מתכוננים לטגן לביבות וסופגניות בימים הקרובים לכבוד חנוכה? באגודה למלחמה בסרטן מציינים שמומלץ להעדיף אפיה על פני טיגון ואם מטגנים אז בטמפרטורה נמוכה וללא השחמה. זאת בשל העובדה שבטיגון נוצר חומר כימי בשם אקרילאמיד החשוד כמסרטן.
אקרילאמיד הוא חומר כימי המצוי במזון העובר טיגון או אפייה בטמפרטורות גבוהות(מעל 120 מעלות צלזיוס), בייחוד בפריטים המכילים עמילנים בריכוז גבוה, לרבות תפוחי אדמה ומוצריהם כגון צ'יפס, דגנים ומאפים, דגני בוקר, לחם, טוסט, קרקרים, וופלים ועוגיות ואף קפה.
בנייר עמדה שמפרסמת היום (ראשון) האגודה למלחמה בסרטן ושחובר על ידי ד"ר אלי שטרן, יו"ר הוועדה למסרטנים סביבתיים באגודה למלחמה בסרטן ויו"ר הוועדה הבין משרדית לחומרים מסרטנים מופיעות מספר המלצות להפחתת הסיכון לחשיפה לחומר אקרילאמיד.
יש להימנע ככל האפשר מהכנת סופגניות ולביבות באמצעות טיגון ולהעדיף לאפות אותן, בחום של 170 מעלות. אם בכל זאת מחליטים לטגן סופגניות ולביבות בשמן, רצוי מאוד להקטין את גודלן על מנת להפחית את הכמות בכל יחידה ולוודא שחום השמן בינוני.
סופגניות // צילום: אורן בן חקון
בכל מקרה בטיגון או אפיה, חשוב מאוד לא להשחים את הלביבות והסופגניות מכיוון שאז נוצר החומר הכימי הנקרא אקרילאמיד אשר חשוד כמגביר את הסיכון לסרטן.
במהלך כל השנה, מומלץ לאמץ אורח חיים בריא, הכולל תזונה מאוזנת, הימנעות מהשמנה, פעילות גופנית והימנעות מעישון. לאוהבי הצ'יפס מומלץ להעדיף צ'יפס בהיר על פני מושחם.
החומר אקרילאמיד נוצר בחיבור של חומצות אמינו, סוכר ומים הנמצאים בלחם ובתפוחי אדמה המבושלים לטמפרטורה הגבוהה מ־120 מעלות צלזיוס. אקרילאמיד הוא גם אחד החומרים הנפלטים במהלך עישון סיגריות.
בתחילת השנה הודיע גם האיחוד האירופי שיגביל את תכולת החומר אקרילאמיד במזון לכמות מקסימלית של 700 מיקרוגרם לקילוגרם. זאת משום שמדובר בחומר החשוד כמסרטן.