העונה השלישית של "הלוטוס הלבן" בשיאה, ורגע לפני שאנחנו מגלים מי יורה במי ולמה, אולי כדאי לעצור לרגע ולנתח את אחת הסצינות ההזויות ביותר של העונה – אפילו בסטנדרטים של הסדרה ההזויה. אנחנו מדברים, כמובן, על הסצינה מפרק 3, שבה ריק (וולטון גוגינס) משחרר את נחש הקוברה שמכיש את בת זוגו, צ’לסי (איימי לוּ ווד).
עבור מי שלא צופה בסדרה, נתאר את הסצינה בקצרה: ריק, שעישן קנאביס מספר דקות קודם לכן, נכנס למעין חנות/ביבר שבו מוצגים נחשים באקווריומים, ומאלם נחשים מתפאר ביכולתו לשלוט בהם. ריק מרחם על היצורים המסוכנים, עוזב באמצע ההופעה ומשחרר את כל הנחשים מכלוביהם בחנות. אחד מאותם נחשים הוא קוברה, שנראית שקטה מאוד בזמן שריק פותח את הכלוב שלה ודוחף אותה החוצה – אך אז בוחרת לתקוף מאחור את בת זוגו, שיצאה מההופעה מעט אחריו. הנחש מכיש אותה בקרסול, והוא מובהלת לבית חולים ומשוחררת כעבור זמן קצר.
כל זה גרם לנו לתהות עד כמה ריאלית כל ההתרחשות הזו – אז רצנו לשאול את Claude האם תרחיש כזה אפשרי.
התנהגות הקוברה במציאות
קוברות הן נחשים ארסיים, הידועים בתנוחת האיום הייחודית שלהם – הרמת החלק הקדמי של גופם והרחבת צווארם ליצירת מעין "ברדס". בניגוד למוצג בסצנה, התנהגות טבעית של קוברות כוללת מספר מאפיינים חשובים:
1. תגובה להפרעה: קוברות בדרך כלל אינן נשארות דוממות כאשר מתקרבים אליהן. במקום זאת, הן נוטות להציג התנהגות איום – הרמת החלק הקדמי של גופן, הרחבת ה"ברדס" והשמעת שריקות או נשיפות.
2. הימנעות מעימות: למרות דימוין המאיים, קוברות בטבע מעדיפות להימנע מעימות ולהסתלק אם ניתנת להן האפשרות. הן בדרך כלל תוקפות רק כאשר הן מרגישות מאוימות ואין להן דרך מילוט.
3. בחירת מטרה: בסצנה המתוארת, הנחש תקף את צ’לסי, שעמדה יחסית רחוק ממנו, בעוד ריק, שהוציא אותו מהכלוב, נותר ללא פגע. במציאות, נחשים נוטים לתקוף את האיום המיידי ביותר, שבמקרה זה היה כנראה ריק.
4. מהירות התגובה: קוברות ידועות בתגובתן המהירה. העובדה שהנחש המתין ונשאר דומם לפני שתקף אינה טיפוסית להתנהגות טבעית של קוברות.
הטיפול בהכשת קוברה
הטיפול בהכשת קוברה ב"לוטוס הלבן" גם הוא אינו משקף את המציאות הרפואית:
1. חומרת ההכשה: הכשת קוברה היא מקרה חירום רפואי חמור. ארס של קוברות מכיל נוירוטוקסינים (רעלנים מוחיים) המשפיעים על מערכת העצבים ועלולים לגרום לשיתוק, קשיי נשימה ואף מוות אם אינם מטופלים כראוי.
2. זמן הטיפול: הטיפול בהכשת קוברה דורש בדרך כלל אשפוז ממושך של בין 24 שעות למספר ימים, ולא שעה בודדת. המטופל זקוק למעקב רפואי מתמשך להערכת התגובה לנסיוב נגד ארס (אנטי-ונום) ולטיפול בסיבוכים אפשריים.
3. זמינות הנסיוב: טיפול אפקטיבי בהכשת קוברה דורש מתן נסיוב ספציפי המתאים לסוג הקוברה. לא כל בתי החולים מחזיקים במלאי של נסיובים לכל סוגי הנחשים הארסיים – במיוחד אלו שאינם מקומיים (אם כי, במקרה של הסצינה מ”הלוטוס הלבן”, דווקא מדובר בנחש מקומי שהמאלף מדגיש מראש שבתי החולים באזור ערוכים לטיפול בהכשות שלו).
4. סיבוכים: גם עם טיפול מיטבי, הכשת קוברה עלולה לגרום לנזק עצבי ממושך, נמק באזור ההכשה, בעיות נשימה, אי-ספיקת כליות ובעיות רפואיות נוספות. העובדה שצ’לסי ממשיכה להסתובב (ולהשתובב) לאחר ההכשה מאוד לא סבירה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו