דיפלומטים ערבים בכירים, המעורים במאמצי ממשל טראמפ ומדינות ערב המתונות להוציא לפועל את תוכנית השלום האזורית שמגבשים הנשיא האמריקני ואנשיו וזכתה לכינוי "עסקת המאה", אמרו ל"ישראל היום" כי טראמפ, בגיבוי רוב מדינות ערב המתונות ובראשן ערב הסעודית, ירדן, מצרים ואיחוד האמירויות, פועל להסדרה ברצועת עזה כשלב ראשון במסגרת תוכנית השלום.
לדברי אותם גורמים ערבים, הכוונה להוציא לפועל את תוכנית השלום האזורית כשההסדרה ברצועת עזה הינה חלק מרכזי בה, מגיעה לאור התעקשותו של אבו מאזן לא לשתף פעולה עם ממשל טראמפ. בנוסף, הסדרת עזה כחלק מהתוכנית מסבירה את האיפוק של צה"ל נוכח טרור העפיפונים, את חוסר הרצון של חמאס להביא להסלמה שעשויה לגרור עימות בדרום, ואת זימונו של יו"ר הלשכה המדינית של חמאס איסמעיל הנייה לקהיר לשורת פגישות ודיונים עם בכירי מערכת הביטחון במצרים, הלוקחים חלק במאמצי התיווך להרגעת המצב ברצועת עזה.
גורמים ערבים בכירים, בהם גם גורמים בכירים ברשות הפלשתינית, אמרו עוד כי לאור סרבנותו של אבו מאזן להיפגש עם שליחי טראמפ לאזור ולדון עם הממשל בוושינגטון בפרטי תוכנית השלום המתגבשת, על אף הלחץ המופעל על הפלשתינים מצד מדינות ערב המתונות לרדת מעץ החרם שהטיל יו"ר הרשות על מאמצי התיווך האמריקנים. לאור דבקות אבו מאזן בהחלטה שלא לשתף פעולה עם שליחיו של הנשיא לאזור ואף להחרימם - קיבלו הנשיא טראמפ ואנשיו החלטה להציג את תוכנית השלום האזורית לציבור הפלשתיני ולמדינות ערב תוך מעקף של יו"ר הרשות וראשי ההנהגה הפלשתינית, הדבקים כאמור בחרם על מאמצי האמריקנים להתניע את תהליך השלום.
יו"ר הרשות אבו מאזן // צילום: אי.אף.פי
דיפלומט ירדני בכיר אישר ל"ישראל היום" כי במהלך מסע הדילוגים שערכו לאחרונה במזה"ת יועצו וחתנו של הנשיא טראמפ ג'ראד קושנר ושליחו לאזור ג'ייסון גרינבלט, הציגו השניים בפני מנהיגי ארצות ערב - בהם נשיא מצרים א־סיסי, מלך ירדן עבדאללה ובכירים סעודים - את עיקרי "עסקת המאה" שמגבש הממשל בוושינגטון. לדברי הדיפלומטים הערבים הבכירים ששוחחו עם "ישראל היום" ואישרו את עיקרי הדברים, קושנר וגרינבלט קיבלו את תמיכת מדינות ערב המתונות להניע את תהליך השלום גם ללא שיתוף אבו מאזן וההנהגה הפלשתינית ברמאללה, זאת באמצעות "ניטרול סוגיית רצועת עזה".
"רוצים הסדר מדיני"
גורם ירדני בכיר הוסיף כי האמריקנים הבינו שהמפתח להנעת תהליך השלום האזורי, גם ללא הסכמת אבו מאזן והנהגת הרשות הפלשתינית בגדה המערבית, נעוץ בהסדרת סוגיית רצועת עזה והשליטה בה, שכבר למעלה מעשור אינה נתונה בידי הרשות הפלשתינית. המצב ההומניטרי השורר בעזה גורם לא מעט כאב ראש בקרב מנהיגי ארצות ערב המתונות, הנאלצים להתמודד עם בעיות מבית והיו רוצים לראות הסדר מדיני כולל שיביא להסרה - ולו חלקית - של המצור מעל רצועת עזה ולשיפור תנאי המחייה בה.
המלך עבדאללה // צילום: אי.אף.פי
על פי גורמים ערבים יודעי דבר, המעורים במאמצי האמריקניים, התוכנית להסדרת מציאות החיים בעזה תכלול תחילה הסכם רגיעה ארוך טווח בין ישראל לפלגים הפלשתינים. הסכם כזה, שיושג בתיווך ארצות ערב המתונות, יכלול גם הוצאה לפועל של שורת פרוייקטים כלכליים ושל תוכניות מגירה לשיקום הרצועה, בתמיכה ובמימון של ארגונים בינלאומיים ומדינות הקהילה הבינלאומית, וכן אפשרות למעבר סחורות לעזה דרך הים באמצעות הקצאת רציף ייעודי לעזה באחד הנמלים בקפריסין, שם יעברו הסחורות המיועדות לרצועה ואלה היוצאות ממנה בידוק ביטחוני.
גורם ירדני בכיר אמר ל"ישראל היום" כי "תוכנית שלום אזורית תוכל לצאת לפועל רק אם תכלול הסדרה של מציאות החיים ברצועת עזה. המצור והסגר על הרצועה לא יכולים להימשך עוד. הרצועה נמצאת על סף אסון הומניטרי, ולא רק ישראל תשלם מחיר על כך אלא גם מדינות ערב ובעיקר ההנהגה הפלשתינית. למרבה הצער, בסרבנותו לכל מהלך מדיני בתיווך ארה"ב ובהצהרותיו על החרמת האמריקנים, הביא אבו מאזן על עצמו את דחיקתו החוצה מהכוונה להוציא לפועל את תוכנית השלום באמצעות הסדרת החיים ברצועת עזה".
גורם מצרי בכיר אישר אף הוא את עיקרי הדברים ואמר ל"ישראל היום" כי "טראמפ ואנשיו הוכיחו שהם מסוגלים לחשוב מחוץ למסגרת ולהביא פתרונות יצירתיים. שליחיו של הנשיא טראמפ הציגו בביקורם האחרון באזור את עיקרי עסקת המאה, כאשר בראש ובראשונה הוצגה התוכנית להוציא לפועל את הסדרת מציאות החיים בעזה כמהלך מקדים לתוכנית השלום האזורית. למעשה, אבו מאזן והרשות הפלשתינית אינם שולטים ברצועת עזה למעלה מעשור ובשורה התחתונה כל הסדר ברצועה יהיה בסופו של עניין מול מי ששולט בשטח, כלומר חמאס והפלגים הפלשתינים, הרעיון שהביא ממשל טראמפ של הסדרה ברצועת עזה תחילה זוכה לגיבוי ולתמיכה של ארצות ערב".
לטענת אותם מקורות ערבים יודעי דבר, הרעיון מאחורי הסדרת מציאות החיים ברצועת עזה כחלק מתוכנית השלום האזורית - וכשלב ראשון ומרכזי בה - נועד לאפשר את הוצאתה לפועל של תוכנית השלום ואת 'שיווקה' לציבור הפלשתיני ובמדינות ערב על אף האפשרות שאבו מאזן וההנהגה הפלשתינית בגדה לא יהיו חלק ממנה. "רעיון ההסדרה ברצועת עזה כולל בעיקר הקלה במצור על הרצועה", אמרו הגורמים, "לצד הוצאה לפועל של עשרות פרוייקטים כלכליים שכבר מתוכננים ומתוקצבים ורק ממתינים לאור ירוק".
"על אבו מאזן להתעורר"
לאור כל זאת, גורם פלשתיני בכיר ברמאללה אמר ל"ישראל היום" כי "יש דאגה וחשש בלשכת הראיס מהמהלכים שמתכנן טראמפ. ברור שלא טראמפ ולא אף אחד יביא את חמאס והפלגים החמושים בעזה להתפרק מנשקם, אבל ידוע לנו על התוכניות שיש לממשל בוושינגטון בעניין עזה, שהן בגיבוי מדינות ערביות כמו ערב הסעודית, מצרים, האמירויות וירדן".
לדבריו, "אם אבו מאזן לא יחשב את צעדיו מחדש, הוא עלול למצוא את עצמו לא רלוונטי כפי שהיה ערפאת בסוף ימיו. כבר הוכח שטראמפ פועל בדרך דיפלומטית לא שגרתית. מדינות ערב, איראן וצפון קוריאה הבינו זאת ואפילו באירופה משלימים עם הסגנון הדיפלומטי הלא שגרתי של הנשיא האמריקני. רק אבו מאזן נותר בסרבנותו, והעם הפלשתיני ישלם את המחיר. לא למנהיגות הזו פילל אבו מאזן, ובטח שלא זו המורשת שהוא ירצה להותיר אחריו, אולם עליו להתעורר ולהתחיל ליישר קו מול טראמפ ומול מדינות ערב, לפני שיהיה מאוחר מדי".
תגובת הבית הלבן לא התקבלה עד מועד סגירת הגיליון.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו