X

ה"חטיף" שעשוי להציל אתכם ממחלות לב: אגוזי פקאן

חוקרים בדקו את היתרונות של החלפת חטיפים ארוזים באגוזי פקאן, ומצאו כי למרות שאחד היתרונות שציפו לראות נעדר, בריאותם הכללית של מנשנשי הפקאן השתפרה

אגוזי פקאן , Getty Images
אגוזי פקאן. צילום: Getty Images

מחפשים דרך פשוטה לשפר את בריאות הלב שלכם? נסו להושיט יד לסלסלת פקאנים במקום לחטיפים או עוגיות כנשנוש. מחקר חדש מאוניברסיטת פן סטייט מגלה שההחלפה הפשוטה הזו יכולה להוריד את רמות הכולסטרול ולשפר את איכות התזונה הכללית שלכם. נרחיב בעזרת Claude.

חוקרים מאוניברסיטת פן סטייט גייסו 138 מבוגרים בעלי לפחות גורם סיכון אחד לתסמונת מטבולית – מצב הכולל לחץ דם גבוה, סוכר גבוה בדם, שומן בטני עודף, או רמות כולסטרול לא מאוזנות המגדילות את הסיכון למחלות לב, שבץ וסוכרת מסוג 2. מחצית מהמשתתפים אכלו כ-57 גרם של פקאנים מדי יום במקום החטיפים הרגילים שלהם, בעוד שהמחצית השנייה המשיכה בצריכת חטיפים. המחקר נמשך 12 שבועות.

"החלפת חטיפים טיפוסיים בפקאנים שיפרה גורמי סיכון מרכזיים למחלות לב, כולל רמות כולסטרול בדם ואיכות תזונה", אומרת קריסטינה פטרסן, מחברת המחקר, על סמך הממצאים שלפיהם אנשים בקבוצת הפקאן ראו שיפור משמעותי במספרי הכולסטרול שלהם בהשוואה לקבוצת הביקורת לאחר 12 השבועות: הכולסטרול הכולל שלהם ירד בכ-8 נקודות, כולסטרול LDL ("הרע") ירד בכ-7 נקודות ושומני דם שנקראים טריגליצרידים ירדו ב-16 נקודות.

שינויים אלה עשויים להיראות צנועים, אך הם יכולים להיתרגם להפחתה משמעותית בסיכון למחלות לב לאורך זמן.

מעבר לשיפורים בכולסטרול, אוכלי הפקאן שיפרו באופן דרמטי את איכות התזונה הכללית שלהם. באמצעות מדד הנקרא Healthy Eating Index-2020, העוקב אחר המידה שבה התזונה של מישהו תואמת להנחיות תזונה רשמיות בארה"ב, קבוצת הפקאן שיפרה את הציון שלה בכ-9 נקודות. בסוף המחקר, איכות התזונה שלהם הייתה גבוהה ב-17% מקבוצת ההשוואה.

מדוע חל שיפור כזה? מדובר בשילוב של מה שהפקאנים הוסיפו ומה שהם דחקו. חטיפים רגילים, כמו צ'יפס ועוגיות, מכילים פחמימות מזוקקות, סוכרים מוספים ושומנים לא בריאים. פקאנים, לעומת זאת, מספקים שומנים בריאים ללב, סיבים, חלבון, ויטמינים, מינרלים ותרכובות צמחיות מועילות. קבוצת הפקאן גם החלה לאכול יותר חלבונים צמחיים ומאכלי ים – שניהם בדרך כלל נמצאים בחסר בדיאטות אמריקאיות. רוב השינויים התרחשו עד השבוע השישי, ונשארו יציבים לאחר מכן.

לא כל הממצאים היו חיוביים: למרות ההוראות לאכול פקאן במקום חטיפים ולא בנוסף, אוכלי הפקאן עלו בכ-700 גרם במשך 12 השבועות, בעוד שמשקל קבוצת הביקורת נשאר יציב. זה קרה כנראה מכיוון שפקאנים מכילים הרבה קלוריות, כ-200 בחופן, והמשתתפים כנראה לא החליפו לחלוטין את החטיפים הרגילים שלהם. בנוסף, אכילת פקאנים לא שיפרה את תפקוד כלי הדם כפי שהחוקרים ציפו. מחקרים קודמים הציעו שאגוזים עשויים לעזור לכלי הדם לעבוד טוב יותר, אך מחקר זה לא הראה יתרונות כאלה.

למרות המגבלות הללו, השיפורים בכולסטרול ובאיכות התזונה בולטים, במיוחד בהתחשב בכך שהשינוי היה פשוט כל כך, בלי לספור קלוריות, בלי כללי דיאטה מסובכים – רק החלפת חטיף אחד באחר.

אמריקאים מקבלים כ-20% מהקלוריות היומיות שלהם מחטיפים, שרבים מהם מציעים ערך תזונתי מועט מאוד. אם יותר אנשים יעשו סוג כזה של החלפה – הבריאות הכללית של הציבור עשויה להשתפר.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר