קבוצת סנטורים אמריקניים יוזמת חקיקה דחופה שתציל את הארכיון של יהדות עיראק. ראשיתו של הסיפור, שנחשף בסוכנות הידיעות היהודית JTA, במלחמת המפרץ השנייה עם פלישת הכוחות האמריקניים לעיראק ב-2003, אז העבירו כוחות ארה"ב את הארכיון ובו חומרים נדירים מההיסטוריה של יהדות בבל, לתיעוד ולשימור בארה"ב. ב-15 השנים שחלפו מאז, היסטוריונים וארכיונאים חקרו את החומר ותיעדו אותו באופן דיגיטלי. בצד פעולות ההצלה, חתמו ממשלת עיראק והממשל האמריקני על הסכם לפיו בתום תהליכי השימור והתיעוד, הארכיון יוחזר לעיראק.
בין הפריטים הנדירים: תנ"ך מ-1568 ותלמוד בבלי עתיק
הארכיון נמצא במהלך המלחמה במטה המפקדה הראשי של הרודן העיראקי דאז סדאם חוסיין. הוא כלל 2,700 פריטים ביניהם עותק של התנ"ך משנת 1568, עותקים עתיקים של התלמוד הבבלי ושל ספר הזוהר ושפע פריטי מידע על החיים של יהדות בבל ועיראק לאורך השנים. הארכיון היה במצב גרוע מאוד והממשל השקיע במשך השנים 3 מיליון דולר בפעולות הצלה ושימור שנמשכו 10 שנים. מאז 2013 תערוכת המוצגים נודדת ברחבי ארה"ב. כעת מתכננת מחלקת המדינה האמריקנית, אשר היא זו שחתמה על ההסכם, להחזיר את הארכיון לעירק כבר בספטמבר הקרוב, מתוך הנחה שהממשל העיראקי יצליח לשמור אותו.
בחודשים האחרונים נעשו ניסיונות לשכנע את מחלקת המדינה לחזור בה ולוותר על יישום ההסכם, אך לאחר שאלה נכשלו התארגנה בימים האחרונים קבוצת סנטורים בכירים, משתי המפלגות, ויזמה חוק שישאיר את הארכיון בארה"ב. השלושה הם צ'אק שומר, מנהיג המיעוט הדמוקרטי בסנאט, ריצ'רד בלומנטל, גם הוא מהמפלגה הדמוקרטית, ופאט טוּמי, מהמפלגה הרפובליקנית.
"האוצרות הללו צריכים להיות נגישים לעם היהודי"
בהודעה משותפת שפרסמו קוראים השלושה לממשל לפתוח במשא ומתן מחודש עם ממשלת עיראק במטרה להשאיר את הארכיון באמריקה לתקופה ממושכת יותר. "כבר ב-2014 העברנו בסנאט קריאה בעניין שזכתה לרוב מוחץ. בקהילה היהודית של עיראק נותרו אנשים ספורים בלבד. אין שום היגיון להחזיר את הארכיון לעיראק כאשר הרוב המכריע של יהודי עיראק ושל יורשיהם חי מחוץ למדינה", אמר הסנטור טומי. צ'אק שומר הוסיף כי "לאוצרות הללו אין תחליף והן שייכים למקום שבו ניתן לשמור אותם ושבו לעם היהודי יש נגישות אליהם, ולכן לא להיות מוחזרים לעיראק".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו