שבעים שנה לא הולכות ברגל, וגם את היין, מתברר, כבר מזמן הפסיקו לדרוך פה באמצעות הרגליים. תעשיית היין והאלכוהול הישראלית, שמלווה את המדינה מראשית הקמתה, והאמת עוד הרבה לפני כן, עברה כברת דרך רצינית במהלך השנים.
מייצור יינות לקידוש הפכנו למעצמה - לפחות מבחינת האיכות - שמייצרת יין, ואף זוכה להכרה בינלאומית בתחרויות ובדירוגים נחשבים. טיפוח זני ענבים וכרמים לפי סטנדרטים מתקדמים, מחקרים אקדמיים על גידול הגפן, שיטות עבודה ורתימת המדע והטכנולוגיה לתהליך ייצור היין הם רק חלק מהמהפכה שהתרחשה כאן בתחום ב־70 שנה - ועדיין יש לאן לשאוף.
יקבי כרמל הם מהיקבים המזוהים ביותר עם המדינה. ההיסטוריה שלהם שזורה בהיסטוריה של המדינה, למרות העובדה שהם הוקמו לפניה (1886). סליקים של נשק הוחבאו במרתפי היין בזכרון יעקב, שלושה ראשי ממשלה עבדו ביקב (דוד בן־גוריון, לוי אשכול ואהוד אולמרט), קווי הטלפון והחשמל הראשונים בארץ הותקנו שם - והרשימה עוד ארוכה.
מירה איתן, מנהלת התקשורת השיווקית של היקב, מספרת שהיקב הקפיד תמיד להוציא יינות לכבוד מאורעות היסטוריים - "יין העצמאות", "יין העשור", "יין הנשיא", "יין היובל" ועוד. "היקב הביא הרבה גאווה לאומית כאשר לראשונה בתולדות המדינה זכו יינות קברנה סוביניון מבציר 1976 ו־1979 במדליית זהב בתחרות יין יוקרתית בפריז".
בן גוריון בביקור ביקב בראשל"צ // באדיבות ארכיון יקבי כרמל
הבריטים דרשו בירה!
מה שלא הרבה יודעים הוא שבתוך יקבי כרמל פעלה מבשלת הבירה הראשונה. מזג האוויר הלבנטיני באזור יצר צמא עצום לבירה בקרב חיילי המנדט הבריטי, ובשנת 1934 הוקמה שותפות בין משפחת רוטשילד, חברת פיק"א ובנקאי צרפתי בשם גסטון דרייפוס - "מבשלות בירה א"י בע"מ" (Palestine Brewery Ltd) - אשר התחילה לבשל בראשל"צ את בירה "נשר" המיתולוגית, בירת פילזן בהירה, בבניין שעומד על תילו עד היום במתחם היקב.
בשנת 1950 אף פותחה ויוצרה שם הבירה אולי הכי ישראלית עד היום - גולדסטאר. בשנים האחרונות נוספו שתי גרסאות חדשות לגולדסטאר הוותיקה - האחת לא מסוננת, והאחרת נקראת SlowBrew, בסגנון בלגי טיפוסי ומכילה 10% אלכוהול (כפול מהרגילה!)
ברבות השנים עברה המבשלה בעלות וידיים, ומאז שנות ה־80 היא נשלטת על ידי טמפו תעשיות. על אף היצע הבירות העצום כיום, מיובאות ומקומיות, מעמדה של גולדסטאר נשאר בלתי מעורער, ובכל שנה נמכרים יותר מ־40 מיליון בקבוקים.
עומק הטעמים, החספוס המריר ואולי החיבור החזק לישראליות עושים את ההבדל - וגם מדיניות הפרסומות והסלוגנים השנויה במחלוקת שלהם בעבר ("תגיד תודה שאתה גבר", "תשתחרר, גבר") לא פגעה במעמדה לאורך הזמן.
פרסומת לגולדסטאר // באדיבות ארכיון המבשלה
מזקקים וויסקי בישראל
הצלע השלישית במשולש האלכוהול הישראלי היא ענף המזקקות. זיקוק אלכוהול החל בארץ כבר לפני כ־120 שנה, כשהתחילו לזקק את הברנדי "אקסטרא פיין" במרתפי כרמל, אליו התווסף ה־777 המפורסם ובהמשך הקימו גם יקבים נוספים מזקקות פנימיות, כגון ברקן עם STOCK 84, בנימינה עם ברנדי-אגוזים "בן־גוריון" ואחרים.
לעומת זאת, ייצור וויסקי בישראל הוא צעיר, ורק בשנים האחרונות, בד בבד עם הטרנד העולמי, הוקמו כמה מזקקות בארץ, שהבולטת שבהן היא מילק אנד האני התל־אביבית, שהקימו כמה חברים חובבי וויסקי בראשות יזם ההיי־טק גל קלקשטיין, והחלו לייצר וויסקי בהנחייתו של ד"ר ג'ים סוואן, מומחה סקוטי בעל שם עולמי. בפועל האחראי לזיקוק הוא תומר גורן, שגם עומד מאחורי מיזם ה"וויסקי לייב", חגיגת וויסקי בינלאומית שנתית שמקבצת אלפי חובבים, סקרנים וסתם חוגגים שבאים לטעום, להריח וללמוד על המשקה.
כנאמנים לחוק הוויסקי, את הסינגל מאלט הראשון שלהם הם ישחררו רק ב־2019, לאחר שלוש שנות יישון, אבל בינתיים הם הציגו כמה תזקיקים, ובהם ג'ין לבנטיני וניו־מייק, וכעת לכבוד 70 שנות העצמאות הם מוציאים ליקר עשבים מסקרן (ראו מסגרת).
מהדורות מיוחדות ל־70 שנה
יקבי כרמל הוציאו מהדורה מיוחדת ומוגבלת מהסדרה הבסיסית, עם תווית מיוחדת לחגיגות ה־70 למדינה בגוני כחול־לבן ודגל ישראל, שמחליף בלוגו את אשכול הענבים המפורסם. היין עצמו - קברנה סוביניון־מרלו, סלקטד 2017 - בגוון בורדו, הוא פירותי מאוד ועסיסי, קליל, מהנה ומתאים מאוד למנגלים. צננו אותו מעט (חצי שעה, לא יותר!)
מחיר: 25 שקלים.
הבטחנו לכם את הליקר של מזקקת מילק אנד האני, שמשיקה את ROOTS, ליקר עשבים ותבלינים. מדובר בליקר עשבים ותבלינים ארץ־ישראליים, המבוסס על תזקיק הניו־מייק של המזקקה, בבקבוק מעוצב לכבוד יום העצמאות ה־70.
העשבים נבחרו על ידי שבעה ישראלים ממגוון תחומי תרבות ועשייה - "פורצי דרך, יצירתיים, מלאי יוזמה ותעוזה", אשר מייצגים לדעת אנשי המזקקה את "המהות הישראלית" - המשורר רוני סומק (יסמין), האלופה האולימפית קרן לייבוביץ' (שקדים), שף ארז קומרובסקי (ציטרה), מחיה שוק מחנה יהודה אלי מזרחי (כוסברה), האגרונום והיינן ד"ר אלישיב דרורי (טימין), השפית אביבית פריאל (טרגון) ותומר גורן (הל ירוק). התוצאה נותנת ניחוחות מנטה ואיקליפטוס, פריחת יסמין, טימין ואניס עם מעט קליפות תפוז. בחך ניכרים מתקתקות עדינה, עושר תבלינים ועשבים וסיומת מפולפלת. מורכבות מענגת.
מחיר: 149 שקלים ל־500 מ"ל, 35% כוהל.
סם סורוקה, יינן יקבי ירושלים, מציג את "יין היובל" שלו לכבוד יום העצמאות, בבקבוק מאגנום (כפול - 1.5 ליטר) ובמהדורה מוגבלת של 5,778 בקבוקים בלבד. זהו קברנה מכרמי שילה עם נגיעת מרלו ופטי ורדו, שהתיישן כשנה ורבע בחביות אלון. הוא בעל צבע סגול עמוק ויפה וארומות אפלוליות של אוכמניות ודובדבנים, לצד שוקולד מריר, בשר חרוך ומעט מנטה. המרקם שלו מחוספס וסמיך והסיומת שלו ארוכה. לא בטוח שהוא יצליח להישמר לשנת המאה, אבל על עשור הייתי מהמר בלי הרבה חשש. מהליגה של הגדולים.
מחיר: 360 שקלים ל־1.5 ליטרים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו