בית המשפט לענייני משפחה פסק – הדירה במתנה שנתן האב לבן אחד (מתוך מס' ילדים) לפני כ- 20 שנה, תבוטל, והדירה תחולק בין כל ילדיו ואלמנתו

בפני בית המשפט לענייני משפחה בתל אביב (השופט שמוליק בר יוסף) התנהל עד לאחרונה הליך משפטי ומשפחתי רווי יצרים, אשר עסק באופן חלוקת רכושו של אב מנוח בין ילדיו ואלמנתו

עו״ד אור גל און . צילום: הולט שיווק דיגיטלי

בשיתוף עו״ד אור גל און

ההליך עסק הלכה למעשה בשאלה - האם יש תוקף למתנה (בדמות דירה) שנתן אב המשפחה (בעודו בחיים) לפני כ- 20 שנה לאחד מילדיו בלבד, תוך הדרת אלמנתו ויתר ילדיו מן הזכויות בדירה זו.

המדובר במקרה בו אב המשפחה רכש לבעלותו דירה בת"א עוד בשנות ה- 70' של המאה הקודמת. בשנת 2006 חתם האב (או שמא הוחתם) על מסמכי העברת בעלות בדירה, במתנה, לילד אחד בלבד, תוך שליתר ילדיו ולאשתו הוא אינו נותן כל זכות באותה דירה.

הדירה עברה כאמור על שם אותו בן, והרישום אף הוסדר על שמו באופן מלא בטאבו. כשנה וחצי לאחר הענקת אותה מתנה נפטר אב המשפחה, ובחלוף כ- 16 שנים נוספות אחד מבניו של אב המשפחה, יחד עם אלמנתו של האב, הגישו תביעה בפני ביהמ"ש (כשהם מיוצגים ע"י עו"ד אור גל-און ועו"ד עפרי קידר) - תביעה לביטול אותה מתנה, כלומר לביטול העברת הדירה במתנה לאח אחד בלבד, ולחלוקת הזכויות בה בין אלמנת המנוח וכלל ילדיו.

הבסיס לתביעה היה מצבו הבריאותי והקוגניטיבי של האב בשנת 2006. לטענת התובעים, האב היה אותה עת במצב של התדרדרות בריאותית, גופנית וקוגניטיבית, ובהתאם לא היתה לו כל דרך ליזום את עסקת המתנה או להבין משמעות של הענקת זכויות מעין זו.

מנגד, הנתבע (הבן שקיבל במתנה את הדירה) טען שמצבו של האב היה תקין ואיפשר לו לחתום על מסמכי המתנה, כי עסקת המתנה נערכה ע"י עורך דין חיצוני אשר חזקה שפעל כשורה וכדין, כי הדירה היתה שלו מלכתחילה וכי האב רק החזיק לו אותה עבורו בנאמנות, וכי ממילא לא ניתן לעתור לביטול מתנה שהושלמה כ- 20 שנה(!) לאחר שזו ניתנה.

כאמור, ביהמ"ש לענייני משפחה מצא לבטל את המתנה. חשיבותו של פסק הדין הינה בכך שחרף חלוף כ- 20 שנה ממועד מתן המתנה, צלח בידי התובעים להוכיח (באמצעות מסמכים רפואיים ומומחה רפואי) כי האב, לעת חתימתו על מסמכי המתנה, לא היה כלל במצב בו הוא יכול להבין משמעותה של מתנה כבדת משקל מעין זו.

כמו כן צלח בידי התובעים – חרף חלוף 20 שנה – להוכיח כי האב הוחתם על מסמכי המתנה באופן בלתי ראוי, כשהוא מצוי במיטת חוליו, ללא יכולת להפיק דיבור, וכשעורך הדין שהיה אחראי על ביצוע העסקה פוגש בו בביתו פעם אחת בלבד, כשהוא מגיע עם מסמכי מתנה ערוכים ומוכנים, תוך שכל ההנחיות לעריכת מסמכים אלו ניתנו ע"י הבן. כלומר הוכח שמקבל המתנה היה מעורב עד הצוואר ביוזמה ובעריכה של עסקה זו.

בנסיבות אלה, ביהמ"ש מצא לקבל את כלל טענות התובעים, וחרף חלוף 20 שנה ממתן המתנה, הורה על ביטולה, החזרת הדירה לעיזבון האב המנוח, וחלוקתה בין כלל ילדיו ואלמנתו. כמו כן, ביהמ"ש מצא לחייב את הנתבע בהוצאות התובעים בסך של 50,000 ₪.

 

"מדובר בפסק דין בעל חשיבות משפטית רוחבית, המבהיר שגם בחלוף שנים רבות ניתן לחשוף מעשים בלתי ראויים של נטילת רכוש שלא כדין במסגרת התא המשפחתי, לבטל הענקות מעין אלה ולהשיב את הרכוש לכלל בני המשפחה." ציין עורך דין אור גל-און, מטעמם של הבן והאלמנה שעתרו לביטול המתנה. עו"ד גל-און העוסק בדיני צוואות וירושות הוסיף כי: "פסה"ד ממחיש את החשיבות של הפעולות אותן יש וראוי לנקוט בעת הענקת מתנה כה משמעותית כגון דירה, כאשר בין היתר יש למנוע מעורבות כה בוטה של מקבל המתנה בעריכת מסמכי המתנה ועסקת המתנה, כמו גם שיש להקפיד על בדיקת מצבו והבנתו של נותן המתנה."

בשיתוף עו״ד אור גל און

כדאי להכיר