כשאור אלתרמן־ברנע רצתה לקחת את בנה בן ה־3 להצגות ילדים, ממש כפי שעשתה עם בתה הבכורה, היא נתקלה בקשיים. בנה, שמאובחן על הספקטרום האוטיסטי, נבהל וביקש לצאת מהאולם בכל פעם שהאורות כבו.
אלתרמן־ברנע חשבה שחייב להיות פתרון שיאפשר לילדים על הספקטרום ליהנות מתיאטרון. היא חברה ליוצרת שרון גבריאלוב, ויחד יצרו השתיים פסטיבל הצגות שמותאמות לילדים על הספקטרום האוטיסטי. הפסטיבל, שנקרא "מקומות שמורים", יתקיים במשך יומיים, 19-18 באוגוסט, במוזיאון תל אביב, ובמסגרתו יעלו הצגות, מופעי מחול ומוזיקה, שעת סיפור וסיור יוצא דופן ברחבי המוזיאון - כולם מותאמים לילדים על הספקטרום (ולילדים עם שאר לקויות קוגניטיביות). הפסטיבל נערך בשיתוף המרכז לטיפול וחקר באוטיזם, עמותה לילדים בסיכון.
שרון גבריאלוב ואור אלתרמן-ברנע, יוזמות הפסטיבל // צילום: אורית פניני
בין המופעים שיעלו בפסטיבל: ההצגה "רכבת המתנות של סבא וסבתא" של תיאטרון הקרון, "אפצ'י" של לושה גבריאלוב, המופע המוזיקלי "פלא" של עלמה זהר, מופע המחול "YouMake ReMake" של רננה רז, שעת סיפור דיגיטלית ועוד.
"יש לי ילדה בת 8 שמאז שהיא בת שנתיים אני לוקחת אותה להצגות ילדים", מספרת אלתרמן־ברנע, "כשהבן שלנו הגיע לגיל 3 התחלנו לקחת גם אותו - וזה לא עבד. ברגע שהאולם נהיה חשוך והמוזיקה התחילה - הוא התחיל לצרוח שהוא רוצה החוצה. אמרנו 'או.קיי, הוא על הספקטרום אז הוא כנראה לא יוכל לראות הצגות'. אחרי זמן מסוים אמרתי לעצמי שזה לא הגיוני ושזו לא אשמתו שהוא על הספקטרום. דיברתי עם שרון, שמגיעה מתחום התיאטרון לילדים, והתחלנו לבדוק מה קורה בעולם. גילינו שבעולם יש דברים מדהימים, הפקות מיוחדות שמותאמות לילדים על הספקטרום. נסענו לראות פסטיבל כזה בלינקולן סנטר בניו יורק. כשחזרנו, היה ברור לנו שאנחנו עושות משהו כזה בארץ. בפסטיבל אין הצגות שנוצרו במיוחד בשביל ילדים על הספקטרום, אבל כל ההפקות בו עברו התאמות".
אילו התאמות, למשל?
"כבר ברגע שההורים רוכשים כרטיסים, הם ימלאו שאלון על הילד ויספרו עליו קצת, כדי שנכיר את הקהל לפני. חוץ מזה הקמנו אתר שיש בו המון חומרים שאפשר להוריד כדי להכין את הילדים לקראת ההצגה. כשהם יגיעו לאולם יהיה צוות מתנדבים גדול שילווה אותם. כל משפחה שתזדקק לעזרה - תקבל מייד. יהיו אוזניות ואטמי אוזניים לילדים שירצו, יחולקו כדורי לחץ לילדים, תהיה פינת שקט לילדים שצריכים לצאת מהמופע. כל המופעים יתקיימו באור, בלי חושך ובלי אורות מהבהבים, והסאונד יהיה חלש יחסית, אין כמעט הגברה. בנוסף האמנים יקבלו את הילדים כבר בכניסה. לא יהיה אלמנט של הפתעה כשהם פתאום עולים לבמה - הכל בשביל לייצר אווירה מחבקת ומקבלת".