X

שנ"צ יופי: זה מה ש-10 דקות שינה בצהריים יעשו לכם

יותר פרודוקטיביות, יותר יצירתיות, תפקוד טוב יותר של מערכת החיסון ופחות סיכון למחלות לב – וכל זה בלי להתאמן, להזיע או בעצם לעשות משהו. היתרונות המדהימים של שינה קצרה בשעות הצהריים

חשבו: מדוע אתם דחיינים? , storyblocks
קחו 10-13 דקות הפסקה לעצום עיניים. צילום: storyblocks

כמה השפעה יכולה להיות ל-10 דקות בלבד של שינה על איכות החיים שלנו? מחקרים עדכניים בתחום מדעי המוח מציעים תשובה מפתיעה: המון. קלוד חושפת בפנינו את הטיפ שאולי ישנה את חיינו.

שינה קצרה ואיכותית, המוכרת באנגלית כ-power nap או "מיקרו-שינה", היא אחד הכלים היעילים ביותר לשיפור תפקוד המוח והגוף. פרופ' מתיו ווקר, חוקר שינה מוביל מאוניברסיטת ברקלי, מצא שאפילו 10 דקות של שינה בשעות הצהריים יכולות להגביר את היכולות הקוגניטיביות ב-31% בהשוואה ליום ללא מנוחה כזו.

לדבריו, במהלך מיקרו-שינה, המוח עובר במהירות לשלב שינת אלפא – מצב שבו גלי המוח מאטים והגוף מתחיל תהליכי התחדשות. אפילו 6-10 דקות במצב זה מספיקות להפחתת רמות הקורטיזול – הורמון הלחץ – ולשיפור הזיכרון.

הסוד טמון לא בכמות השינה – אלא באיכותה ובתזמון שלה. מחקר שנערך באוניברסיטת נאפולי מצא שמנוחה קצרה בין השעות 13:00-15:00 הייתה יעילה יותר מאשר שינה ארוכה יותר בשעות אחרות. ההבדלים קשורים למחזוריות הצירקדית של הגוף – שלב ביום שבו הגוף ממילא נוטה לעייפות, מייד לאחר שעת ארוחת הצהריים הממוצעת.

אחת השיטות המובילות למיקסום יתרונות המיקרו-שינה כוללת מנוחה של 10 דקות, עם 90 שניות הכנה לפניה ואחריה. 90 השניות הראשונות מאפשרות למוח להאט ולהיכנס למצב רגיעה, בעוד ש-90 השניות האחרונות מאפשרות מעבר הדרגתי בחזרה לערנות.

יתרונות השינה הקצרה חורגים מעבר לשיפור בערנות; מחקרים מראים שמיקרו-שינה באופן קבוע משפרת את תפקוד מערכת החיסון, מפחיתה סיכון למחלות לב, ואף משפרת יצירתיות. לכן, מדובר בעשר דקות יומיות שהן "השקעה" קטנה עם "תשואה" עצומה לבריאות.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר