בפעם השנייה במוקדמות יורו 2016, משחק שנערך בארצות הבלקן לא מגיע לסיומו בגלל אלימות. לפני חמישה חודשים וחצי המתיחות הפוליטית בין סרביה לאלבניה הובילה לפיצוץ המפגש ביניהן בבלגרד. ביום שישי, בפודגוריצה, היה זה המפגש בין מונטנגרו לרוסיה שהופסק בדקה ה־67 לאחר גילויי אלימות קשים מצד האוהדים והשחקנים.
הבלאגן הגדול התחיל כבר אחרי 20 שניות. חזיז שנזרק מיציע אוהדי מונטנגרו פגע בראשו של שוער רוסיה איגור אקינפייב שהתמוטט על הדשא. "לא ראיתי את האירוע הזה כשהוא קרה" משחזר מאמן האורחים פאביו קאפלו; "רק אחר כך בצילומי הטלוויזיה הבנתי למה השוער שלי נלקח לבית החולים עם כוויות בצוואר".
שתי הקבוצות ירדו כמתבקש לחדר ההלבשה ולכולם, או יותר נכון כמעט לכולם, היה ברור שהערב הזה חייב להגיע לסיומו באופן מיידי. מי שחשב אחרת היה צוות השיפוט הגרמני בראשותו של השופט הראשי דניס אייטקין, שראה לנכון לחדש את המשחק מטעמי בטיחות, החלטה שבדיעבד לא היתה נכונה.
"היו חייבים להפסיק את המשחק מייד, אבל כששופט מקבל החלטה כזאת, אתה לא יכול לסרב" אמר במסיבת העיתונאים המאמן האיטלקי הוותיק והוסיף "אם אומרים לנו שאנחנו חייבים לשחק. אנחנו נשחק". גם נשיא ההתאחדות הרוסית, ניקולאי סטולטיך מיהר לשחרר תגובה שבה נכתב בין היתר: "המשחק היה צריך להיגמר לאחר אירועי הדקה הראשונה. אנחנו נגיד לאופ"א את כל מה שאנחנו חושבים על ההחלטות שלהם".
אחרי 35 דקות שבהן המתינו לתשובה לגבי עתידו של המשחק, השחקנים הרוסים, ללא אקינפייב הפצוע, חזרו לכר הדשא. כצפוי, המשחק שאיבד מערכו הספורטיבי, לא התעלה לרמה גבוהה. המתח היה גדול מדי והתחושה הכללית היתה שהפיצוץ הבא עתיד להגיע בכל שנייה.

פאביו קאפלו. ערב קשה לכדורגל האירופי // צילום: איי.פי
בדקה ה־67 הוא אכן הגיע. השופט הגרמני הוסיף חטא על פשע והעניק לרוסיה פנדל שלא היה. רומן שירוקוב לקח את הבעיטה ונעצר אצל השוער המונטונגרי ווקאשין פולקשיץ', מה שנתן את האות לכאוס הגדול. האוהדים המקומיים, שקיבלו אזהרה לא להשליך שום דבר נוסף לכר הדשא, איבדו את הרסן. חפץ, ככל הנראה מצית, הושלך מיציע אוהדי מונטנגרו ופגע בראשו של דימיטאר קומבארוב. בשלב הזה האלימות גלשה מהיציעים לתוך המגרש, שם התפתחה מהומה גדולה שבסיומה שחקני נבחרת רוסיה ירדו לחדר ההלבשה בהוראת השופטים שהחליטו לסיים את המשחק באופן סופי.
"חבל מאוד שהאוהדים המונטנגרים הרסו את מה שאמור היה להיות משחק חשוב וקריטי" אמר בסיום סטולטיך שלא ביזבז זמן והגיש תלונה לאופ"א, שמצידה הודיעה שתחכה לכל דו"חות השיפוט לפני שתפתח בחקירה ותקבל החלטה.
"אנחנו מתנצלים בפני השחקנים והצוות הרוסי" אמר בסיום מבויש מאמן מונטנגרו ברנקו ברנוביץ', שהבין את ההשלכות ההרסניות של האירוע הזה.
עוד לפני העונש הצפוי, למונטנגרו 5 נקודות אחרי 4 משחקים בבית ז', מה שמשאיר אותה הרחק מאחורי אוסטריה ושבדיה וגם מאחורי רוסיה שעשויה לזכות בניצחון טכני.
"אני יודע שנספוג עונש קשה ושאיבדנו סיכוי לעלות ליורו" הוסיף ברנוביץ' ההמום "אני לא יודע מה להגיד, גם השחקנים שלי נשארו ללא מילים, כולנו גמורים מהמקרה". ההתאחדות המונטנגרית, הגיבה בשבת בחומרה כנגד אוהדיה. "יצרנו תחושה שאנחנו ברברים וזה אסון גדול" אמר המזכיר הראשי של ההתאחדות מאמיר דג'ורג'ביץ' והוסיף "עושה רושם שאנחנו לא ראויים להיות מדינה עם נבחרת ששואפת להשתתף בטורנירים".

אוהדי מוטנגרו משליכים את האבוקה // צילום: איי.פי
בזמן ששני הצדדים ממתינים להחלטה של אופ"א, מתקבלת תמונה מדאיגה של אלימות בכדורגל האירופי. לאירועי יום שישי ולמשחק בין אלבניה לסרביה באוקטובר, אפשר לצרף גם את התקריות שהובילו לעצירתו של המשחק בין קרואטיה לאיטליה בסוף 2014, שלושה משחקים במוקדמות יורו 2016 בלבד.
והנה, רק לפני שבוע מישל פלאטיני נבחר לקדנציה נוספת כנשיא אופ"א ואחד הדברים הראשונים שהדגיש בקונגרס שנערך בווינה היה הצורך להפסיק את האלימות במגרשים ולהעניש בחומרה את המעורבים כדי למנוע אסונות כמו זה שהוביל למותם של עשרות אנשים ב־1985 בהייזל, משחק שבו לקח חלק כשחקן יובנטוס.
"הייתי שם לפני 30 שנה בדיוק" אמר פלאטיני באותו קונגרס והצהיר "צריך לעשות הכל כדי שהכדורגל האירופי לא יחזור לימים השחורים ההם של שנות ה־80, אז הלאומנות הקיצונית של האוהדים הכתיבה את העניינים". עכשיו הכדור עובר לידיים של אופ"א ופלטיני, שצריכים לנקוט את כל האמצעים הנדרשים כדי לעצור את האלימות ולמנוע את האסון הבא.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו