מהפכת הבריאות של השר יעקב ליצמן ממשיכה לדהור קדימה, כשהפעם המטרה היא להכניס לפיקוח לחם מקמח מלא, שנחשב ללחם בריא יותר ומחירו נע בין 12 ל־20 שקלים; זאת לצד או במקום הלחם הלבן המפוקח, שמחירו נע בין 5 ל־7 שקלים.
בכנס של תעשיית המזון שהתקיים אתמול הבהיר ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, פרופ' איתמר גרוטו, כי "מטרת משרד הבריאות היא להנגיש את הלחם המלא, הבריא יותר, בעיקר לציבור שידו אינה משגת". לעומתו, בעלי המאפיות השמיעו טון אחר וטענו כי משרד הבריאות פועל "מאחורי גבם" כאשר פנה לוועדת המחירים במשרד האוצר, הדנה בפיקוח על מוצרי מזון. שר הבריאות ליצמן היה מסויג יותר ואמר כי "זה לא אוטומטי שאפשר לעשות פיקוח על כל דבר. צריך להשתדל בטוב, ואם לא אז יש דברים מסוימים שצריך לפקח עליהם".
לחם מקמח מלא מכיל סיבים תזונתיים שלא נמצאים כמעט בלחם הרגיל והוא נחשב לבעל אינדקס גליקמי נמוך יותר, כלומר אכילתו מעלה פחות את רמת הסוכר בגוף - דבר שבריא לכל אדם ובפרט לחולי סוכרת. נוסף על כך, אכילת לחם מלא קשורה להפחתת סיכון לסרטן המעי הגס.

בדרך להוזלה? // צילום: GettyImages
הכנסת לחם מלא לפיקוח היא מהלך שאותו מנסים להוביל במשרד הבריאות כבר כשלוש שנים. אז, ביקשו גם להוציא מפיקוח את הלחם האחיד, הלבן והכהה, את מלח הבישול, חמאה, שמנת עתירת שומן, גבינות צהובות ועוד, ולהמיר אותם במוצרי מזון בריאים יותר. עם זאת, המהלך נתקל בזמנו בהתנגדות של משרד האוצר. כעת ביצעו עבודה נוספת לבחינת עלויות הלחם המלא, ומסקנת משרד הבריאות היתה שעלויות הייצור שלו אינן גבוהות בהרבה מאלו של לחם לבן. זאת אף שמחירו כאמור גבוה פי שניים וחצי ואף יותר לעומת לחם לבן.
הפגישה בוועדת המחירים בנושא צפויה בעוד כשבועיים. הפעם סבורים במשרד הבריאות שהקרקע בשלה למהלך כזה ושלא צפויה התנגדות. ממשרד האוצר נמסר כי "לאור פניית משרד הבריאות, סוכם כי תיערך פגישה בין נציגי משרד הכלכלה, הבריאות והאוצר במטרה ללמוד את הנושא".
לעומת זאת, גורמים בענף המאפיות הביעו אתמול חשש כי הצעד עלול לשלוח את הענף למערבולת עסקית חמורה, בין השאר, משום שייצור לחם מלא יקר ומורכב יותר מייצור הלחם האחיד המפוקח כיום. יצרני הלחם חוששים ממהלך חד־צדדי שעלול, בתרחישים מסוימים, להוביל אפילו לפשיטת רגל של מי מהגורמים הפעילים בתחום.
בהכנת הידיעה השתתף חזי שטרנליכט