטית תכלול:
מקלט רסיבר - יחידה קטנה הנראית כמו קופסא מלבנית, המתחברת לחשמל, וכוללת אנטנות. היחידה הזאת מקבלת תשדורת מהמדר היושב על החגורה. ה”מקלט” מתחבר אל ציוד הגברה, מערכת הגברה, מיקסר, בידורית מקצועית או רמקול מוגבר.
משדר “בלפק” - יחידה קטנה, בגודל טלפון נייד, היושבת על המכנס חגורה, ואליה מתחבר המיקרופון מדונה, באמצעות כבל. היחידה הקטנה הזו משדרת אל ה”מקלט”.
מיקרופון מדונה - מיקרופון ראש הכולל כבל הם קונקטור.
כבל PL-PL - הכבל מקשר בין המקלט אל המערכת הגברה.
למי מיועד המיקרופון מדונה?
המדונה מתאימה לכל אלו שמדברים אל מול קהל וצריכים להגביר את הקול שלהם. ישנן מדונות שאינן אלחוטיות, המדונה האלחוטית מתאימה למגוון רחב יותר של משתמשים, כאשר המדונה היא אלחוטית גם מדריכי הכושר, מדריכי ספינינג, והעוסקים בספורט יכולים ליהנות מתנועה זורמת ובאותו הזמן גם בהגברת הקול. כמו כן זמרים, רקדנים ושחקנים שאמורים להישמע לכל הקהל מסביב תוך כדי שהם מתרוצצים על הבמה. עוד יכולים להיעזר במדונה האלחוטית הם המורים והמרצים, אותם אנשים יוכלו עדיין להשתמש גם במדונות שאינן אלחוטיות אך מבחינת נוחות המדונות האלחוטיות טובות יותר והפער בין המחירים אינו משמעותי.
מיקרופון מדונה לחגורת הגברה
שימושים נוספים במיקרופון מדונה, יכולים להיעשות גם עם חגורת הגברה. ונסביר בקצרה, ישנם מורים, מרצים, מדריכי טיולים ועוד.. אשר רוצים להגביר את קולם, כאשר אין במקום מערכת הגברה. במקרים שכאלו, מומלץ להשתמש עם מגבר קטן, אליו מתחבר מיקרופון מדונה באמצעות כבל, וכיום ישנם גם דגמי חגורת הגברה עם מיקרופון מדונה אלחוטית (אך היזהרו והימנעו לקנות ערכות כאלו הכוללות מדונה אלחוטית “בלוטוס”, משום שאיכות הסאונד וטווח הקליטה ירודים מאוד…!!!). תוכלו לקרוא כאן בהרחבה אודות חגורת הגברה.
מיקרופון מדונה לבידורית ניידת
אם השימוש העיקרי שלכם הוא בבידורית ניידת, מומלץ לרכוש בידורית איכותית ומקצועית, התומכת בחיבור מדונה אלחוטית, ולמעשה ה”מקלט” של המדונה כבר מובנה בתוך הבידורית. ישנם בידוריות מומלצות, המאפשרות זאת, כך שהעלות תהיה נמוכה יותר, לצד הקלות והנוחות שבדבר.
על חברות ומותגים
כמו שציינו כבר, המדונות נכנסו לתודעה אי שם בשנות ה 90, אך אז הביקוש לא היה רחב ומספר חברות בודדות מכרו את המוצר הזה. בחלוף השנים כאשר המחירים ירדו וכבר אנשים חיפשו את מה שיותר נוח הביקוש עלה וכך גם ההיצע. הרבה חברות שלא הכרנו עד אז נכנסו לשוק והציבו תחרות קשה אל מול החברות הוותיקות, כמובן שיש את החברות הוותיקות ששרדו והצליחו לשמור על עצמן בטופ – אלה הם המותגים של היום. כמו כן, יש חברות צעירות שמביאות איתן חידושים ומוצרים ברמת ביצועים גבוהה בהחלט. אין צורך לבחור דווקא במותג (עליו תשלמו יותר לרוב), בדקו את המפרט הטכני של המוצר ועשו השוואת מוצרים, קראו המלצות ולפי כך תוכלו לעשות את הבחירה הנכונה לכם. לכל מדונה יש אופן שימוש שונה וכל דגם מתאים לצורך אחר.
“המותגים“
המותגים הפופולארים ברמה הגבוהה בקטגורייה הם:
Shure | JTS | TRX Audio | Mipro | Sennheiser
לצד מותגים אלו ישנם עוד עשרות מותגים ברמת הביניים, וברמה הנמוכה.
מיקרופון מדונה מסוג VHF
הפירוש של VHF הוא – Very high frequency. סוג זה הוא הפחות מתקדם, אמנם הדגם נפוץ יותר והוא לרוב עובד על אינפרא אדום המשדרת אל המגבר. המחירים של הסוג הזה זולים יותר. מיקרופון המדונה מסוג VHF אינו מתאים למקומות מקצועיים ולבמות גדולות.
מיקרופון מדונה מסוג UHF
הפירוש של UHF הוא – Ultra high frequency. דגם זה עובד על תדרים גבוהים יותר ומתאים את עצמו למקומות מקצועיים יותר. עוצמת הקול מתאימה לקהל רחב והחדות ניתנת להבחנה כך שהקול נשמע באופן ברור. דגם זה מסנן רעשי רקע כתוצאה מתדרים גבוהים. דגם זה עובד על גלי רדיו כך שטווח הקליטה רחב יותר וניתן להגיע לעשרות מטרים ולעיתים גם יותר.
כמו כן, בדגם זה ניתן להחליף לבורר בין מרחב מסוים של תדרים, כך שאם יש רעשי רקע לא רצויים כל מה שעליכם לעשות הוא להחליף תדר והתופעה תיפסק. בחירת התדר הנקי מאפשרת לנו מרחב שליטה במוצר, אין רעשי לוואי, אך במקרים של מיקרופונים אלחוטיים אחרים בסביבה או מוצר בעל פליטת תדרים וקרינה יתכן שתהיה הפרעת תדרים מסוימת.
מיקרופון מדונה – צבעים
לרוב כאשר תרכשו סט מדונה אלחוטית תקבלו בערכת מיקרופון ראש מדונה בצבע שחור. אך כדאי שתדעו כי קיימים גם מיקרופוני מדונה בצבע גוף צבע עור. “מיקרופון מדונה צבע גוף” פחות יבלוט, כפי שאתם רואים בתוכניות הריאליטי בטלוויזיה, לדוגמא כמו בתוכנית “דה וויס” ועוד…
מיקרופון מדונה – צורות
ישנם 2 צורות עיקריות של מיקרופוני מדונה,:
הצורה הסטנדרטית והישנה היא כמו אוזניות, אומנם היא פחות נוחה, ופחות מבוקשת.
הצורה הפופולרית יותר היא מיקרופוני מדונה, היושבים על האוזנים מאחורה, ויושבת על הראש בצורה טובה ונוחה יותר, ומה שחשוב יותר שאינה זזה ובורחת…
משדר מובנה
ישנה אפשרות לבחור מדונה בעלת משדר מובנה. ההבדל בין מדונה אלחוטית רגילה לכזאת אם משדר מובנה הוא שעל המדונה האלחוטית עם המשדר המובנה מצוי משדר זעיר המשדר אות למקלט המחובר למערכת ההגברה. אין צורך במשדר המחובר על הגוף שלנו, עד עכשיו המדונה הייתה בנויה בצורה שבה היינו מניחים את המשדר באמצעות חגורה מסביב למותן, מדונות אלחוטיות בעלות משדר מובנה מסירות ממנו את האחריות גם על המשדר. הדבר מקל עוד יותר על המדריכי ספורט והריקוד, וכעת הם חופשיים לגמרי להתעסק בעבודה שלהם. בדגמים היותר מתקדמים תוכלו גם למצוא על המדונה האלחוטית בעלת המשדר המובנה גם מנגון בחירת תדרים UHF.
אומנם סוג מדונה אלחוטית זאת, יקרה יותר, אך היא נוחה יותר, ונותנת מענה למדריכי אימון וכושר.
דגמי מדונות פופולאריים בקרב מדריכי אימונים מדונה אלחוטית X4000 של חברת TRX AUDIO , וגם מדונה אלחוטית AIRLINE 77 של חברת סמסון.
מדונה אלחוטית סוגי הטענה
ישנן שתי אפשרויות המוכרות לנו לגבי השימוש במיקרופון המדונה האלחוטי. האפשרות החדשה והיותר מוכרת היא מדונה הדורשת חיבור לחשמל של המקלט, על ידי כך המדונה נטענת וכך אפשר להשתמש במכשיר לפי סך השעות שהוא מסוגל לעבוד ללא הטענה (מצויין במפרט הטכני כמה זמן המכשיר יכול לעבוד ללא הטענה). ישנן מדונות שיכולות להגיע גם ל 10 שעות מבלי לטעון אותן, חשוב מאוד לשים לב לפרמטר זה בזמן הרכישה.
האפשרות השניה והפחות מוכרת היא מדונות אלחוטיות שעובדות על ידי סוללות. היתרון הבולט של אפשרות זאת הוא שאין דרישה לחיבור לחשמל וכך גם במקומות בהם אין מקור חשמל זמין נוכל להנות משימוש במדונה האלחוטית. לרוב המדונות האלו מופעלות על ידי סוללות AA סטנדרטיות.
מחיר
מחירי מיקרופון המדונה האלחוטי משתנה בהתאם לדגם ובהתאם למה שהמוצר מספק לנו. כמו שכבר ציינו יש שני סוגים של מיקרופוני מדונה אלחוטיים, הראשון שביניהם הוא המדונה מסוג VHF, דגם פחות מתקדם ומתאים לשימושים לא מקצועיים, דגם זה הוא זול יותר מאשר הסוג השני, אך גם נפוץ מאוד בקרב מורים ומרצים בפני קהל לא רחב. הסוג השני של המדונה – UHF יקר יותר והוא מתאים לבמות הגדולות ומקומות מקצועיים כמו שידורי טלוויזיה, הנחיה, שירה ומשחק. כמובן, ישנם עוד פרמטרים הקשורים למחיר המכשיר, סך השעות שהמוצר יכול לפעול ללא הטענה, האם מדובר במוצר בעל משדר מובנה או במכשיר רגיל, האם המכשיר מופעל על ידי סוללות או נדרש בטעינה חוזרת... המחירים מתחילים ממאות שקלים בודדים ועד לאלפי שקלים, יש לבדוק את הדגם הרצוי, להתייעץ עם אנשים שחוו רכישה דומה וכך לבחור את המוצר המתאים לנו. תוכלו לאחר בחירת הדגם לבקש לראות עוד דגמים בעלי מפרט טכני דומה וכך להוזיל עלויות.
מאיפה ניתן לרכוש מיקרופון מדונה אלחוטי מקצועי?
בעידן של היום ניתן למצוא את המדונות כמעט בכל חנות, החל מחנות אביזרים פשוטה ועד לתחנות דלק ושווקים שונים. כמובן שדבר ראשון שעליכם לבדוק הוא אם קיימת אחריות נורמלית למוצר או מדובר על מקום שלא מעניק אחריות על המוצרים, כמובן שאם אין אחריות יש להימנע מרכישה זו אפילו אם המחיר נמוך. הדרך הטובה ביותר למצוא מקום טוב לרכישה הוא ללכת למקום המתמחה באביזרים כאלה – חנויות סאונד והגברה. בחנות סאונד והגברה תוכלו לקבל ייעוץ מקצועי על המוצר אותו אתם רוצים לבחור, תוכלו להעלות את הלבטים שלכם כלפי המוצר אל מול המוכר והוא יכוון אתכם בבחירה. ספרו לאנשי המקצוע בחנות מה השימוש שלכם מהמוצר, מול כמה אנשים אתם מופיעים ועל אילו מימדים של חדר מדובר והם ידעו לכוון אתכם למוצר שישמש אתכם על הצד הטוב ביותר. זכרו, מקום אמין יטפל בכם בסבלנות וידע להעניק לכם את המידע הנחוץ לכם.
לסיכום
בעולם המיקרופונים יש שלל דגמים וסוגים, אלחוטיים, דינמיים, ריבונים, קיבוליים ויש את המדונות. המדונות נכנסו לחיינו בשנות ה 90 והם נקראים כך על שם הזמרת “מדונה” שהיא הייתה מהזמרים הראשונים שהופיעו עם מיקרופונים אלה. מיקרופון המדונה האלחוטי מתלבש על ראשנו באמצעות קשת, ודומה בצורתו לדיבורית. למיקרופון מתווסף משדר זעיר שמונח על גבי המותן שלנו באמצעות חגורה ייעודית. המדונה מתאימה לאלו שנדרשים להגביר את קולם בזמן עבודתם, מרצים, מורים, שחקנים וזמרים, כמו כן גם מדריכי כושר שצריכים לזוז ולרקוד בזמן ההדרכה. אין צורך ברכישת מותג, כיום קיימות גם חברות צעירות המציעות מוצרים ברמת גימור גבוהה ונוחה למשתמש, המחירים שתשלמו על מותג יהיו לרוב יקרים יותר לכן בדקו אם משתלם לכם. ישנם שני סוגים עיקריים של מיקרופוני מדונה, מיקרופון מסוג VHF – Very high frequency והדגם השני הוא UHF – Ultra high frequency. הדגם הראשון שצויין פחות מתקדם ואיכותי ירודה יותר, הוא מתאים בעיקר למורים בכיתות קטנות ולא לפן המקצועי. הדגם השני הוא זה שנמצא בתוכניות הטלוויזיה ובאולמות גדולים הדורשים מכשור איכותי. ישנן מדונות עם אופציה למשדר מובנה כך שאין צורך בחגורה שצמודה לגוף שלנו, המדונה עובדת בעזרת גלי רדיו וכך טווח השימוש יותר גדול וניתן לשנות תדרים כמו ב UHF. רוב המדונות עובדות על הטענה וזמן השימוש בהן משתנה בהתאם לדגם, אך גם יש יוצאות מהכלל שעובדות על בטריות AA כך שניתן להשתמש בהן באופן ממושך גם במקום שאין בו מקור חשמל. המחיר נע בהתאם לדגם, אם הדגם מתקדם ובעל משדר מובנה, סוג המדונה וכן האלה.. המחירים נעים ממאות שקלים בודדים ועד אלפי שקלים למדונות המקצועיות. בחרו מקום אמין ממנו תרכשו את המיקרופון מדונה האלחוטי, מקום שיעניק לכם אחריות על המוצר וידע מקצועי יחד עם סבלנות כאשר אתם מעלים שאלות חשובות.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו