הגעתו של טראמפ לפסגה // צילום: AP

הפסגה בסינגפור: עולם חדש יוצא לדרך

בשלהי המאה ה-20 שקע המערב לתוך אופוריה של חוסר אחריות ורצון עכשווי לשרוד • הנשיא טראמפ הוכיח שמנהיג אמיץ יכול לשנות את מהלך ההיסטוריה

עיני כל העולם נשואות לפגישה ההיסטורית בשלישי בין הנשיא דונלד טראמפ לשליט קוריאה הצפונית קים ג'ונג און. קשה להגדיר את האירוע כפגישת פסגה, שהרי מדובר בנשיא אמריקני שנועד עם דיקטטור של מדינה שולית שמזכירה את הסרט "העכבר ששאג" בכיכובו של פיטר סלרס, אך מכל מקום, תוצאות הפגישה יכולות להכתיב את הכיוון שבו תצעד המאה ה־21.

המאה ה־20 היתה המאה הקטלנית ביותר בהיסטוריה. במחציתה הראשונה נהרגו מיליוני בני אדם נהרגו במלחמות עולם, נטבחו על רקע גזעי ודתי ונרצחו בפעולות טרור. דיקטטורים מונעי שנאה ואידיאולוגיות קטלניות הפכו את העולם למקום מסוכן ואפל.

במחצית השנייה של המאה ה־20 החל המערב לשקוע לתוך אופוריה, שלפיה הרציונליות מכתיבה מהלכים של פרטים ומדינות. התקינות הפוליטית מבית מדרש השמאל הליברלי בלבלה את היכולת הבסיסית להבדיל בין טוב לרע, בין אמת לשקר. אחריות הפכה למילת גנאי והדאגה לעתיד הומרה ברצון עכשווי לשרוד. 

צילום: AFP

כדי לקנות שקט מדומה ובשם אינטרסים כלכליים, מדינות אירופה וארה"ב מכרו בנזיד עדשים את תודעת החירות ואת הרצון לעוצמה. הנשיא אובאמה "הצליח" להפוך את ארה"ב ממעצמת על, לעוד מדינה שמתומרנת על ידי סין, רוסיה, איראן ומדינות נוספות.

יש קסם רב בהצטרפות אנשי עסקים להנהגה פוליטית. בעולם העסקים המלל משני וקיימים קריטריונים מובהקים להצלחה. יעדים קבועים מראש מכתיבים את ההתנהלות והידע מתחבא בתוך דפי מאזן ואינו מצוי בפייק כותרות בתקשורת. אנשי עסקים יודעים את אמנות המו"מ ואינם הולכים שולל אחרי מצגים כוזבים. לדידם, אפשר לבטא בשורות קצרות בטוויטר רעיונות ודרכי פעולה שלא ניתן למצוא בעמודים ארוכים של מאמרים מפולפלים ב"ניו יורק טיימס".

דונלד טראמפ, שמעטים העריכו את סיכויו לנצח בבחירות ולנהל את ארה"ב, הוכיח בתוך שנה שמנהיג אמיץ ובעל ראייה חדה יכול לשנות את מהלך ההיסטוריה.

העברת השגרירות לירושלים, מאבקי הסחר, הסתלקות מהירה ממדיניות קודמו והמפגש כעת עם קים הם רק מקצת מפועלו. ארה"ב בהנהגתו חוזרת להיות המעצמה החשובה בעולם. הוא משיב לה את כבודה האבוד והשחוק.

יש לקוות שהפגישה בסינגפור תצליח ויתחיל מהלך לפירוק הנשק הגרעיני של צפון קוריאה. בכך יובהר לאיראנים שגם הם לא יכולים לפתח את נשק יום הדין ולצפות לאדישות העולם מול האיומים להשמיד את ישראל.

עולם חדש ומופלא באמת, שונה מזה שעליו כתב אלדוס האקסלי, יוצא לדרך. ואולי המאה ה־21 תהיה תיקון עולם למאה שקדמה לה.

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...