"שלום יקירי, שמי קפטן כריסטי מארי גרייסט, אני צבא ארה"ב כוח מיוחד בעין אל אסד בצבא סוריה. אני אציג את עצמי טוב יותר ולשלוח לך את התמונות שלי ברגע שאני מקבל את הדואר שלך". הודעה בנוסח כזו התקבלה לאחרונה בתיבות הדואר האלקטרוני של מנויים רבים לאתר היכרות דתי.
מדובר בתופעה מוכרת בפייסבוק וברשתות אחרות. גורמים שונים ומשונים מנסים להשתלט על מחשבים לצורכי כופר, סחיטה או שימושים עויינים. אך מתברר כי אלו הגיעו גם לאתרי הכרויות. "אני רשום לאתר הכרויות דתי כבר שנה וחצי", מספר מ'. "עד עכשיו הכל היה בסדר, קיבלתי הודעות למייל מבחורות דתיות לפי מה שהגדרתי. אבל לפני כמה ימים משהו השתנה פתאום – התחלתי לקבל הודעות מוזרות מכל מיני נשים בלבוש חושפני ולא צנוע".
את הסטורי שלנו כבר בדקתם היום? הצטרפו כאן לאינסטגרם של ישראל היום
בניגוד לתופעה ברשתות החברתיות, במקרה של מ' מדובר במצב מטעה. "לפני שפותחים את ההודעה כתובים שם נתונים די מקובלים באתרים כאלו – כך שזה נראה די הגיוני". כך, קיבל מ' הודעה על בחורה בת 29 בעלת סגנון דתי תורני, אך לאחר שפתח את ההודעה גילה שיש בפנים טקסט מוזר ומילים לא ברורות. "אני מיד הבנתי שמדובר במתחזה אבל הבעיה היא שלא תמיד מי שמקבל אותן ישים לב לטעויות בהודעות".
"דתייה תורנית" // צילום מסך
משיחה עם בעלי אתרי היכרויות מתברר שמדובר בתופעה מוכרת. "קיבלנו בזמן האחרון פניות ותלונות רבות. אנחנו מנסים לטפל בזה. מדובר כנראה בתוכנה שמשתמשת בתמונות אמיתיות על ידי גורמים שמנסים להשתמש בשירותים של האתר למטרות בעייתיות - זנות או אפילו פגיעה בביטחון. הוגשה תלונה למשטרה ואנחנו מבקשים ממי שנפגע להודיע לנו במידית על כך".
במקרים רבים מדובר במטרידנים. רבקה מירושלים סיפרה כי התכתבה עם 'רופא בן 32' אך השיחה החריפה במהירות. "ככל שהשיחה התקדמה הוא התחיל לבקש דברים בעלי תוכן מיני בוטה, וכל זה בלי שראיתי אותו". לאחר שסירבה להיפגש ולמסור לו את כתובת המגורים שלה או המספר, הוא החל לקלל. "מהר מאוד מ"את נורא יפה" זה עבר לקללות מיניות כמו 'חתיכת שרמוטה'", היא משחזרת.
אלא שלא מדובר רק בהטרדות מיניות אלא גם בניסיונות פגיעה פיזית. "היו מקרים של ארגונים שניסו לפגוע בבחורות אחרי שנפגשו איתן בעקבות התכתבויות. הבעיה היא שבאתרים רבים אין סינון או בקרת תוכן – הפיקוח כללי מאוד ולא הדוק כפי שבאמת צריך".