התוכנית: חצי מיליון מערביי ישראל - "להגנת אל־אקצא"

מימדי הבחישה הטורקית בעיר העתיקה מתגלים • אגודת "מירסימיז" ("מורשתנו"), שממומנת חלקית בידי אנקרה, השקיעה מיליוני ש' בהקמת מערך הסעות • בין הפעילים שהוסעו להר הבית - אנשי הפלג הצפוני של התנועה האסלאמית • ה"שכר" לכל מתסיס: 4,500 ש' לחודש

רחבת הר הבית // צילום: אי.אף.פי ,
רחבת הר הבית // צילום: אי.אף.פי

ארגון טורקי, הממומן חלקית בידי ממשלת טורקיה, השקיע בפרויקט שנועד להסיע כחצי מיליון ערבים ישראלים למסגד אל־אקצא "כדי להגן מפני הפלישות הישראליות והאיום להחריבו" - כך עולה מתחקיר "ישראל היום".

הארגון המדובר הוא אגודת "מורשתנו" (Mirasimiz), שחלק מתקציבו מגיע מ"טיקא", סוכנות סיוע טורקית ממשלתית הכפופה למשרד רה"מ הטורקי. מתברר שהאגודה הכינה מערך הסעות המוני לעיר העתיקה ולשם כך הקצתה 11.5 מיליון שקלים. פרויקט ההסעות היה אמור להימשך חודשים רבים, ולהפעלתו רכשה האגודה 11 אוטובוסים ואף שכרה מדי שבוע עשרות אוטובוסים נוספים. בין הפעילים שהוסעו על ידי "מורשתנו" היו אלפים מאנשי ה"מוראביטון" וה"מוראביטאת", ארגוני הבת של הפלג הצפוני של התנועה האסלאמית בישראל, שהוצאו מאוחר יותר אל מחוץ לחוק, אחרי שחוללו מהומות בהר הבית וניסו לטרפד ביקורי יהודים בהר. בתוכנית שולבו בתי ספר רבים מהמגזר הערבי בישראל. האגודה גם דאגה לחלק מים ומזון לציבור שהסיעה להר בעלות כוללת של 7.5 מיליון שקלים.

 

"לפעול נגד המעורבות"

השב"כ גילה כי בתמורה לשהותם ברחבת ההר ולהתגרותם הקבועה במבקרים היהודים, קיבל כל אחד מאנשי ה"מוראביטון" וה"מוראביטאת" משכורת חודשית של עד 4,500 שקלים. את המידע חשף בחקירתו מחמוד מחמד עיסא טועמה, פעיל חמאס בכיר שנעצר כאשר שב לפני שנים אחדות מסעודיה. טועמה סיפר כיצד השתמש חמאס בתנועה האסלאמית בישראל, ואף העביר באמצעותה כספים רבים לפרויקטים בירושלים - לרבות הפרויקט להבאת הערבים הישראלים להר הבית. 

מטרת הפעילות של "מורשתנו", כפי שהיא מוצגת בפרסומיה, היא כאמור, "הגנה על אל־אקצא מפני הפלישות הישראליות והאיום להחריבו", וכן "הפלת הכיבוש והמצור". בפרסומי "מורשתנו", שקמה לפני כעשר שנים, מאשימה האגודה את ישראל בניסיון להפוך את מסגד אל־אקצא למקום שאליו יכולים להיכנס רק נוצרים ויהודים וכן ברצונה להרוס את מסגד אל־אקצא ולבנות תחתיו את בית הכנסת הגדול בעולם. 

"מורשתנו" שיפצה בעבר מסגדים היסטוריים, כגון מסגד חסן בק ומסגד הים ביפו, מסגד אל־גוריני בחיפה ומסגדים נוספים בירושלים ובשטחים המכונים בידי האגודה "שטחי הפנים" הפלשתיניים. האגודה הוקמה ב־2007 ובמסגרתה פועלים בטורקיה חברי פרלמנט ופוליטיקאים, אנשי עסקים ואנשי אקדמיה. ראש "מורשתנו", מוחמט דמרצ'י, אמר בראיון לאתר "פלשתין 48": "אנו מקבלים סיוע עממי, סיוע מצד ארגוני החברה האזרחית בטורקיה וברחבי העולם, וסיוע מצד הממשלה הטורקית המיוצגת על ידי טיקא". 

באותו ראיון הביע דמרצ'י את הערכתו הרבה לתנועה האסלאמית ולראשה, שייח' ראאד סלאח, שאת פניהם קיבל יחד עם אחרים בעת שביקרו בטורקיה.

"מורשתנו", כפי שדווח בתחקיר "ישראל השבוע" שלשום, עוסקת גם בפעילות של קנייה, שיפוץ ושימור מבנים באזור העיר העתיקה הסמוך להר הבית. ראש האגודה דמרצ'י מדבר ברוחו של נשיא טורקיה ארדואן, וחוזה את תחייתה העתידית של ירושלים דרך המורשת העות'מאנית. לדבריו, החוק הבינלאומי החל בירושלים הוא החוק העות'מאני, ולטורקיה הזכות להתערב בירושלים מכיוון שהיא ירושתם של העות'מאנים. 

מאור צמח, יו"ר "לך ירושלים", שאנשיו סייעו במידע במסגרת התחקיר, אמר: "פעילות הממשלה הטורקית פוגעת בריבונות הישראלית בירושלים ובאחדותה, מה עוד שהיא מתנהלת בשיתוף פעולה עם חלק מאנשי התנועה האסלאמית בישראל שהוצאו מחוץ לחוק. על המדינה להילחם בעמותות הקש שמפעילה ממשלת טורקיה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר