X

10 המזונות שישמרו על המפרקים שלכם בריאים 🦵💪

דלקת פרקים משפיעה על המוני אנשים, ונפוצה יותר ככל שאנו מתבגרים. הנה כמה בחירות שמסייעות לעכב או למנוע את המחלה הכרונית

דלקת מפרקים שגרונית בצילום רנטגן , GettyImages
דלקת מפרקים שגרונית בצילום רנטגן. צילום: GettyImages

ביהדות אומרים שהגוף מורכב מ-248 (רמ"ח) איברים ו-365 (שס"ה) גידים – ושוכחים מספר דומה (בין 250 ל-350) מפרקים, שהם חלק קריטי ממערכת התנועה שלנו, אך לרוב איננו מקדישים להם מחשבה עד שמופיעים כאבים או בעיות.

מה שאנחנו אוכלים יכול להשפיע משמעותית על בריאותם של מאות המפרקים הללו. Claude מציעה לנו עשרה מזונות מומלצים לשמירה על מפרקים בריאים:

1. פלפלים מתוקים

פלפלים, צילום: Gerardo-Giuseppe-Ramos-Granadaֹ640-ai / vecteezy

פלפלים אדומים, צהובים, ירוקים וכתומים הם מקורות עשירים בוויטמין C – אפילו יותר מתפוזים, שהפכו משום מה לסמל של הוויטמין הזה. הוא חשוב למפרקים, משום שהוא מעודד ייצור טבעי של קולגן – מרכיב חיוני בסחוס המפרקים, וחוסר בו עלול להאט ייצור קולגן ולהוביל לכאבי מפרקים.

2. ירקות מצליבים

ארוחת ירקות מצליבים ואספרגוס, צילום: מערכת feedy באמצעות הבינה המלאכותית ideogram

משפחת הירקות הזו, הכוללת כרוב, כרובית, כרוב ניצנים, ברוקולי ובוק צ’וי, מכילה סולפורפאן – חומר החוסם דלקות ומעכב נזק לסחוס הנגרם מאוסטאוארתריטיס. מומלץ לאכול אותם טריים, שכן בישול מפחית את תכולת הסולפורפאן.

3. דגים שמנים

שומן בריא ופחמימה. סלמון ואורז, צילום: pexels

חומצות שומן אומגה-3 בדגים שמנים מיטיבות עם כאבי מפרקים הנגרמים ממצבים דלקתיים, כמו דלקת מפרקים. הדגים המומלצים כוללים סלמון (במיוחד סלמון מחוות), מקרל (עדיף מקרל אטלנטי, בשל רמות כספית נמוכות יותר), סרדינים (עשירים גם בסידן, כשהם משומרים עם עצמות), אנשובי ופורל.

4. מיקרואצות

אבקת ספירולינה, צילום: GettyImages

ספירולינה היא מיקרואצה עשירה בחומצות שומן אומגה-3, ומהווה אפשרות מצוינת לטבעונים או לאנשים עם אלרגיה לדגים. לספירולינה תכונות בריאותיות כה רבות, שנאס"א משתמשת בה כתוסף לשמירה על בריאות האסטרונאוטים שלה בחלל (מצד שני, נאס”א גם שיגרה לחלל אסטרונאוטים בחללית של בואינג שנכשלה בכל בדיקות הבטיחות המוקדמות, כך שאולי היא לא בדיוק דוגמא טובה).

5. דובדבנים

קטיף דובדבנים בעין זיוון, רמת הגולן, צילום: תיירות עין זיוון

נמצא כי דובדבנים ומיץ דובדבנים מפחיתים את הסיכון לשיגדון (גאוט) – מחלה הנגרמת מהצטברות חומצה אורית בגוף. דובדבנים עשויים להפחית את ריכוז החומצה האורית.

6. זרעי צ'יה

זרעי צ'יה, צילום: Getty Images

זרעי צ'יה מכילים נוגדי חמצון וחומצות שומן אומגה-3 בעלות אפקט אנטי-דלקתי. הם עשויים לסייע במניעת דלקת מפרקים, ואף נמצאו כמגבירים צפיפות עצם, אם כי נדרש מחקר נוסף לאישוש ממצאים אלה.

7. פירות יער

פירות יער, צילום: איתיאל ציון

פירות יער מסוגים שונים מכילים פלבנואידים פוליפנוליים, שהם נוגדי חמצון בעלי השפעות אנטי-דלקתיות ומשככות כאבים באוסטאוארתריטיס ודלקת מפרקים שגרונית. בין פירות היער העשירים בחומרים אלה: אוכמניות, פטל, תותים ורימונים.

8. אננס

אננס, צילום: GettyImages

האננס מכיל את האנזים ברומליין, העשוי להקל על כאבים הן באוסטאוארתריטיס והן בדלקת מפרקים שגרונית, כנראה על ידי הגנה על הסחוס סביב המפרקים. הליבה מכילה את הכמות הגדולה ביותר של ברומליין. מומלץ לרסק את הגבעול בשייקים כדי להקל על צריכתו.

9. בצלים

בצלים, צילום: Leonardo AI

בצלים, במיוחד אדומים וצהובים, מכילים קוורצטין, שעשוי לסייע במניעת הידרדרות מפרקים מדלקת מפרקים. מזונות אחרים המכילים קוורצטין כוללים הדרים, צלפים, קייל, תפוחים ואוכמניות.

10. אגוזים וזרעים

סוגים שונים של אגוזים, צילום: GettyImages

אגוזים וזרעים הם מקורות טובים לחלבון, נוגדי חמצון ומינרלים. חלקם מכילים גם חומצת שומן אומגה-3 בשם חומצה אלפא לינולאית, בעלת השפעות אנטי-דלקתיות. בחירות מומלצות כוללות אגוזי מלך, שקדים וזרעי פשתן. רצוי להימנע מאפשרויות עתירות מלח.

לא רק להאכיל – גם להזיז!

עם כל הכבוד לתזונה נכונה, גם פעילות גופנית חיונית למניעה או האטה של התפתחות בעיות מפרקים. היא מסייעת בחיזוק השרירים סביב המפרקים להגנה מפני פגיעות, שמירה על משקל מאוזן המפחית עומס על המפרקים, ושמירה על גמישותם.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר