צילום:  //  ,
צילום: //

תחושת פספוס, ריחוק מאושר: איך יוצאים מזה?

כל אדם סובל מביקורת עצמית מידי פעם. ביקורת שהופכת דיירת קבע יכולה להעיד על נטייה לפרפקציוניזם הגורמת לתפיסה פסימית של המציאות, ריחוק מאושר ומיחסים קרובים ותחושה חזקה של פספוס. החדשות הטובות הן שיש מה לעשות כדי לצאת מזה

נכתב ע”י אלינור גורנשטיין מנחה ויועצת למימוש אישי זוגי ועסקי

ביקורת עצמית הפכה להיות חלק מאורח החיים שלנו. חשוב לנו להיראות טוב. אנו מאשימים את עצמנו על מה שעשינו, על איך שהתנהגנו, על מה שאמרנו, על זה שלא העזנו, שפספסנו, שוויתרנו…יש לנו ביקורת על כל דבר וזה מעייף מאוד. ביקורת יתר עלולה לגרום לנדודי שינה, ליקיצות מוקדמות, להרגשת קטנות, חוסר אונים, בלבול וחוסר מוטיבציה. עצרו רגע  וחישבו, כמה הקול הזה מוכר לכם ומשתלט עליכם ביום יום? אם הוא מוכר מידי, ייתכן שאתם נוטים לפרפקציוניזם.

מי אתה פרפקציוניזם?

לפרפקציוניזם שני פנים. חיובי ושלילי. פרפקציוניזם מניע אנשים להישגים מעולים וליצירות מופת. אמנים, חוקרים, ספורטאים ומחוננים מונעים מפרפקציוניזם המאופיין בקפדנות, מסירות, עקביות ומוטיבציה גבוהים ביותר. בגרסתו הפתולוגית, פרפקציוניזם מזיק מאוד. כלפי פנים הוא מלא בביקורת והלקאה עצמית הרסנית (אני טיפש, אפס, איך לא ידעתי את זה? זה לא מושלם, צריך עוד לשפר…) כלפי חוץ, הוא עיסוק בלתי פוסק בפרטים. גורם לבזבוז זמן רב, עיסוק בטפל, ודקדוק בדברים עד כדי כך שהוא גורם לאנשים לסלוד ממנו ולהתנכר אליו.

ד”ר טל בן שחר, מרצה וחוקר לפסיכולוגיה חיובית האהוב עליי במיוחד, מדבר על פרפקציוניזם כתכונה החוסמת אותנו מלחוות אושר. הוא מתאר את הפרפקציוניסט כאדם שרוצה לכבוש את המטרות בחייו בנתיב ישיר: ללא סטיות מהמסלול, חד וחלק. המטרה חשובה לו מהדרך. לדוגמא: פרפקציוניסט שמחפש עבודה, לא ירשה לעצמו ליהנות מהזמן הפנוי שנוצר. זה לא מסתדר עם התכניות שלו, אין לו חשק. הוא מרוכז מידי בחיפוש עבודה. מילים כמו “צריך” ו”חייב” מאפיינות אותו וכשצריך לקבל החלטות לא מערבים את הרגש כי “אין לסמוך עליו”.

פרפקציוניסט שנכנס לקשר זוגי או עסקי וגילה “שזה לא בדיוק כפי שחלם” ינסה לקחת את העניינים לידיים בכפייתיות. הוא חושב שהוא יודע הכי טוב מה צריך לעשות ואיך צריך להתנהג, והפחד שמישהו לא יעשה את זה בדיוק כפי שהוא רוצה שולט בו. יש לו צורך להשליט סדר כמו שהוא מוצא לנכון. עבורו, כל סטייה מהתכנון היא עיכוב, ושינויים בתכנית מתקבלים בפרצוף חמוץ וברגשות קשים.

fotolia
fotolia

לא מצליח –  לא מאושר

הפרפקציוניסט לא מרגיש מצליחן, על אף הישגיו הרבים. בינו לבין עצמו הוא לא אדם מרוצה, והוא לא יגדיר את עצמו כמאושר. לא משנה מה ישיג, הוא לא יהיה מרוצה כי תמיד אפשר יותר. המחיר הרגשי שהוא משלם גבוה מאוד. בדרכו, הוא מדכא רגשות קשים שמתחזקים ומולידים הפרעות כמו: חרדה, דיכאון, כפייתיות, התמכרויות, הפרעות אכילה, עייפות, דחיינות, דימוי עצמי נמוך ובעיות ביצירת קשרים אישיים.

התשובה לפרפקציוניזם – אופטימליזם

הטיפוס האופטימליסט הוא מעין תשובה לפרפקציוניסט. כמוהו גם הוא רוצה להצליח ולהיות מאושר, אך יש לו גישה אחרת לחיים ולדרך בה הוא חווה אותם. הוא מסתכל על הדרך כעקלקלה כאשר הכיוון הוא ליעד, אך מבין שיהיו סטיות ממנו. שינוי בתכנית מתקבל אצלו בגמישות מבלי שיאבד את תחושת הכיוון והביטחון שלו. בניגוד לפרפקציוניסט שמרוכז באובססיביות רבה במטרה שלו ומאמין כי רק כשיגיע למטרה יהיה מאושר, לאופטימליסט חשוב ליהנות מהדרך ולעשות אותה קלה וקצרה ככל שאפשר.

האופטימליסט מציב לעצמו מטרות שאפתניות וראליות. הוא מודד את הצלחתו בהתאם לקריטריונים שהוא באמת יכול להשיג. כשהוא נכשל הוא אינו נהנה מכך. הוא רואה בכישלון דבר טבעי, ומפרש אותו כהתנסות הקשורה להצלחה. הוא ילמד כל מה שיוכל מהניסיון וינסה שוב. ההתייחסות שלו מאפשרת לו להקשיב לעצמו ולתובנות שלו, ולשנות את בחירותיו בהתאם. בעולמו הרגשי הוא נותן מקום גם לרגשות קשים. הוא לא מפחד לחוות כאב ופחד ולדבר עליהם.

איפה אתם?

גם אם אתם לא משתייכים באופן מובהק לאחד מהטיפוסים המנוגדים על פני הרצף, לכל אחד יש תחומים בהם הוא נוטה להיות אופטימליסט ותחומים בהם הוא מתנהג כפרפקציוניסט. אני ממליצה, למפות את התחומים בחייכם ולרשום לעצמכם איפה אתם על הרצף. ניתן לחלק את התחומים באופן הבא: ביני לבין עצמי, קריירה ולימודים, משפחה וחברויות, תחביבים.

יותר ויותר אנשים שאני פוגשת בקליניקה ובסדנאות מעידים על כך שיש להם, לכאורה את כל סיבות להיות מאושרים אבל הם לא מרגישים כך. יש להם משפחה וזוגיות, בית ופרנסה טובה ובכל זאת, משהו חסר. כשנכנסים לפרטים מתברר שהם עמוסים בביקורת עצמית, הנטייה לפרפקציוניזם גורמת להם לרצות עוד דברים ולהיות יותר ויותר ויותר. אם גם אתם שם,  להלן 2 טיפים להתמודדות עם ביקורת עצמית ונטייה לפרפקציוניזם:

  1. קבלו עזרה מקצועית – הפעם, זאת ההמלצה הראשונה שלי. יהיה זה כמעט בלתי אפשרי עבורכם להבחין לבד בעוצמת ההשפעה של הביקורת העצמית שלכם. מכיוון שאתם מלאים בהיגדים ושיפוטים על כל דבר יהיה קשה לכם להמציא תפיסה חדשה ומרעננת שתמשוך אתכם למעלה.גם ברגעים אלו הביקורת, כנראה, משתלטת עליכם. ובכלל, מי יכול כבר לעזור לכם? זה נכון, שאתם בעלי ידע רחב וכנראה אלופים אמיתיים במגוון תחומים, אבל כדי לרוות נחת וסיפוק מהיכולות המדהימות שלכם, דרוש לכם מפתח נוסף, לשמוע את עצמכם בקול רם ולקבל כלים להתקדם הלאה.
  2. התמידו בספורט – “נפש בריאה בגוף בריא”. האימון מחזק מנטלית ומנטרל מחשבות. זאת בדיוק ההפסקה שאתם צריכים. יש כבר מליון הסברים מדעיים ללמה זה עובד, ואילו חומרים מופרשים, ומה זה עושה למוח, לגוף ולתודעה. אימון ספורטיבי הוא הרגל מחזק מאוד, ואם אתם רוצים לנוע לכיוון האופטימליזם בחיים שלכם – פנו זמן ביומן לאימון. בלי ויתורים ובלי ביטולים.

מישהו פעם אמר לי שפרפקציוניסט עושה את הדבר הנכון ולא את הדברים הנכונים. אני מאמינה, שאם ניתן לעצמנו רשות לגלות את החלומות שעזבנו, ולהיות יותר עם האנשים שמעצימים אותנו, נהנה מהכאן ועכשיו ונוכל להתקדם צעד אחר צעד להגשמת החלומות שלנו, ולצאת אחת ולתמיד מהגישה של הכול או לא כלום.

לקריאה נוספת:

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...