סטודנטים על מדשאות האוניברסיטה // צילום: דודו גרינשפן ,
סטודנטים על מדשאות האוניברסיטה // צילום: דודו גרינשפן

חוזרים לספסל הלימודים

כ־306,600 סטודנטים יחלו היום את שנת הלימודים, מתוכם כ־230 אלף סטודנטים לתואר ראשון • הסגלים הזוטרים באוניברסיטאות ת"א ובן־גוריון ישבתו במחאה על תנאי העסקתם • סקר: הסטודנטים מרוצים, אך טוענים כי המוסדות נכשלו בהכנתם לשוק התעסוקה

כ־306,600 סטודנטים יחלו היום את שנת הלימודים תשע"ט במוסדות האקדמיים, ובהם 230,800 בלימודי תואר ראשון, 63,400 סטודנטים לתואר שני, 11,400 לתואר שלישי וכאלף סטודנטים ללימודי תעודה. 

שנת הלימודים לא תיפתח בצורה חלקה בכל המוסדות: הסגל הזוטר באוניברסיטת ת"א, הכולל כ־5,000 עוזרי הוראה, מתרגלים ועוד, ישבות בטענה לשכר נמוך ולהיעדר ביטחון תעסוקתי. גם הסגל הזוטר באוניברסיטת בן־גוריון שבנגב, המונה כ־2,500 עובדים, הודיע כי לא יפתח הבוקר את שנת הלימודים במחאה על תנאי העסקתו. 

לאחרונה חתם ור"ה (ועד ראשי האוניברסיטאות) על הסכם חדש לסגל האקדמי הזוטר באוניברסיטאות, אלא שחלק מהסגלים הזוטרים מסתייגים ממנו.

כמו כן, "כוח לעובדים" והפורום המתאם של הסגל הזוטר בשבע מכללות ציבוריות, ששנת הלימודים בהן אמורה להיפתח בשבוע הבא, הכריז על סכסוך עבודה ואינו מתכוון לפתוח את שנת לימודים. במכללות: מכללת ספיר, אשקלון, אחוה, עמק הירדן, סמינר הקיבוצים, המרכז האקדמי רופין והמכון הטכנולוגי חולון.

לדבריהם, זה קרוב ל־20 שנה שסגל ההוראה מועסק בתנאים פוגעניים, והם דורשים תיקון של אפליה מתמשכת והשוואת תנאים לאלה של עמיתיהם באוניברסיטאות.

בתוך כך, סקר של התאחדות הסטודנטים, שמתפרסם לרגל פתיחת שנת הלימודים, מראה את מידת שביעות הרצון של הסטודנטים מהמוסדות הלימודיים שלהם, וגם מה הם חושבים על הכנתם על ידי המוסדות לשוק העבודה. לטענת הסטודנטים, מערך ההשכלה הגבוהה נכשל בהכנתם לשוק התעסוקה.

הסטודנטים התבקשו לענות על השאלה עד כמה תוכנית הלימודים מכינה את הבוגרים לעולם האמיתי ולשוק העבודה. 64% מהסטודנטים חשים שהמערכת האקדמית לא מכינה אותם באופן מיטבי לשוק התעסוקה. עוד עולה כי סטודנטים מאמינים שהנושא החשוב ביותר שיש לטפל בו הוא חיזוק החיבור בין הלימודים לשוק התעסוקה.

 

מרוצים יותר ומרוצים פחות

לצד זה, שביעות הרצון מהמרצים ורמת הקורסים במגמת עלייה: 64% מהסטודנטים מרוצים עד מרוצים מאוד מרמת הקורסים באקדמיה, ו־68% מהסטודנטים מרוצים מיחס המרצים אליהם, הכולל זמינות ונכונות לסייע. עם זאת, רק 58% הביעו שביעות רצון מטיב ההוראה. כ־75% מהסטודנטים דיווחו כי בעקבות הלימודים האקדמיים חל אצלם שיפור משמעותי בידע הכללי.

ומי המוסדות המובילים בשביעות הרצון? המרכז האקדמי רופין, האוניברסיטה הפתוחה, המכללה האקדמית תל־חי, המכללה האקדמית אשקלון והקריה האקדמית אונו. מנגד, המוסדות האקדמיים שבהם הביעו הסטודנטים את שביעות הרצון הנמוכה ביותר הם אוניברסיטת בן־גוריון, מכללת אפקה, המכללה האקדמית להנדסה אורט בראודה, אוניברסיטת אריאל והמכללה האקדמית תל אביב־יפו. 

הסקר שנערך על ידי "מאגר מוחות" מתפרסם זו השנה התשיעית, והשתתפו בו כ־8,000 סטודנטים. לדברי רם שפע, יו"ר התאחדות הסטודנטים והסטודנטיות: "בשנת 2018 אין מנוס מפרקטיות. מערכת ההשכלה הגבוהה נדרשת להשקיע בהקדם גם בהכשרות מעשיות ובתרגום מוצלח יותר של התואר האקדמי לעולם העבודה המתחדש".

העדכונים הכי חמים ישירות לנייד: בואו לעקוב אחרינו גם בערוץ הטלגרם החדש שלנו!

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...