מחסני אונר"א בעזה  , אי.אף.פי
מחסני אונר"א בעזה | צילום: אי.אף.פי

ישראל ביקשה מארה"ב לא לקצץ את תקציב אונר"א ברצועת עזה

הבקשה הישראלית נובעת מחשש שהחמרת המצב ההומניטרי ברצועה תגדיל את הסיכוי לעימות אלים • ממשל טראמפ ביקש להקטין משמעותית את תקציב הארגון, שלדעת רבים מנציח את בעיית הפליטים הפלשתינים במקום לקדם את פתרונה

ישראל ביקשה מארה"ב שלא לקזז מתקציב פעילות סוכנות אונר"א בעזה, מתוך רצון לא להחמיר את המצב ההומניטרי ברצועה, על מנת להקטין את הסיכויים לחיכוך אלים. ל"ישראל היום" נודע מפי מקורות המעורים בנושא כי העמדה הוצגה לנציגי ממשל טראמפ כבר לפני כמה חודשים, והיא בתוקף גם היום. 

הבירור בין ממשל טראמפ לבין ישראל על היחס לאונר"א נעשה על רקע הבחינה מחדש שעורך הממשל לסוכנות, שהוקמה כדי לסייע לפליטים הערבים של מלחמת השחרור אך ברבות השנים הפכה לגוף המטפל במיליוני אנשים שקיבלו את מעמד הפליט בירושה, ובמסגרתה התבצעו פעמים רבות הסתה לטרור וסיוע לטרור. כזכור, בתחילת 2018 הודיע ממשל טראמפ כי יקצץ מחצית מהיקף תקציבי הסיוע שמעניקה ארה"ב לסוכנות. מאז מבצע הממשל בחינה מחודשת של כלל התמיכות באונר"א, ועל פי מקורות בוושינגטון הבדיקה אמורה להסתיים בשבועות הקרובים. 

במסגרת הבחינה מחדש ביקש הממשל גם את חוות דעתה של ישראל, ונציגי מערכת הביטחון שטיפלו בנושא הציגו את הבעייתיות הרבה הכרוכה בפעילות הסוכנות. הם הבהירו כי לישראל אין כל התנגדות לקיצוץ פעילות אונר"א ביהודה ושומרון, שכן ארגונים אחרים יתפסו את מקום הסוכנות, אולם ביקשו שארה"ב לא תקצץ את היקף תמיכתה בפעילות אונר"א בעזה שכן אין מי שייכנס לנעליה של הסוכנות, שהיא אחד ממקורות הפרנסה והמזון הגדולים ברצועה. 

יצוין כי העמדה המוצהרת של ישראל, כפי שגם ביטא ראש הממשלה נתניהו, היא ש"אונר"א צריכה לעבור מן העולם" וכי יש להעביר את הטיפול בפליטים הפלשתינים לסוכנות האו"ם לפליטים. עם זאת, במערכת הביטחונית ובדרג המדיני מוטרדים דרך קבע מהמצב ההומניטרי ברצועת עזה, בין היתר בשל ההערכה שמשבר תברואתי או בריאותי בה ישפיע מייד על ישראל, ורה"מ אף אמר בכמה הזדמנויות שזיהומים לא נעצרים בגבול. 

ממשל טראמפ צפוי לפרסם בשבועות הקרובים את הדו"ח הסודי על המספר האמיתי של הפליטים הפלשתינים. הן בממשל והן בקונגרס מפקפקים במספר הפליטים שעליו מדווחת אונר"א - 5.2 מיליון איש - ומציינים כי בשונה מפליטי כל שאר המלחמות האחרות בעולם, רק 700 אלף הפלשתינים שעזבו את ארץ ישראל בזמן מלחמת העצמאות הורישו את מעמד הפליט לצאצאיהם. על רקע זה קיימות בסנאט ובבית הנבחרים יוזמות לקיצוצים משמעותיים בתקציב אונר"א, ביוזמת הסנטור טד קרוז וחבר הקונגרס דאג למברון.

העדכונים הכי חמים ישירות לנייד: בואו לעקוב אחרינו גם בערוץ הטלגרם החדש שלנו!

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...