להפריך את המיתוס: מאכלים שלאורך ההיסטוריה הוגדרו כמעוררי תשוקה, כמו שוקולד או יין, מוסברים היום בעיקר כבעלי אפקט פלסבו (דמה). בשוקולד למשל נמצאו מרכיבים מעוררי מצב רוח וכן חומרים המגבירים את הרגישות של העור, ובחלק מהמאכלים שנחשבים כמעוררים כמו אספרגוס, שום או אבוקדו, יש ויטמינים ומינרלים היכולים לתרום לתפקוד המיני כשהם מצטברים בגוף, אך למרבה הצער, הם לא מועילים יותר מאשר באכילה של תפריט רגיל.
גם אלכוהול בכמות מתונה עשוי לשמש כמעורר, משחרר עכבות ומשפר את זרימת הדם בכלל ולאברי המין בפרט, אולם צריכה יין בכמות מוגזמת תביא בדיוק לאפקט ההפוך - היא עשויה להקשות על עוררות מינית והגעה לאורגזמה אצל גברים ונשים כאחד.
החיבור בין אוכל ומיניות הנו הדוק ומוכח. הם חולקים את אותו איזור במח, שניהם מהווים צרכים בסיסיים האחראים על ההישרדות שלנו ושניהם מספקים לנו עונג פיזי ונפשי רב. אף כי בסיס החיבור בין אוכל ומיניות הנו ביולוגי, הרי שמעבר לו ישנו גם חיבור פסיכולוגי שמקורו בתחושות שעלו בנו כתינוקות בעת ההאכלה.
כשדמות אוהבת ומטפלת מזינה ומחבקת, נוצר אצל התינוק קישור אסוציאטיבי בין המגע האוהב בזמן האכלה לתחושת סיפוק פיזי ורגשי. קשר זה יוצר התניה בין אוכל לתחושות בטחון רוגע ונחמה.
בהמשך החיים, כשאנו גדלים, אוכל מחבר אותנו לאותן תחושות. אוכל מנחם ומשמח אותנו ועשוי לעיתים להביא לתחושה של אופוריה, ממש כפי שמיניות, מגע ויחסי מין מספקים עשויים להביא לתחושות קרבה, אינטימיות אופוריה ושמחה. משניהם אפשר להשקיע לפני ואפשר לחטוף בזריזות (מי אמר קוויקי?) אפשר להנות ולהתענג לבד - אבל החוויה משתדרגת כשנמצאים ביחד.
השפעת המראה החיצוני באה לידי ביטוי באוכל ובמיניות כאחד. אנשים שטעמו את אותו מוצר שהיה ארוז בעטיפה מפוארת לעומת אריזה פשוטה, דרגו את טעמו כטוב יותר כשהיה ארוז באריזה מפוארת. אנשים יפים מדורגים ככאלו שרוצים בחברתם וכמעניינים יותר מאנשים אחרים. כך, אף שתוויות ועטיפות חיצוניות לא משפיעות על הטעם בפועל - הן יכולות להשפיע על החוויה, גם באוכל וגם בסקס.
החוויה משתדרגת כשנמצאים ביחד // צילום: Getty
החיבור העמוק בין שני התחומים הביא לעוד חיבורים, כך למשל אדם שנהנה מאוכל טוב יכול להיחשב כאחד שיכול להנות ללא רגשות אשם גם מתענוגות הגוף. ביטויים כמו "רעב מיני" או "תאוות בשרים" המחברים בין שני התחומים, וכמובן התבססות האמונה כי ישנם מאכלים ספציפיים מעוררי תשוקה (אפרודיזיאק) לפיה, האוכל אותו אנו אוכלים יכול להשפיע על התשוקה המינית שלנו. המציאות, ממש כמו המיניות שלנו עצמה, מורכבת הרבה יותר כמובן.
לסיכום, אוכל, מיניות וסקס קשורים בקשר הדוק ומוכח. בדומה למין ומיניות, גם המזון שאנו אוכלים קשור הן לצרכים ביולוגיים והן לדחפים נפשיים ורגשיים ועל שניהם יש להתענג בכל החושים כולם: העיניים, הידיים, האף, הפה וכמובן - הלב.
אז שוקולד ויין עשויים להיות כנחמדים ונעימים כתפאורת רקע או שחקן חיזוק - אך בסופו של דבר המח הנו האיבר בו כדאי ומומלץ להתרכז בהיותו מעורר התשוקה המשמעותי מכל, וכדי להתענג על המיניות שלנו ממש כמו באכילה, יש לתת ביטוי לכל החושים כולם.
הכותבת היא עובדת סוציאלית במרכז בריאות האישה בשרותי בריאות כללית, מתמחה בטיפול מיני בתוכנית ללמודי המשך באוניברסיטת בר אילן ומעבירה הרצאות וסדנאות בנושא מיניות ואינטימיות אישית וזוגית.