הטעמים המתקתקים של רובן מתאימים לעונה // צילום: יעל יצחק, יח"צ

חם בחוץ, מריר בפנים

התחושה המיידית אומרת שבירה וחורף לא הולכים ביחד • אבל הבירות האלו - כהות ומתקתקות, עשירות ומרוות - בהחלט עושות חשק לבקבוק מתחת לפוך

הגשם דופק על החלון. הטמפרטורה יורדת אל מתחת ל־14 מעלות ומי בכלל יכול לחשוב על בירה? בדיוק למזג אוויר כזה נועדו בירות החורף. הן כהות, עשירות באלכוהול והטעמים המתקתקים של רובן מתאימים לעונה. באחת ההפוגות בין הגשמים פגשתי את יואב עלון ממסעדת "פורטר אנד סאנס", שבמקררים ובברזים שלה יש לא מעט בירות חורף, לטעימה של כמה דוגמאות שאפילו בתור אחד שבירות מתוקות הן לא כוס התה שלו - גם לכם כדאי לטעום.   

 

Fuller's Black Cab Stout

בירות בסגנון סטאוט, בעיקר של מבשלת גינס האירית, מתאימות, לטעמי כל עונה, לכל יום בשבוע ולכל שעה. מצד שני, יש משהו בצבע הכהה שלהן, בסמיכות ובטעמים הקלויים שהופך אותן מתאימות במיוחד לימים קרים. Black Cab Stout, מתוצרת מבשלת Fuller's הלונדונית הוותיקה, הושקה בחורף 2011 ונחתה בישראל לראשונה השנה. היא מבושלת מחמישה סוגי לתת, שהקלויים יותר מביניהם מעניקים לה את צבעה הכהה. הריחות מזכירים דגנים קלויים, קפה, שוקולד מריר ופירות כהים, המרקם חלקלק וסיומת חמצמצה מרירה. מחיר: 28 ש' לשליש, בברים. 4.5% אלכוהול.  

 

Lupulus Hibernatus

Les 3 Fourquets היא מבשלה בלגית, שהוקמה על ידי יוצאי מבשלת "אשוף" הבלגית לאחר שזו נמכרה לקבוצת "דובל־מורטגט". "לופולוס", מותג הבירה שלה, נקרא על שם צמח הכשות, והבירה נקראת "היברנטוס" על שם תרדמת החורף של בעלי החיים. אם לא היו מספרים לי, לא הייתי מנחש שהיא בלגית. הבירה הכהה, שמתובלת במעט קינמון ומתיישנת כשנה לפני שהיא יוצאת לשוק, היא קלה יחסית לאחיותיה הבלגיות, ולמרות תכולת האלכוהול הגבוהה שלה, היא נעימה מאוד לשתייה. בעיקר אם אתם מתכוונים ללכת לנמנם קצת אחריה. מחיר: 36 ש' לשליש, בברים. 9% אלכוהול. 

 

N'ice Chouffe

באופן רשמי, את בירת הכריסמס של מבשלת "אשוף" אפשר להשיג אך ורק בין אמצע אוקטובר לאמצע פברואר. אני מניח שבישראל אפשר למצוא אותה כל השנה, אבל מי רוצה כל השנה בירה שמכילה עשרה אחוזי אלכוהול? נייס שוף היא בירה בלגית קלאסית, עם צבע ערמוני וריחות של אגסים אפויים, פירות כהים ותבלינים מתוקים, שמקורם בין השאר בטימין, בקליפות תפוז ועוד כמה רכיבים שאסור לגלות. המרקם העשיר, המתיקות הגבוהה ונוכחות האלכוהול שאי אפשר להתעלם ממנה יאפשרו לה להתיישן היטב עוד כמה חורפים. מחיר: 36 ש' לשליש, בברים. 10% אלכוהול.  

 

שפירא, ג'קס ווינטר אייל  

הבירה העונתית של מבשלת שפירא, מאזור התעשייה של בית שמש, מיושנת עם שבבי עץ שמושרים בוויסקי ג'ק דניאל'ס. ייתכן שנוסף על השבבים היא מכילה גם קצת מהוויסקי עצמו. החורף הזה הוא בולט מאוד, בעיקר באף. נוסף על ניחוחות וויסקי אמריקני מתקתקים, היא מציעה גם ריחות של שוקולד, דגנים קלויים ותבלינים מתוקים. הטעמים העשירים שלה מאוזנים על ידי חמיצות נעימה, והסיומת סמיכה עם נוכחות נעימה של עץ. אפשר ליהנות ממנה בפני עצמה אבל נראה לי שכוסית של ג'ק עשויה לשפר את החוויה אפילו יותר. מחיר: 36 ש' לשליש, בברים. 7.8% אלכוהול. 

 

Bischoff Dopplebock

דופלבוק הוא סגנון בירה מסורתי שנוצר על ידי נזירים שחיו במינכן, גרמניה. כדי לעבור בשלום את הצום שלפני חג הפסחא, שבו אסור לאכול אבל מותר לשתות, הם בישלו את הבירה שלהם עם כמות כפולה של חומרי גלם. התוצאה של המכפלה הזו תהיה בדרך כלל בירה כהה, בעלת גוף מלא, מרירות נמוכה ואחוזי אלכוהול מכובדים. הדופלבוק של בישוף, מבשלה משפחתית שפועלת משנת 1866, היא דוגמה לא רעה לסגנון. בירה כהה מאוד עם ריחות של פירות יבשים, חרובים ושזיפים שחורים, מרקם נעים וטעמים מאוזנים ששומרים על המתיקות במקום. מחיר: 36 ש' לשליש, בברים. 7.5% אלכוהול.  

 

St. Bernardus Christmas

ההיסטוריה של מבשלת St. Bernardus, שנמצאת בלב אזור הכשות שבמערב פלנדריה, בלגיה, מחברת בין שני מנזרים טראפיסטיים. אחד מהם העניק לה את שמה והאחר את המתכון לבירה. בירת הכריסמס של המבשלה היא כבדה ועשירה, אבל מאוזנת מאוד, עם ריחות של קפה, שוקולד ותבלינים, מרקם מלטף, טעמים מורכבים, עמוקים ומאוזנים וסיומת מתקתקה. מחיר: 40 ש' לבקבוק 330 מ"ל, בברים. 10% אלכוהול. 

 

גולדסטאר Slowbrew 

מותג הלאגר הישראלי האולטימטיבי השיק השנה בירת חורף משלו. גולדסטאר Slowbrew מיוצרת עם כמות גדולה יחסית של לתת, במטרה להגיע בסופו של דבר לכמויות גדולות יחסית של סוכר ואלכוהול. לאחר תסיסה ארוכה בטמפרטורה נמוכה, היא מועברת למיכלים גדולים שבהם היא מתבגרת. 

מדובר בלאגר בצבע ערמוני כהה, עם ריחות דגנים קלויים ופירות מתוקים. המרקם שלה עשיר, הטעמים מאוזנים להפליא והסיומת עוצמתית ומרירה. לטעמי, יש לה סיכוי להפוך ללהיט, לא רק הודות לאחוזי האלכוהול הגבוהים ולאיכות הבישול, אלא גם משום שיש לה אופי. מחיר: 42 ש' לשישייה בחנויות. 10% אלכוהול. 

 

אלכסנדר Imperial Stout

אימפריאל סטאוט הוא סגנון בירה שנולד באנגליה במאה ה־18 והיה חביב, כך מספרים, על קתרינה הגדולה, קיסרית רוסיה. לכן קראו לו גם Russian Imperial Stout. הגירסה של מבשלת אלכסנדר מעמק חפר היא מהנה במיוחד. בירה כהה מאוד עם ריחות של קפה, קרמל ופירות שחורים, מרקם סמיך, טעמים עמוקים, מורכבים ומאוזנים  וסיומת חמימה ומרירה מעט. למרות אחוז האלכוהול הגבוה שלה ועושר הטעמים, זוהי בירה קומוניקטיבית, נעימה מאוד לשתייה וכמו כל הבירות של מבשלת אלכסנדר, היא עשויה היטב. מחיר: 15 ש' לבקבוק, בחנויות. 10.4% אלכוהול. 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...