אם אתן בהריון או מתכוונות להיכנס בעתיד להריון, שימו לב: הסיכון למומים בעובר בקרב נשים מתחת לגיל 35 גבוה מכפי שהיה ידוע עד כה. מחקר ישראלי מצא כי אחת מכל 300 נשים הרות מתחת לגיל זה עברה הפסקת הריון, לאחר שבבדיקת מי שפיר התגלה פגם משמעותי בכרומוזומים, שהיה עלול להוביל ללידת תינוק חולה או סובל מפיגור.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
כיום מממנת המדינה בדיקות מי שפיר לנשים מעל גיל 35, לנשים שבבדיקות שקיפות עורפית וחלבון עוברי נמצא שהסיכון המשוקלל שלהן ללידת תינוק עם תסמונת דאון הוא 1 ל־200 או גבוה יותר ולנשים שבבדיקות ייעוץ גנטי נמצאו אצלן ממצאים מחשידים אחרים.
במחקר נסקרו 7,400 מקרים של נשים מתחת לגיל 35 שעברו בדיקת מי שפיר בבית החולים הפרטי הרצליה מדיקל סנטר בשנים 2011-2006. לנשים שנכללו במחקר לא היתה הפניה לבדיקה ולא התגלה אצלן ממצא חשוד קודם. הממצאים הפתיעו את החוקרים: אצל אחת מכל 150 נשים התגלו שינויים כרומוזומליים בעובר. לאחר ייעוץ גנטי שבו התברר שמדובר בשינויים כרומוזומליים משמעותיים, שאינם גורמים לתסמונת דאון אלא לבעיות התפתחותיות קשות אחרות, החליטה, כאמור, אחת מכל 300 נשים להפסיק את ההריון.
"מהתוצאות עולה כי לכל אישה יש סיכון מספיק גבוה לבעיות כרומוזומליות בשביל שיומלץ לה לעשות בדיקת מי שפיר, וכל אישה צריכה לשקול זאת", אמר עורך המחקר, פרופ' צבי אפלמן, מנהל המכון הגנטי בקפלן והמעבדה הגנטית במדיקל סנטר בהרצליה, שהציג את מחקרו בכנס האיגוד הגנטי הישראלי. "זה מחקר ייחודי בארץ ובעולם ולא עושים שינויים של מדיניות על בסיס מחקר אחד, אך מדובר בנתונים עדכניים שצריך להציגם לנשים ההרות", הוסיף אפלמן. לבדיקת מי השפיר יש גם סיכונים, העיקרי שבהם הוא הפלה, אך מדובר בשכיחות נמוכה. "בטפסים הרשמיים כתוב מאז שאני זוכר את עצמי שהסיכון להפלה בעקבות הבדיקה הוא חצי אחוז, אבל יש כיום מחקרים שמראים שהסיכון הוא אחד לאלף ועשינו מעקב במדיקל סנטר וראינו אפילו פחות מאחד לאלף", סיפר פרופ' אפלמן.
לדברי פרופ' אפלמן, "משרד הבריאות במלכוד. הזכאות למי שפיר מגיל 35 ומעלה נקבעה לפני הרבה שנים, אבל אז לא היה כמעט שימוש באולטרה־סאונד ולא בבדיקת חלבון עוברי לקביעת הסיכון. המצב כיום לא נורמלי, כאשר יש נשים שאינן בסיכון אך הזכאות שלהן קיימת מפאת גילן".
עו"ד מאי מרקוביץ', העוסקת ברשלנות רפואית של הריון, לידה וילדים: "במקרים רבים נשים כלל אינן מודעות להיקף הבדיקות שאפשר לבצע בהריון. רבות מהנשים סבורות כי מכיוון שאינן שייכות לקבוצת סיכון, אין צורך שיבצעו בדיקות נוספות מעבר להמלצות המקובלות. המחקר מוכיח כי גם במקרים שבהם אישה אינה בקבוצת סיכון גבוה לתסמונת דאון, עדיין קיים סיכון משמעותי לבעיות כרומוזומליות אחרות. על הרופא למסור לכל אישה המתכננת הריון, או במהלכו, מידע מעודכן על הבדיקות הקיימות, גם אם אינן ב'סל'".