האם היתה לכם מכונת כביסה שהחזיקה פחות שנים מזו של הוריכם? מחקר נורווגי חדש שפורסם ב-Journal of Industrial Ecology מערער על האמונה הרווחת לפי מכשירי חשמל מודרניים מתוכננים להתקלקל מהר יותר, תופעה שזכתה לכינוי "התיישנות מתוכננת". נעזרנו בקלוד כדי לגלות את האמת.
החוקרים מאוניברסיטת המדע והטכנולוגיה הנורווגית בטרונדהיים בחנו נתונים על פני עשורים רבים, וגילו שרוב מכשירי החשמל הביתיים לא הפכו פחות עמידים עם הזמן. בעוד שמכונות כביסה ותנורים אכן הראו ירידה משמעותית באורך חייהם, מקררים, מקפיאים, מדיחי כלים ומייבשי כביסה שמרו על אורך חיים עקבי לאורך השנים.
אורך חיי מכונות הכביסה ירד מכ-19 שנים לפחות מ-11 שנים – ירידה של 45%, ואורך חיי התנורים התקצר מכמעט 24 שנים לכ-14 שנים – ירידה של 39%. השינויים הללו התרחשו בעיקר בשנות ה-90 וה-2000. החוקרים אף מצאו הסבר לשינויים הללו שמעביר את האחריות מהיצרניות לצרכנים: עבור מכונות כביסה, משפחות נורווגיות הפעילו כשני מחזורי כביסה בשבוע בשנת 1960, אך עד שנת 2000 המספר זינק לשמונה מחזורים שבועיים. מאחר שעמידות מכונות הכביסה קשורה למספר המחזורים ולא לשנים קלנדריות, שימוש תכוף יותר מוביל באופן טבעי להחלפה מוקדמת יותר; לגבי תנורים, החוקרים טוענים קצב גבוה יותר של שיפוצים חזותיים במטבחים, והחלפת כל הארונות לצרכים אסטתיים בעיקר, הוביל להחלפת תנורים תדירה משום שהם פשוט מגיעים "בילט-אין" עם העיצוב החדש, ולא בגלל תקלות.
גורם נוסף הוא שמחירי מכשירי החשמל ירדו ביחס להכנסות משקי הבית לאורך העשורים. כאשר מוצרים זולים יותר להחלפה, יש לבעלים פחות מוטיבציה לתקן את הישנים כשיש בהם תקלות. החוקרים הבחינו שבמשבר הפיננסי של 2007-2008, מכירות מכשירי החשמל ירדו באופן ניכר, מה שמרמז שכאשר הכסף מצטמצם, אנשים שומרים על מכשיריהם לזמן ארוך יותר.
המחקר מצביע על הצורך בגישות מותאמות יותר להארכת חיי מוצרים, המתחשבות בדפוסי שימוש והקשרים ספציפיים של מכשירים שונים: עבור מכונות כביסה, זה עשוי להתבטא בתכנון שיכול להתמודד עם יותר מחזורים במקום יותר שנים; עבור מכשירי מטבח, גדלים סטנדרטיים ועיצובי מטבח גמישים יותר עשויים לסייע בהפחתת השלכה מוקדמת של תנורים תקינים במהלך שיפוצים.
המחקר השתמש בשיטה חדשנית, המבוססת על סטטיסטיקה לאומית במקום סקרי צרכנים, שעלולים להיות מושפעים מהטיות זיכרון. בבחינת הקשר בין נתוני מכירות ושיעורי בעלות לאורך עשרות שנים, החוקרים יכלו לזהות שינויים משמעותיים באורך החיים ללא הסתמכות על דיווחים המבוססים על זיכרון סובייקטיבי. לפיכך, בעוד שחלק מהמכשירים אכן בעלי אורך חיים קצר יותר כיום, זו אינה תופעה גורפת, ולעתים קרובות הסיבה היא ההעדפות המשתנות של המשתמשים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו