מהפכה בעולם ההדברה: סוגי המלכודות שעלולים להכניס אתכם לשלוש שנים בכלא

הצעת החוק, שאושרה בוועדת החינוך ותעלה להצבעה במליאה, אוסרת את השימוש במלכודות דבק או רגל ונועדה למנוע סבל של בעלי חיים • נציג רשות הטבע והגנים וכן ראש אגף המדבירים במשרד להגנ"ס דרשו: "נגדיר תנאים ואמות מידה לשימוש במלכודות"

שמים סוף לסבל. מלכודת עכברים. צילום: GettyImages

ועדת החינוך, התרבות והספורט של הכנסת אישרה היום (שני) את הצעת החוק לאיסור לכידת בעלי חיים באמצעות מלכודות דבק או מלכודות רגל, למניעת סבל לבעלי החיים - והיא תעלה להצבעה בקריאה ראשונה במליאה. אם ייכנס החוק לספר החוקים של מדינת ישראל, מי שיעבור עליו צפוי לעונש מאסר של עד שלוש שנים, או לקנס בסכום של 226 אלף שקלים.

את הצעת החוק, שיזמו חברות הכנסת יסמין פרידמן (יש עתיד) וקטי שטרית (הליכוד), הסבירו בכך שהשימוש במלכודות אלה אכזרי במיוחד, ובעיקר משום שיש דרכים חלופיות ללכוד מזיקים. נוסף על כך, מלכודות אלה עלולות לפגוע לא רק במזיקים ובבעלי החיים שהן נועדו ללכוד, אלא גם בבעלי חיים אחרים. בהמשך הליך החקיקה יוכרע האם להכליל ברשימת המלכודות האסורות גם אמצעי שמע ללכידת בעלי כנף למטרות ציד ספורטיבי. טרם נקבע מי יהיה המשרד הממונה, הגנת הסביבה או החקלאות.

נחש ארסי נלכד במלכודת עכברים (ארכיון)

עונש של עד 3 שנות מאסר. לכידת עכברים, צילום: GettyImages

במדינות האיחוד האירופי השימוש במלכודות רגל אסור לשימוש. לעומתן, השימוש במלכודות דבק פחות רווח וישנן פחות מדינות שחל איסור שימוש במלכודות אלו. באשר לאמצעי שמע למשיכת בעלי כנף, השימוש בהם אסור במרבית מדינות אירופה וארה"ב.

נציג רשות הטבע והגנים בן רוזנברג ביקש להחריג עבורם את השימוש במלכודות רגל, זאת לצורך מחקר ודילול: "יש מינים שהאמצעי היחיד ללכידה שלהם הוא מלכודת רגל, לפי פרוטוקול מסודר. למשל, בזאבים וצבועים, כי אלו חיות חכמות, שלא נכנסות למלכודות קופסא. דוגמא אחרת היא שממית החומות המצרית, מין פולש שהצלחנו להדביר אותו רק באמצעות מלכודת דבק".

מדביר חרקים (להמחשה), צילום: יהושע יוסף

"החרגה למדבירים"

שי רייכר, ראש אגף מדבירים במשרד להגנת הסביבה ביקש בדיון החרגה למדבירים, כל עוד יעמדו בתנאי ההיתר: "יש כ-2,000 מדבירים בישראל, שלרוב משתמשים במלכודות הומניות. אנחנו נגדיר עבורם תנאים ואמות מידה לשימוש במלכודות כדי למזער נזק לבע"ח, אבל גם כדי לשמור על בריאות הציבור".

בתגובה, יוזמת הצעת החוק ח"כ פרידמן דרשה לקבל מהמשרד להגנת הסביבה דיווח לוועדה אודות השימוש של המדבירים במלכודות. רייכר הסתייג: "בסיום כל פעולת הדברה המדביר מחויב למלא דוח ביצוע, אבל זה לא מועבר אלינו ואנו לא בודקים אחד-אחד. אם חלילה מתקבל אירוע, או אם עושים בדיקה מדגמית, אנחנו מזמנים אותו ומבקשים ממנו דיווח אחורה".

לא ייאסר שימוש נגד חרקים, צילום: איי.אף.פי

על מלכודות חרקים לא ייאסר השימוש לפי החקיקה המוצעת. יועצת רה"מ לענייני בע"ח, טל גלבוע, הסבירה מדוע עדיף להתיר את המשך השימוש במלכודות חרקים: "נכון שציפורים, זיקיות וחרדונים נתפסים במלכודות החרקים, אבל אני מעדיפה אותן מאשר שזבובים יגיעו לאוזניים של הפרות ברפת הסמוכה, או יאכלו אוזניים מדממות של כלבים, כמו שראיתי בכלבייה בירושלים".

נמרוד הגלילי, מאיגוד לשכות המסחר, ביקש לדחות את מועד החלת החוק ככל הניתן כדי שבעלי עסקים ייערכו עם הסחורה. הגלילי גם העלה את הדרישה להסברה לציבור: "דרוש קמפיין על החקיקה גם כדי שקהל הקונים יידע וגם המגזר העסקי". בעד הצעת החוק הצביעו חברי הכנסת יסמין פרידמן ולימור סון הר מלך.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר