בסרט החדש "עין בשמים" תוכלו לראות את הלן מירן, השחקנית האגדתית וזוכת פרס האוסקר, חוברת לאלן ריקמן ואהרון פול. הסרט מוגדר כסרט דרמה/מתח. האמת, קצת קשה לקרוא לו סרט מתח - הוא עמוס בדיבורים ופחות במעשים, די נמתח על סצינה אחת וללא התקדמות בעלילה.
על הנייר הסרט עוסק בעיקר בדמותה של הלן מירן, המגלמת קצינת מודיעין בשם קתרין פאוול. פאוול עובדת בבונקר שממוקם בלונדון ועוקבת אחר חשודי טרור מבוקשים באפריקה. במשך כל הסרט אנו סובבים סביב משימתה בקניה, להוציא לפועל מבצע קרקעי תחת סיוע אווירי על ידי מזל"ט ששולט בו מרחוק טיס בשם סטיב ווטס, הלא הוא אהרון פול. עד פה הכל טוב. לרגע חשבתי שניתקל בסצנות אקשן, משהו עם בשר. אז חשבתי...
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
החשודים שפאוול מנסה ללכוד בעזרת מעקב של מל"ט בצורת חיפושית או ציפור מקומית, אחראים למותם של עשרות אנשים בפיגועי עבר ולכן הם מוליכים את טבלת המבוקשים שפאוול מחזיקה. התפנית בסרט מתרחשת כאשר החשודים שהיא מנסה ללכוד עוברים לבית בשכונה בניירובי, ומאוד מהר היא מבינה שהם בדרך למשימת התאבדות אשר עלולה לגרום למותם של עשרות בני אדם.
די ברור שהסרט שואף להעניק לצופה חוויה מקרוב למצבים בהם אנשי צבא ופוליטיקאים נתקלים בדילמות מוסריות. הטיס, ווטס, מקבל פקודה לפוצץ את הבית בו שוהים המבוקשים, בעודם מצלמים את עצמם בווידאו ומכינים קלטות התאבדות. אנחנו מתוודעים אליהם בעודם לובשים את חגורות הנפץ ומשבחים את אללה. אגב, את השמות דאעש, חיזבאללה או ישראל לא תשמעו בסרט הזה. אבל כל ישראלי שיצפה בו, יעשה את ההשוואה.
לפתע מגיחה ילדה צעירה, אשר מנסה למכור כיכרות לחם ומתמקמת ליד הבית אשר מיועד לפיצוץ. והופה הנה מתחילים, הטיס מקבל את הפקודה לשחרר את הטיל לבית אך נתקל בקושי לעשות זאת מאחר והוא יודע שהילדה, בסך הכל אזרחית קניה לכל דבר ואינה מודעת כלל למתרחש סביבה, עומדת למות ולהיות נזק משני. מה עושים? ממשיכים בחיסול ממוקד נגד טרוריסטים עם דמם של עשרות אזרחים על ידם או שמא נותנים להם להמשיך בדרכם עם חגורות נפץ בידיעה מוחלטת שהם בדרך להתאבד ולהרוג עשרות אזרחים תמימים בניירובי אבל בתמורה מצילים נפש אחת?

אהרון פול. הסרט לא עושה עימו חסד // באדיבות: פורום פילם
מרחוק מנצח על כל המתרחש אלן ריקמן הגדול שנפטר בתחילת השנה. הוא משחק בתפקידו הקולנועי האחרון כגנרל שמתווך בזמן המשימה בין הצבא לממשל, בין אלו שנלחמים בשטח מול אלה שצריכים להתמודד עם הביקורת של מעשי הצבא. מי ינצח? האם כל אנשי הצבא רוצים להרוג כל טרוריסט ויהי מה? או שמא ישנם חיים שצריך להגן עליהם בכל מחיר?
מעבר לדילמה המוסרית, אין מה להגיד חוץ מהעובדה שהסרט הזה מאכזב, חסר עומק נוסף לסיפור המסגרת, אומנם מירן משחקת שם בתפקיד בכיר וטוב ולא הוליוודי בנאלי מלחמתי. אגב, רוב ביקורות הסרט באמריקה עושות עמו חסד ומשבחות אותו – מתאים לאמריקאים לאהוב את עצמם כאזרחים מוסריים – כשהם רואים את זה על המסך הגדול, מן הסתם הם אינם מעבירים ביקורת על עצמם.
במסגרת שבוע האישה הבינלאומי, משמח לגלות שהתפקיד נכתב במקור לגבר אך נעשה שינוי והוצע למירן. הסרט גם לא עושה חסד עם אהרון פול הכישרוני, שחוץ מלהזיל דמעה אחת או שתיים, תפקידו לא תופס שום מקום מסעיר בסרט.
.jpg)
דילמה - ללחוץ לירות או לא // באדיבות: פורום פילם
רוב הסיכויים שרובכם תצאו עם מחשבות על סיטואציות כאלה ואחרות ותמצאו קושי להחליט מה היית עושים אילו חייה של ילדה היו תלויים בכם. אפשר גם להגיד שהסרט הזה הוא ציני לחלוטין, שאם כל הרצון הטבעי שלנו לאחל מוות לכל טרוריסט, איננו יכולים באמת לאכוף אותו אל מול התקשורת הביקורתית ואל מול הממשל והפוליטיקאים המתנערים מאחריות.
מעניין מה היה קורה אם הסרט היה מתרחש בארצות הברית, בה רוצים לחסל תא טרור האחראי למותם של עשרות אזרחים אמריקאים לבנים בלב ליבה של מנהטן ובדרך לרצוח עשרות נוספים במרכז רוקפלר, האם גם אז חייה ילדה מקניה היו נחשבים?