X

ההסברים המפתיעים של סמלי חטיבות צה"ל

הכחול המפתיע של גבעתי, איזה עץ זה בסמל גולני, מה הקשר של השועל והנחש של חטיבת הצנחנים – הנה כמה פרטים מפתיעים על סמלי חטיבות חיל הרגלים שכבר התרגלנו לראות

חיילי חטיבה 228 - חטיבת הנחל הצפונית , אייל מרגולין//ג'יני
חיילי חטיבה 228 - חטיבת הנחל הצפונית. צילום: אייל מרגולין//ג'יני

מזה כשנה וחצי נמצאים אלפי ישראלים במילואים ממושכים, וגם הנותרים בעורף רואים יותר ויותר הצגה לראווה של סמלי היחידות שנלחמות במלחמת "חרבות ברזל". אבל מאיפה הגיעו הסמלים הללו ומה הם… ובכן – מסמלים? ביקשנו מ-Claude לתמצת לנו את משמעותם של הסמלים המוכרים ביותר של חטיבות צה"ל.

גולני – העץ והאדמה

סמל חטיבת גולני מורכב מעץ זית או אלון (הדעות חלוקות) ירוק על רקע צהוב-חום. סמל זה נוצר בשנת 1948, ומסמל את החטיבה שנוסדה בפברואר באותה שנה, חודשיים וחצי לפני הקמת המדינה. העץ נבחר כמייצג את עוצמתה של החטיבה ושורשיה העמוקים, ודגלה צהוב וירוק, המייצג את שטחי הלחימה שלה בצפון.

דגלי חטיבת גולני, צילום: אלן שיבר

גבעתי – השועל והצבר

סמל חטיבת גבעתי מציג שועל אדום על רקע כחול המציין את ייעודה המקורי לנחיתה באמצעות נגמשים אמפיביים וצהוב המייצג את המדבר עם צבר ירוק. מדובר בשילוב של סמל חטיבת גבעתי מימי מלחמת העצמאות, שהיה הצבר על רקע מדבר הנגב, עם השועל שהיה סמל סיירת שועלי שמשון של החטיבה בשל פיקחותו, זריזותו, ערמומיותו ויכולת ההסתגלות שלו לתנאי שטח משתנים. צבע הכומתה הסגולה נבחר על ידי בנותיו של מייסד החטיבה וחייליו בעיקר כאמצעי לבדל אותה מחטיבות אחרות.

סמל חטיבת גבעתי, צילום: צה"ל

הצנחנים – לא רק כנפיים

אחד הסמלים המזוהים ביותר בצה"ל הוא כנפי הצניחה – כנפיים פרושות ובמרכזן מצנח. אך למעשה, סמל החטיבה הוא נחש צפע (טכנית: שפיפון, תת-מין ממשפחת הצפע) מכונף, כמחווה לפסוק שישעיהו על עורמת הלוחמים היהודים. הוא נבחר כדי לסמל את התחבולות שדוד בן גוריון ציפה מהיחידה לחולל. צבע הכומתה האדום של הצנחנים נובע פשוט מכך שגם לצנחנים הבריטים היתה כומתה בצבע זה, שנחשבה לסמל סטטוס.

הנח"ל - חרב ושיבולת

סמל חטיבת הנח"ל משלב חרב, מגל ושיבולת חיטה, המסמלים את ערכי החטיבה – "נוער חלוצי לוחם", התנועה שהחלה כתנועת התיישבות ועבודת אדמה עוד בטרם הכרזת המדינה. גם צבע התגים והכומתות – ירוק – מייצג את החקלאות והנוף הישראלי.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר