רשימת השופטים שפרסמה בסוף השבוע פיפ"א לגביע העולמי ברוסיה - 36 ראשיים ו־63 עוזרים מ־48 מדינות - הביאה איתה כמה כותרות מעניינות.
ארה"ב, שנבחרתה לא תשתתף בטורניר, היא היחידה שתשלח שני שופטים ראשיים כמו גם שני עוזרים; לראשונה מ־2006 לרוסיה יהיה שופט ראשי בגביע העולמי, סרגיי קראסב בן ה־38; ורבשאן איזמטוב מאוזבקיסטן ישפוט בטורניר השלישי שלו ויאריך את שיאו שעומד היום על ניהול תשעה משחקי מונדיאל. יש שם גם שופטים מגמביה, מאל סלוודור, מבחריין ומניו זילנד, בעוד הכותרת הגדולה מכולן היא: אין שופטים אנגלים.
כאשר מחוץ לרשימה נותרו גם וויילס, סקוטלנד וצפון אירלנד, נוצר מצב שבו לראשונה מאז 1938 לא יהיו בגביע העולמי שופטים או עוזרי שופטים בריטים. היחידי שיכול היה להיבחר ונכלל ברשימה הראשונית שפורסמה לפני שנתיים הוא מרק קלאטנברג, ששפט את גמר יורו 2016 בין צרפת לפורטוגל, אך אשתקד הוא עזב את הפרמייר ליג לטובת תפקיד בכיר ויוקרתי באיגוד השופטים הסעודי.
ההתאחדות האנגלית ניסתה להחליף אותו במועמד אחר, אך פיפ"א דחתה את הבקשה. "ההחלטה הזאת היא סימפטום לירידה החדה ברמת השיפוט בכדורגל האנגלי", אמר ל"טלגרף" קית' האקט, לשעבר יו"ר איגוד השופטים; "זה לא שיש לנו מחסור בשופטים, פשוט אלה הקיימים לא מספיק טובים".
ג'ונתן מוס לאחר עוד החלטה מעוררת מחלוקת של שופט פרמייר ליג // צילום: אי-פי
כדי להבין את האכזבה הבריטית, צריך קודם כל להבין את הדרישות. "הבחירה מתבצעת על בסיס יכולותיו ואישיותו של השופט, כמו גם הבנת המשחק והיכולת שלו לקרוא את המתרחש על הדשא", כך על פי פיפ"א. באנגליה רצו להאמין שיש להם שופטים שעומדים בדרישות הבסיס, אך מתברר שלא.
"ניסיון בשיפוט VAR יהווה יתרון", נכתב גם כן, למרות שהטענה הזאת לא עמדה במבחן המציאות. אוסטרליה, בלגיה, פורטוגל ודרום קוריאה, ארבע ליגות שבהן נעשה שימוש במערכת במהלך העונה הסדירה, נותרו בסופו של דבר ללא נציגים. באנגליה נעשה שימוש במערכת במשחקי הגביע.
מובן שכדי לייצר גיוון ושוויון יש חלוקה להתאחדויות יבשתיות, ומכאן הבחירה בשופטים ממדינות נידחות יותר. ובכל זאת, עשרה כרטיסים לשופטים מאופ"א היו אמורים להספיק כדי לשלוח לרוסיה שופט אנגלי אחד לרפואה, בדיוק כפי שקרה ב־80 השנים האחרונות.
יתרה מכך, אנגליה היא המדינה היחידה ששופטיה ניהלו ארבעה גמרים (50', 54', 74', 2010) והיחידה ששלחה חמישה קוונים. נושא השיפוט היה מקור לגאווה עבור ההתאחדות, ולכן החדשות התקבלו בצורה כה קשה. קלייב תומאס, ששפט בטורנירים ב־1974 וב־1978, הביע דאגה כשאמר: "פעם היינו מובילים בתחום, היום אנחנו נגררים אחרי כולם".
יש שמקשרים את ההחלטה לנקמה רוסית על התקרית הדיפלומטית, שלאחריה הבריטים הודיעו כי יחרימו את הטורניר, אך המציאות הרבה יותר פשוטה. שופטי הפרמייר ליג, שספגו העונה ביקורות קשות מארסן ונגר, מארק יוז, יורגן קלופ ומנג'רים נוספים, פשוט לא עומדים בדרישות הסף ביחס לעמיתיהם ממדינות אירופיות אחרות. הפגיעה בכבוד וביוקרה תוביל בוודאי לשינוי ולשיפור, אך בינתיים האנגלים יכולים ליהנות מכך שהקיץ יהיו לכם פחות נציגים בעלי פוטנציאל לטעויות קשות.