צילום:  //  ,
צילום: //

פיצוי לנפגעים בתאונות דרכים: כל מה שצריך לדעת

שאלות רבות מתעוררות סביב הפיצוי המגיע לנפגעים בתאונות דרכים, כך למשל עולה השאלה: אם אני אשם בקרות התאונה ונפגעתי בעצמי, האם מגיע לי פיצוי? ולאן בעצם כדאי להגיש קביעה לדרגת נכות? לביטוח הלאומי או לבית המשפט? עו"ד אורלי זפרני לביא עושה סדר

למרבה הצער אירועי הימים האחרונים בכבישי ישראל מעידים כי מחיר הדמים הנגבה בתאונות דרכים גבוה לאין שיעור. משנה לשנה גדל מספר הנפגעים בתאונות דרכים, ולמרבה הצער מדובר במכת מדינה אשר בעטיה חייהם של רבים נגדעים באיבם. בנוסף לכך מאות אנשים בשנה נותרים פגועים ואף נכים כתוצאה מתאונה שבה היו מעורבים.

חוק הפיצויים לנפגעים בתאונות דרכים הוא חוק הנועד בבסיסו לפצות כל מי שנפגע בתאונת דרכים. למרבה הצער, רבים אינם מודעים לזכויות הרבות שהחוק מעמיד לרשותם, בין היתר בשל היעדר אינפורמציה מלאה.

כך למשל, חשוב לדעת שגם מי שאשם בקרות התאונה - זכאי לפיצוי מלא במידה והוא נפגע. אחד היתרונות של חוק הפלת”ד (חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים) הוא בכך שאין כלל חשיבות לשאלת האשם. אין דנים בשאלת האשמה משום שהיא איננה רלוונטית. כל עוד לא מדובר בכוונת זדון או בפשע מכוון - הרי שגם אם אתה אשם בקרות התאונה שבה נפצעת - מגיע לך פיצוי מלא.

עניין חשוב נוסף שצריך לדעת - הוא אופן ההתנהלות מרגע הפגיעה. להתנהלות זו חשיבות מכרעת בתביעה אל מול חברות הביטוח המנסות להתנער מחובתן לשלם ומנצלות כל פגם פרוצדוראלי כדי לחמוק מאחריות. ראשית רצוי להתפנות לבית החולים באמבולנס, גם אם נדמה שהפגיעה קלה יחסית. פעמים רבות הכאבים החזקים והמשמעותיים מופיעים מאוחר יותר, אלא שאז הטענה העיקרית בפי חברת הביטוח תהיה “אם הפגיעה הייתה משמעותית הרי שהניזוק לא היה מתפנה בעצמו אלא באמצעות אמבולנס”.

עו”ד אורלי זפרני

לפנייה ישירה אל עו”ד אורלי זפרני לביא לחץ/י כאן

בנוסף, עם השחרור מבית החולים יש להמשיך מעקב אצל רופאים בקהילה. פעמים רבות נפגעים סובלים מכאבי גב ואינם מייחסים לכך חשיבות מתוך תקווה שהכאבים יעברו בחלוף הזמן. הם לא הולכים לרופאים, לא מתעדים את תלונותיהם, ואז כעבור שנה או שנתיים הם מבחינים שלמעשה הכאב הטורדני לא הרפה מיום התאונה.

במקרה כזה, הסיכוי לקבלת פיצוי קטן באופן משמעותי, זאת משום שהיעדר תיעוד רפואי גורר זלזול מובהק מצד חברת הביטוח ואף התנערות בהתבסס על הטענה לקטיעת הקשר הסיבתי. ובמילים אחרות: היעדר תיעוד רפואי משמש בידי חב’ הביטוח כטענה להיעדר נזקים של הנפגע. במצב כזה, גם אם הנזק חמור מאוד, הרי שחברת הביטוח תטען שהוא לא תוצר התאונה כי אין תיעוד רפואי התומך בכך.

נקודה נוספת חשובה - יש לבצע את כל הבדיקות ולמלא אחר כל ההפניות שהרופאים ממליצים עליהן. פעמים רבות אנשים מזלזלים בטיפולי פיזיותרפיה משום שהללו נחשבים טיפול שמרני ולא פולשני, אלא שראשית - טיפולים כאלה עוזרים מאוד לשפר את הכאבים ומסייעים לתפקוד טוב יותר, ומעבר לכך - התעלמות מהמלצות הרופאים תמיד תשמש טענה בפי חברות הביטוח שהנפגע לא עשה ככל יכולתו להקטין את הנזק ועל כן לא זכאי לפיצוי.

באותה מידה חשוב להחליף פרטים ולוודא שבידכם שמות המעורבים בתאונה, כמו גם חברות הביטוח של כל הרכבים המעורבים. תמיד עדיף לאסוף כמה שיותר מידע, ובכלל זה לא לשכוח לגשת לתחנת המשטרה (אפשר גם כעבור כמה ימים) הקרובה לביתכם, לדווח על התאונה ולבקש אישור משטרה המכיל את כל האינפורמציה של המעורבים בתאונה.

בשלב מתקדם יותר, וכאשר מדובר בתאונת דרכים שהיא גם תאונת עבודה (בדרך לעבודה ובחזרה), עולה השאלה האם רצוי להתנהל מול המוסד לביטוח לאומי בקביעת דרגת נכות או שמא אל מול בית המשפט בתביעה העיקרית. התשובה לשאלה זו מורכבת ותלוית נסיבות של כל מקרה לגופו, אך חשוב לדעת כי במידה ופונים לביטוח הלאומי, תהיה זו קביעה מחייבת גם בפני ביהמ”ש. מאידך, אם לא פונים לביטוח הלאומי, חברת הביטוח תוכל לטעון טענה הנקראת “קיזוז רעיוני בשל אי הקטנת הנזק”, כלומר: הניזוק לא מיצה זכויותיו בביטוח לאומי ועל כן הכסף שאמור היה לקבל מהביטוח הלאומי במידה והיה משלים שם את התהליך - יקוזז מהפיצוי המגיע לו ע”י חברת הביטוח. כדי להתנהל בתווך באופן המבטיח מקסימום פיצוי, רצוי וכדאי לפנות לעו”ד הבקיא בתחום כדי למצות את כל הזכויות האפשריות על פי דין.

הכתבה מאת עו”ד אורלי זפרני לביאעו”ד לענייני נזיקין ובעלת משרד המתמחה בתביעות נזקי גוף. משרד עו”ד זפרני לביא עוסק בדיני נזיקין ומנהל תביעות מראשיתן ועד קבלת הפיצוי. ניתן לפנות לפגישת ייעוץ ראשונה ללא עלות. זפרני לביא, משרד עו”ד, מנחם בגין 7, ר”ג, 050-6426777, 03-9490959. הכתבה באדיבות אתר לייעוץ משפטי LawGuide.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...