נגידת בנק ישראל קרנית פלוג // צילום: ליאור מזרחי // נגידת בנק ישראל קרנית פלוג. תומחכת ב"מחיר מטרה" ,
נגידת בנק ישראל קרנית פלוג // צילום: ליאור מזרחי // נגידת בנק ישראל קרנית פלוג. תומחכת ב"מחיר מטרה"

פלוג על מע"מ 0%: "המחירים יעלו"

על פי הנגידה, ההטבה תגיע לכיסי הקבלנים ולא לרוכשים • "המצב הביטחוני עלול לפגוע בצמיחה"

פלוג נגד לפיד: נגידת בנק ישראל קרנית פלוג, ניצלה את הופעתה בדיון שקיימה ועדת הכספים כדי לתקוף את תכנית האוצר למע"מ 0% לרוכשי דירה ראשונה מקבלן. 

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

בתשובה לשאלות חברי הכנסת, אמרה פלוג: "הייתי שמחה שהצעד הזה יצליח אבל אני חושבת שהסיכוי להצלחתו לא גבוה. היישום שלו מורכב מאוד, ויש סכנה שהוא יביא להסדרים בין קבלנים לרוכשים, ותשלומים לא ידווחו".

פלוג הסכימה עם יו"ר ועדת הכספים ח"כ ניסן סלומינסקי, שאמר בתגובה כי למעשה הנגידה מדברת על חשש לפריחה בתשלומים ב"שחור". פלוג הזהירה כי חלק מהטבת המע"מ עלול להגיע לכיסי הקבלנים ולא לרוכשים. 

"יהיה מאד קשה לפקח על מוצר שאיננו סטנדרטי, ויש פתח לסכנה של כל מיני הסדרים לא פורמאליים, אם על כל דירה יהיו כמה קופצים", אמרה פלוג, והוסיפה כי "הפתרון היסודי למצוקת לדיור תלוי בהגדלת ההיצע, זו דרך המלך, אבל ייקח הרבה זמן עד שיגדל מספר הדירות הנבנות. לעומת זה, מדיניות הממשלה עלולה להגביר את הביקוש לדירות חדשות מה שעלול להביא לעליית המחירים, ולכן  התנגדתי למע"מ 0% כי היא בכיוון הלא נכון. ההטבה תלויה במחירי הדירות ובסוגי הזכאים. אחד היתרונות של המע"מ הוא האחידות. תכנית 'מחיר מטרה' היא תכנית הדיור הנכונה שבה תמכתי". 

"המצב הביטחוני עלול לפגוע בצמיחה"

פלוג תקפה גם הצעת האוצר להעלאת יעד הגירעון ל-2.9% מהתוצר, לעומת היעד המקורי של 2.5%. "צריך להמשיך בהפחתת הגירעון וצריך להמשיך עם יעד הגירעון המקורי", אמרה. לדבריה, למרות הגירעון הנמוך, הגירעון המבני בסטנדרטים בינלאומיים הוא גבוה, מעל ל-4.6% תוצר. "זה גבוה גם בסטנדרטים של ה-OECD", אמרה. היא הוסיפה כי המשק הישראלי נמצא במצב של תעסוקה מלאה עם שיעורי אבטלה נמוכים, "וזה לא נכון להעלות את הגירעון". 

פלוג התייחסה לאירועים הביטחוניים ואמרה, כי למרות שהמשק די עמיד לאירועים ביטחוניים, וידע לעמוד איתן גם בתקופות של אירועים ביטחוניים קשים, ישנו חשש כי המצב הגיאופוליטי ישפיע לרעה על הצמיחה: "זה הרגע אולי להגיד שיש לי תקווה שהאיפוק והיכולת לחזור למרקם יחסים (עם הפלשתינים) עדין, אפשרית ותימצא הדרך ושנחזור למצב טוב יותר. שיפור במצב הביטחוני ישפר את פוטנציאל הצמיחה של המשק". לדבריה, פוטנציאל הצמיחה בישראל גבוה מקצב הצמיחה בפועל, אבל "ההאטה בצריכה הפרטית ברבעון הראשון של השנה - בעייתית".

הבנקים צריכים לרסן את הוצאות השכר

"היעילות התפעולית של הבנקים עדיין נמוכה בהשוואה בינלאומית, והבנקים נדרשים לצעדי התייעלות לרבות צמצום הוצאות השכר וריסון במדיניות התגמול והבונוסים לבכירים", אמרה פלוג, והוסיפה: "יש מקום לטפל בנורמות של שכר הבכירים. נורמות מטבען צריכות להיות רחבות ולא ממוקמות במגזר אחד ספציפי, וראוי להרחיב את הנורמות גם לחברות בתחומים אחרים, לא רק אלנה שמנהלים כספים של אחרים, אלא כאלה הנהנות מכוח מונופוליסטי כזה או אחר, נהנות ממשאבי טבע, כאלה שקנו נכסים מהמדינה או נהנות מהטבות מס, ובכלל חברות ציבוריות". היא הזהירה כי חשיפה גבוהה של הבנקים לשוק הדיור עלולה לסכן את יציבותם ואת יציבות המערכת הפיננסית".

מחירי המזון עלו כמעט כפליים מעליית המדד

מסקירה עולה כי מחירי המזון זינקו ב-40% בעשר השנים האחרונות - כמעט כפליים מעליית מדד המחירים לצרכן שעלה רק ב-25%, ולעומת עלייה נמוכה יותר של 30% בשכר הממוצע במשק. גם מחירי הדירות עלו בפחות מעליית מחירי המזון, רק ב-35%. הפערים בין עליית מחירי המזון לעליית השכר הממוצע משקף את "מדד הכאב".  

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...