יקב כרמא // צילום: אורנה בן חיים

מופעים, סיורים וטעימות בפסטיבל היין

בסוף החודש יצא לדרך פסטיבל היין ה־20 של מטה יהודה • מיטב הכרמים יציגו את תוצרתם ויש גם מסלול טיולים מומלץ

רגע לפני ההכרה הרשמית באזור מטה יהודה כאזור יין רשמי, כמו בורגון בצרפת, נאפה בקליפורניה וסטלנבוש בדרום אפריקה, יתקיים בשבוע הקרוב פסטיבל היין של מטה יהודה שבו יציגו 33 יקבים את מיטב הבציר.

במטה יהודה מכינים יין במשך אלפי שנים. התנאים אידיאליים. הרוח המגיעה מהים ועולה בשיפולי ההרים מנפקת את מכות הקור הדרושות לגפן כדי להניב ענבים איכותיים. היקבים שהוקמו כאן בדור האחרון ממשיכים מסורת עתיקה וזוכים לשבחים רבים ולפרסים על איכויות וטעמים. טעימת היין אינה מסתכמת בשתייה בלבד. כשמקבלים לנשנוש זיתים שהפיק אחד היקבים הסמוכים, ומחברים לזה גבינות שזה עתה הסתיימה הכנתן, אפשר להתרווח באוויר הצלול של הרי ירושלים ולחוש את הארומה של הענבים שהתמזגה עם ניחוחות עץ האלון של חביות היין.

בסופי השבוע שבין 30 בנובמבר ל־22 בדצמבר יחגגו במטה יהודה את הפסטיבל השנתי, המתקיים זו השנה ה־20. זו הזדמנות להכיר מקרוב את החקלאות, היקבים והאנשים שעומדים מאחורי היין, הכורמים, הייננים, המבקבקים והמשווקים, שסוחפים איתם באהבה את בני המשפחה ואת השכנים, אשר חשים רוממות רוח כשמותג מקומי זוכה בפרס בינלאומי. ההישגים של יקב ספרה, שהתברג בצמרת היינות הלבנים בעולם, ממלאים בגאווה את כל תושבי מושב גבעת ישעיהו.

ביום חמישי, 29 בנובמבר, יתקיים במלון יד השמונה אירוע הפתיחה של הפסטיבל. שולחנות בר, מוזיקה, אוויר צלול כיין, וגם טעימות ללא הגבלה בכוס אישית. עלות כניסה: 60 שקלים.


יקב ספרה // צילום: אורנה בן חיים

ערב צרפתי ושבת גאורגית

היקבים מנצלים את הפסטיבל כדי להשיק יינות חדשים. כך, למשל, יקב כרמא ממושב תירוש ישיק בסוף השבוע השלישי של הפסטיבל, ב־14 בדצמבר, את יין "זמורה" מענבי קברנה מבציר 2014. היינות נמכרים במחירים של החל מ־100 שקלים לבקבוק מבציר 2014 ו־120 שקלים ליין מבציר 2013. יין רימונים שגידלו במשק נמכר ב־40 שקלים. היקב גם מפעיל סיורי יין בכרמי המושב וטעימות במחיר של 45 שקלים לאדם, המתקזז ברכישה של יין. את הסיור יש לתאם מראש בטלפון 054-2167797. 

ביום שישי האחרון של הפסטיבל ישיק יקב כרמא קונספט חדש של קבלת שבת עם מוזיקה של הרב קרליבך, וכמובן טעימות יין וכיבוד קל. קבלת השבת תתקיים פעם בחודש, בין 12:00 ל־14:00. התאריכים יפורסמו בתחילת כל חודש בפייסבוק ובאינסטגרם של היקב.

במהלך הפסטיבל יארח יקב הדר במושב עגור את הייננים של היקבים מטלר ועגור לטעימות יין מודרכות ולהפתעות נוספות. בהמשך הפסטיבל יארח יקב הדר גם שני מופעים, האחד קונצרט שכולו יצירות מאת המלחין הצ'כי אנטונין דבוז'אק, עם רביעיית דפנה וחברי התזמורת הפילהרמונית, והשני מופע של המוזיקאי והיוצר יאיר דלאל. 

מערכת אקוופונית במסעדה האקולוגית "בסוכה"

ביקב קדמא ישיקו את יינות רזרב 2015 ו־2016 שלהם בערב שמח בכניסה חופשית. בהמשך הפסטיבל יקיימו גם ערב צרפתי הכולל את יינות היקב ותפריט צרפתי של השף ירון אורלב. תהיה גם שבת גאורגית, עם מוזיקה, הדגמה של פתיחת הבצק הייחודי וכמובן חצ'פורי. יקב עמק האלה ישיק את היין המבעבע החדש שלו, Bianc de Bianc, וגם יארח טעימות יין מקצועיות בכוסות רידל. ביקב צפרירים יושקו יינות חדשים לצד מוזיקת ג'אז חיה ומנות שף מיוחדות שיוגשו לצד היין, וביקב גיזו ישיקו יינות חדשים לצד מטעמים מעשה בית. יין חדש ישיק גם יקב סוסון ים. 

בארבעת ימי שישי של הפסטיבל יתקיימו סיורי יין מודרכים, שישלבו ביקור בשלושה יקבים בכל פעם, לצד טיול בנוף התנ"כי של מטה יהודה. עלות סיור: 100 שקלים לאדם. נקודת המוצא לסיור היא חניון שריגים, החניון המרכזי בפארק בריטניה. החניון שוכן סמוך ליישוב שריגים (ליאון) ממערב לכביש 353, ליד סימן הקילומטר 24. שלט הכניסה לשביל נמצא כ־300 מטרים מהכניסה לחניון. בימים אלה מסיימים לסלול כיכר חדשה, המקלה את הכניסה והיציאה מכביש 38 לכביש 353.

את הפסטיבל מנצלים גם עסקים נוספים לחשיפה. אחד מהם הוא המסעדה הצמחונית־טבעונית "בסוכה" במושב גבעת ישעיהו, שבה רוב המוצרים מיוצרים במקום בשיטות אקולוגיות. המקום פתוח בסופי שבוע, ובשאר הימים בתיאום מראש.


מנות מסעדת "בסוכה"

שביל שריגים ושביל האלה

בחניון שריגים הציבה קק"ל שולחנות נגישים לאנשים בעלי מוגבלויות בהליכה, ובחגים פועלת בחניון תחנת מידע. מי שרוצה מסלול טיול קל יכול ללכת בשביל שריגים, הנמתח לאורך כחצי קילומטר ועובר ביער עצי מחט ועצי חורש כגון חרוב, אלון, אשחר ארצישראלי, אלה ארצישראלית ואלת המסטיק. שביל קצת יותר ארוך הוא שביל האלה, הנמתח לאורך 2.5 קילומטרים. נקודת הכניסה נמצאת במרחק 300 מטרים לתוך הפארק מצד ימין. השביל יורד עד לוואדי, שבו אלה אטלנטית, אלה ארצישראלית ואלת המסטיק. מהשרף של אלת המסטיק הכינו בעבר הרחוק חומר לעיסה לחיטוי הפה, ומכאן שם השיח.

הקטע הראשון חופף לשביל שריגים, ואז מתפצל ויורד (יש שילוט) ועובר ליד מחסום בקר. בדרך אפשר לראות סתווניות ואת תחילת הפריחה של הרקפות. כ־100 מטרים מתחילת השביל, בצד שמאל, יש משטח סלע חצוב ששימש גת לדריכת ענבים עד המאה השביעית לספירה. בהמשך אפשר לראות מבנה שיוצר משטח קטן באורך של כארבעה מטרים מוקף אבנים גדולות, שכנראה שימש במה פולחנית. במות דומות נמצאות במקומות נוספים בפארק בריטניה, בדרך כלל במקומות הגבוהים. 


מסלול שביל האלה בפארק בריטניה

בחורף ובאביב נראית כאן פריחה מרהיבה של רקפות, כלניות, סחלב פרפרני, דם המכבים ופרחי בר נוספים. השביל חוצה דרך עפר שאפשר לחזור בה אל החניון, או לחצות ולרדת דרך פתח גדר הבקר עד לבוסתן, שהיה תחום בגדרות אבן ובמשוכות צבר. עוברים דרך עפר נוספת ויורדים עד לקרקעית הגיא. ליד הטראסה יש עץ חרוב גדול. מכאן מתחילים את הטיפוס חזרה. כשנגיע סמוך לכביש 353 השביל יעלה מעט, במקביל לכביש, ויגיע עד חניון שריגים. 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...